Thursday, May 10, 2018

NEW WORLD Petaling Jaya Hotel : 01 - Hotel & View

Bersiap sedia !

Kali ni aku nak belanja bawak korang feeling feeling menginap di hotel 5 bintang terbaru di Lembah Klang ni. New World Petaling Jaya Hotel yang terletak di Kelana Jaya !


NEW WORLD PETALING JAYA HOTEL

New World Petaling Jaya Hotel is a special place where warm connections are made – between you and our associates, with your fellow hotel guests, and with the “PJ” residents who come here to dine and be entertained.

It’s no wonder this Petaling Jaya luxury hotel is a popular gathering place – it’s a striking setting, occupying the upper floors of a soaring tower, with panoramic views from a rooftop restaurant, bar and infinity-edge swimming pool. Broad cityscape outlooks are even showcased from every spacious guestroom.

The only top-tier hotel in the Kelana Jaya district, this luxury hotel occupies a prestigious address, integrated within a complex including Paradigm Mall, Ascent Office Tower and Azure Residences.

The design style throughout the hotel is bold and contemporary, yet warmly welcoming, all within airy spaces flooded with natural light. Tactile materials – metal, marble, leather, natural timber and abundant bamboo flooring – provide a striking textural backdrop for subtle Malaysian motif accents and art.

Aku memang dok perati je bangunan ni waktu tengah construction. Bila dapat tau ianya adalah hotel dan bila siap tu ada soft opening, jadi aku yang paling eager nak gi menyemak.

Riki punya riki, datang kesempatan jadi aku dengan OR berdua je gi santai hujung minggu untuk rasa menginap di sini.

Bangunan hotel yang terletak bersebelahan dengan Paradign Mall


Ikut laluan ke parking

Tempat parking terletak di building lain.

Masuk parking ikut Paradigm Mall.

Nanti ada jejantas menghubungkan tempat parking ke lobby

Di kawasan parking tu jugak letaknya ballroom hotel.

Actually bangunan hotel ni terletak sama bangunan dengan kondo mewah. Kondo di tingkat bawah dan hotel New World Petaling Jaya ni occupy tingkat atas atas. Kemudahan tak share dengan penhuni conco tu dan entrance pun ada dedicated entrance.

Parking adalah free untuk tetamu hotel ni yang menginap di sini.

Laluan ke lobby hotel

Entrance

Lobby hotel terletak di tingkat 2. Jom usha grand ke tak grand lobby dia.









Grand ke tidak? Bagi aku agak grand gak lah cuma kelakar je tengah tengah lobby ada tiang yang blocking the entire view. 

Lagi haru, OR aku tumpahkan air kat situ. Terus staff staff situ jadi Cinderella bersihkan lantai secepat mungkin. Tapi area lobby nampak baru dan bersih !

View dari area lobby.....



Selain dari entrance terus dari kawasan parking, terdapat entrance dari tingkat bawah kalau drop off ataupun keluar bangunan tanpa perlu pegi parking area.






Now urusan check in.



Check in bagi aku memang tak smooth. Masa tu memang tak de tetamu lain pun jadi dia orang agak attentive gak lah. Dengan penyambut tetamu nya, receptionist semua macam bersedia nak service Artis Antarabangsa ni.

Satunya hotel hotel mewah macam ni, walaupun memang dah mahal, dia orang suka je bagi kasta pada tetamu yang menginap. Selain bilik biasa, ada jugak Residence Club Room yang mana ada privilege privilege tertentu setaraf dengan bayaran yang dibayar melebihi dari kadar bilik biasa.

Masa nak check in tu aku bagitau dia aku booking for Residence Club Room, which aku expect untuk check in di Residence Club di tingkat 29 tapi receptionist tu tetiba gelabah tengok booking aku sebab dia kata Residence Club Room sebenarnya belum di buka !

Perlu tak aku marah?

Aku tak de lah marah. Aku cuma tanya dia, since aku booking untuk Residence Club Room aku should be given privilege sebagai tetamu di Residence Club Room ! 

Then dia kata booking aku tu silap ! Sapa yang silap tak tau.......... dia pun tak admit dan sudahnya, dia campak aku di bilik guestroom biasa jer. Kalau aku tau macam tu, tak payah aku bayar memahal masa booking kan?

Stress jugak aku di buatnya. Minah tu dah kejung ! Datang collegue dia sorang lelaki ni cuba bercompromi. Tapi tetap tak admit salah siapa. Salah website. Siap suruh aku email booking aku kat dia untuk dia ambik tindakan. 

Ambik tindakan satu hal.... abis aku ni?

* hentak hentak kaki......................

OK Fine ! Malas bergaduh......... aku accept je lah. Tapi bagi aku lah, kalau aku jadi mamat tu, offer lah free lunch voucher ke, dinner voucher ke.. dah tentu sebagai tetamu aku yang menanggung kerugian ! Tapi tak. Buat muka ketat dan asyik dok ulang...

"I will let my management know about this..................."

Cheh !

Aku terima yang Residence Club belum bukak tapi offer me something lah. Kata hotel 5 bintang ! Kalau servis macam ni, baik aku dok Seri Malaysia jer.............

* haksssss emo.

Tapi aku sempat gak la usha Residence Club yang mana level khas untuk yang menginap di Residence Club Room. Ada free flow makanan petang dan dedicated area untuk breakfast. Confirm check in dia lebih mewah di kat sini !











Gempak kan? OK lah. Maybe aku too early dan expectation aku too high !

Sudahnya pasrah dengan cara layanan receptionists hotel 5 bintang ni dan end up di beri bilik penginapan yang bukan seperti aku tempah. Jauh sekali dia nak bagi refund !

Apa apa pun, ambik bilik mana mana pun di sini, facilities hotel tetap share floor yang sama iaitu di roof top.

Layan area roof top New World PJ Hotel ni. Ada pool area, for kids and adults. Ada roof top cafe ( belum di bukak ) dan kawasan santai dan lepak lepak sambil menikmati view sekitar area Kelana Jaya ni.

Roof top




Pool dia memang terbaik !

Luas dan besar.............









View from roof top






dan PJ's Bar and Grill ( Belum di buka)





Nanti usha kamar beradu-annya.............

bersambung...............

1 comment :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...