Monday, November 28, 2016

TRAVELOKA NZ : Dunedin | Nugget Point

Dunedin merupalan sebuah bandar yang terletak di South Island di New Zealand

Memiliki penduduk seramai 122,000 orang ia merupakan kota ke dua terbesar di pulau Selatan itu selepas bandar Christchurch

Dunedin

Fajar pagi di Dunedin

Sebuah bandar dengan warisan senibina Scotland dan British zaman Edward dan Victoria, Dunedin merupakan bandar yang tertua di New Zealand. Selain daripada mewarisi senibina klasik, bandar yang diasaskan oleh imigran dari Scotland ini juga merupakan sebagai tempat persinggahan untuk melawat rizab hidupan liar di Semenanjung Otago.

Nama Dunedin adalah dari nama Dun Eideann iaitu nama Gaelic Scotland untuk Edinburgh di Scotland. Bandar ini telah diasaskan pada tahun 1848 oleh penhijrah mazhab Presbyterian dari Scotland. Walaubagaimanapun, kawasan ini telah lama dihuni oleh orang Maori. 

Antara tempat menarik yang sempat kami lawati di Dunedin ini adalah : 

Baldwin Street. 

Baldwin Streetin Dunedin's North East Valley suburb is, according to the Guinness Book of Records, the steepest street in the world. Take the ten minute walk to the top or drive up to enjoy the view looking down! 

Rumah rumah di Baldwin St

Jalan yang curam

Drinking fountain at the top. 

Dunedin Botanical Gardens

Pokok besar

Signal Hill. Puncak tertinggi yang memberi gambaran panorama keseluruhan bandar Dunedin.

Dunedin dari atas Signal Hill

 Otago University, Dunedin

Bangunan di Otago University

Pokok magnolia

Dunedin Railway Station yang menampilkan senibina lama dan dikenal dengan nickname "Gingerbread George".

Dunedin Station

Bandar Dunedin

The Octagon. 

The city centre - it is shaped like an Octagon instead of the standard square. This part of town is very active and lots of businesses strive to be near it. 

First Church of Otago

St Clair Beach

Tunnel Beach yang terkenal

Dan menarik

Sebenarnya banyak lagi tempat menarik di Dunedin yang boleh di lawati mengikut kesesuaian, minat dan juga masa yang ada. Kami cuma ada sehari sahaja di Dunedin sebelum bergerak ke destinasi seterusnya iaitu Nugget Point sejauh 1 setengah jam perjalanan.

Pantai di perjalanan

Laut bergelora

Cuaca yang mendung dan suram

Nugget Point Lighthouse

Cuaca gelap dan mendung

Nugget Point  is one of the most iconic landforms on the Otago coast.

Meniti suram dan remang petang

Dan mentari muncul di balik awan dalam perjalanan lebih jauh di kala malam.

Dunedin adalah must visit town. Banyak yang menarik di sana.

Nugget Point tu boleh singgah kalau ke Te Anau atau pun Invercagill. Check dulu cuaca kalau nak ke Nugget Point sebab kalau cuaca tak menarik tempat tu kurang lawa. Takut nanti drive jauh jauh.... tengok tempat ni tak menarik. Nanti rasa tertipu lak dek cuaca yang tak membantu.



Mungkin di saat itu, kau berpandangan mata
Dan dusta dan kepuraanmu
Aku terus terlena mendengar janji indah
Dibuai cintamu yang palsu

Akhirnya kusedari kau hanya bersandiwara
Kusangkakan kau kasihku
Sayangnya kutertipu

Racun yang bermadu kau berikan kepadaku
Bagai duri sembilu kau menikam hatiku
Setelah kau pergi baru kini kumengerti
Segala yang berkilau bukannya emas permata

Mungkin di saat itu, aku asyik bermimpi
Dalam pelukan dan sentuhanmu
Kuterus terpesona melihat wajah indah
Dan manis bibirmu memutar kata

Akhirnya, kusedari, kau hanya bersandiwara
Kusangkakan, kau kasihku
Sayangnya, kutertipu

Racun yang bermadu kau berikan kepadaku
Bagai duri sembilu kau menikam hatiku
Setelah kau pergi baru kini kumengerti
Segala yang berkilau bukannya emas permata

Racun yang bermadu kau berikan kepadaku
Bagai duri sembilu kau menikam hatiku
Setelah kau pergi baru kini kumengerti
Segala yang berkilau bukannya emas permata

8 comments :

  1. Baldwin street tu klu kat sini dah ramai yg wat trek lumba ntah apa2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi port budak2 rempit berkumpul.... pastu tengok awek awek yang dok situ panjat bukit bontot tongek2

      Delete
  2. kami juga x abis merayau di bandar tu
    terasa tertipu kat nugget point tak de orang jual nugget ayam mahupun daging
    (ok itu lawak hambar-abaikan)
    musim luruh ke masa nih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah nugget point tu buat rasa lapar je kan?

      Kami pegi abis winter. Patutnya abis tapi mcm tak berapa nak abis.

      Delete
  3. cantiknya railway station..mcm mckk pun ada..

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. tu lah. walaupun dah lama tapi still tersusun elok

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...