Friday, November 4, 2016

GBS Day Out : 01 - Masjid Jamek Sultan Ibrahim Kuala Selangor

Ini kisah day trip GBS ke Kuala Selangor.

Misi utama adalah nak gi makan ikan bakar dan seafood di Pantai Jeram. Usul telah di buat beberapa minggu sebelumnya dan bercadang nak bermalam di sana. Tapi semuanya tak jadi nyata sebab masing masing busy dengan macam macam acara.

Then minggu berganti, tiba tiba hari tu masing masing macam free. Aku pun free jugak jadi, moh kita berjalan jalan ke Jeram Kuala Selangor dan usha apa yang menarik di sana !

Lampu isyarat

Jengkaut

Kapal terbang

IH dengan BW ambik aku kat rumah. Kebetulan OR dan budak budak tak de jadi aku adalah merdekarama.

Arah tujuan terus ke Kuala Selangor, jadi kami terus je ikut highway LATAR.

IH memandu. BW co pilot. Aku pose pose kacak di belakang ............... Hari nak hujan !

Laluan ke Kuala Selangor

Cuaca berarak mendung kelabu.

Sebelum sampai Kuala Selangor, berhajat singgah di kuil yang besar dan indah ni. Dah few times lalu macam nak gi dekat. So sebab time ni kira trip riang riang dengan kawan kawan dan IH dan BW tu ikut je mana aku ajak. Dia orang tak banyak cekadak.

Kita singgah jap jom !

Nama kuil Hindu ni adalah Sri Shakti Dhevasthanam Temple Bukit Rotan Kuala Selangor

Kuil Sri Shakti Dhevasthanam

Sri Shakti Dhevasthanam Temple ini terletak kira kira 9.5 KM dari Kuala Selangor.

Kuil ini telah di bina berpandukan ancient sruptures seperti Vedas, Agama dan Surpa Satras. Di kenali sebagai sebuah kuil Hindu yang indah dan menarik dari sudut senibinanya. Mengambil masa selama 4 tahun untuk dibina dan menelan kos sebanyak RM 12 juta. Tukang ukirnya di bawa khas dari India untuk menyiapkan projek pembangunan ini.

Suasana petang di sekitar kuil Sri Shakti Dhevasthanam

Kami just berhenti kat parking je. Tak masuk dalam pun. Kalau kat oversea maybe aku masuk kot, tapi sebab kat Malaysia kang orang nampak macam macam hal pulak jadi nya so aku tak masuk lah.

Usha dari luar jer.

Senibina utama kuil

Sedikit gambaran mengenai kuil ini dari sumber internet.

Among the many special features of the temple are 51 Shakti statues along the temple’s internal corridor. These statues represent the 51 ‘Shakti Peedam’ (places of worship to the goddess Shakti) which are located at various sites over the Indian sub-continent.

According to Hindu mythology the goddess Shakti, who was consort to Lord Shiva, immolated herself. Shiva picked up the remains of her body and performed an angry dance cutting Shakti’s corpse and jewellery into pieces which fell to the ground at 51 places all over the sub-continent (44 in modern day India, 1 in Bangladesh, 3 in Nepal, 1 in Pakistan, 1 in Tibet and 1 in Sri Lanka).

Two Hindu sages visited all 51 of these holy sites and collected soil and chakra plates made of five metals and brought them back to be installed in this temple, which is the only place in the world where all 51 can be found in a single venue.

Dah? 

Dah usha lebih kurang kami bergerak. Kali ni terus ke Kuala Selangor.

Sebab masih awal dan baru nak masuk azan Asar maka kami sepakat nak singgah di masjid Jamek Kuala Selangor dulu untuk solat Asar di sana.

Pekan Kuala Selangor

Ha.. Ini lah dia Masjid Jamek Kuala Selangor atau lebih di kenali sebagai Masjid Jamek Sultan Ibrahim

Sambil singgah solat kita usha sikit masjid ni. Aku sebelum ni macam pernah singgah jugak masjid ni tapi tak pernah nak gigih ambik gambar atau ambik tau. 

Kali ni alang alang menyeluk pekasam. Biarlah dicuci dengan Axion kemudian !

Bangunan masjid dengan kawasan parking

Tak banyak maklumat terperinchi di internet yang boleh diperolehi tentang sejarah lanjut masjid ini. Tapi dari sumber yang ada memaklumkan yang Masjid Jamek Sultan Ibrahim Kuala Selangor ini telah dibina pada tahun 1980 dan siap pada 1982 dengan kos pembinaan di biayai oleh Kerajaan Negeri Selangor sebanyak RM 10.7 juta.

Masjid ini telah dirasmikan oleh DYMM Sultan Selangor Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah sewaktu kunjugan rasmi baginda ke Kuala Selangor pada tanggal 6hb. Mac 1987 

Usha gambar je lah.

Barangkali di namakan Masjid Sultan Ibrahim bersempena dengan nama Sultan Ibrahim Shah ibni Al-Marhum Sultan Salahuddin Shah. Sultan Selangor yang ke 2 yang memerintah pada 1778 hingga 1826


Binaan masjid ini berbentuk segiempat dan mempunyai 4 kubah dan 2 menara. 

Kubah keemasan

Dinding masjid ini dihiasi dengan seni khat.masjid ini mempunyai 3 aras dan di aras 3 terletak ruang solat bagi muslimat.

Kemudahan tandas yang bersih

Menara masjid

Dah usha usha kawasan sekitar, elok kita masuk ke dalam. Azan pun dah berkumandang. 

Ada tempat ambik wuduk di pintu masuk ke dewan solat utama. 

Pintu masuk ke dalam masjid

Laluan ke dewan solat utama

Dewan solat utama

Ruang solat untuk muslimin dan bahagian belakang untuk muslimat

Kawasan solat dan bahagian hadapan dalam masjid

Kubah utama yang disertakan dengan kipas gergasi

Mihrab masjid

Mimbar masjid

Ruang solat di bahagian sisi

Bahagian belakang dewan solat utama

Antara kemudahan yang terdapat di masjid ini ialah ruang solat yang selesa untuk lelaki dan wanita, tempat wuduk, tempat letak kereta, stor,pejabat, bilik mesyuarat, dewan kuliah, perpustakaan, bilik imam dan bilal, dapur, bilik jenazah, wakaf, dewan, CCTV, gerai jualan dan WIFI.

Kerusi urut pun ada

Kemudahan parking

Tempat tempat istirehat di sekitar perkarangan masjid

Antara keistimewaan masjid ini ialah kerap menganjurkan program-program keagamaan seperti kuliah, majlis keagamaan,perkahwinan dan kuliah. Pihak pengurusan masjid ini juga pasti sentiasa melakukan perubahan untuk keselesaan jemaah dan juga mempertingkatkan aktiviti keagamaan untuk keperluan jemaah dan ahli qariah.

Walaupun Masjid Jamek Sultan Ibrahim di Kuala Selangor ni nampak macam dah agak lama tapi ada lah jugak kerja kerja baikpulih dan penyelenggaraan bagi mencantikkan lagi keadaannya.

Tahniah kepada pihak pengurusan Masjid Jamek Sultan Ibrahim Kuala Selangor ni.

Di bawah penyelenggaraan JKR Kuala Selangor

Apa apa pun, sebagai masjid utama di sini, sudah tentunya ia menyimpan 1001 kenangan untuk jemaah dan ahli qariah di sini selain menjadi bukti pembangunan daerah Kuala Selangor yang sentiasa berkembang seiring dengan masa.

Semoga masjid ini terus berbakti dan memberi manfaat kepada warga setempat dan juga pengunjung yang datang ke Kuala Selangor ni.

Untuk aktiviti terkini Masjid Jamek Sultan Ibrahim Kuala Selangor  ini boleh refer FB : Masjid Jamek Kuala Selangor

Tunaikan kewajipan



Telah ku daki puncak tertinggi..
Telahku turun lembah dan gurun..
Telah ku daki puncak tertinggi..
Telahku turun lembah dan gurun..

Tidak ku temu mana pintu mu..
Untukku seru rasa rinduku..
Tidak ku temu mana pintu mu..
Untukku seru rasa rinduku..

Telah ku daki puncak tertinggi..
Telahku turun lembah dan gurun..
Telah ku daki puncak tertinggi..
Telahku turun lembah dan gurun..

Sungguh ku buta dalam cahaya..
Sungguh ku lupa tika bahagia..
Sungguh ku buta dalam cahaya..
Sungguh ku lupa tika bahagia..

Sedang kau dekat bukan dimata..
Sentuhku erat di pinggir jiwa

Sedang kau dekat di pinggir jiwa..
Sedang kau dekat di pinggir jiwa..

Biarkan airmata melimpah..
Biarkan luluh cinta tercurah..
Biarkan airmata melimpah..
Biarkan luluh cinta tercurah..

Segala kasih rindu tertumpah..
Seluruh hati aku berserah..
Segala kasih rindu tertumpah..
Seluruh hati aku berserah..

Ya Allah....

Ku tunggu waktu bila bertemu..
Hidup matiku hanya untukmu..
Ku tunggu waktu bila bertemu..
Hidup matiku hanya untukmu..

Hidup matiku hanya untukmu..

Dan usha lebih kurang. Dah tunaikan kewajipan. Masa untuk bergerak.

Ayuh............... kita bergerak ke lokasi seterusnya.........

6 comments :

  1. Emm, lawo pulak. Hampir setahun dah berlalu kunjungan terakhir ke masjid ni. Ms tu bnyk kerja2 renovation...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lawa dah.... ahli ahli jemaah pakat rajin jaga molek molek..

      Delete
  2. selalu gak pg masjid ni klu pg rmh akk kat sana...tp baca blog ni baru perasan tang kubah keemasan tu, nmpak nau pegi menonong je hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti tak ambik kisah kan. tak pe lah... janji dah sampai.. boleh gebang dgn org kuala selangor dah pegi masjid depa

      Delete
  3. Replies
    1. boleh la singgah kalau berada di kawasan sekitar

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...