Monday, July 18, 2016

Trip Penang 2016 | 01 : Ronda Ronda Pulau Mutiara - Part I : Gurney Drive & Padang Kota

Perihal trip ke Penang awal tahun 2016.

Jom pekena nasi kandaq?

Mak ai. Lama nya?

* cabut uban susun atas meja.

Kalau pegi haji dah lama pun balik nya.

Highlight trip ni dah keluar di sini : Cuti Cuti Penang 2016 - Highlights

Just share gambar gambar je untuk trip ni sebab tak banyak tempat yang di lawati.

Penerbangan ke Penang dengan pesawat FireFly. Sebab tak duduk sebelah tingkap tak leh nak snappy ariel view.

Bosan jugak. Nasib tak lama. 45 minit je pesawat pun mendarat. Welcome to Penang !

Sampai airport, pick up dari hotel ambik. Senang keje sampai sampai je dah ada sepanduk dengan nama besar terpampang.

Dari airport terus di bawa ke hotel penginapan di Gurney Drive.

Masjid Negeri Pulau Pinang. Belum sempat lagi aku nak singgah melawat dan tumpang solat di sini.

Penangs first Buddhist temple. Construction started in 1905.  Temple of the Reclining Buddha with a 33m-long reclining Buddha,

Bangunan lama di Penang

Ni roundabout di Gurney Drive

G Hotel Gurney Drive, Penang

Dah check in bilik berehat ala kadar jom kita ronda ronda keliling kota !

Aku ada drebar so ada orang drive aku just snappy snappy sesuka hati dari dalam kereta jer sambil ronda ronda.

Gurney Paragon : Salah satu mall terbaru di Penang lebih upscale

Gurney Paragon East and West Tower. Bangunan ke 38 tertinggi di Malaysia !

Bangunan warisan dan shopping Mall

Gurney Paragon : Dari sudut hadapan

Gurney Drive dan Gurney Plaza. Shopping mall lama sikit

Gurney Drive


Kawasan mengadap selat


Bangunan bangunan pencakar langit

Gurney Plaza ketika malam

Kuil bersebelahan

Dah sampai hotel lepak lepak dan relaks.

Ada masa sempat merayau ronda ronda Pulau Mutiara ni !

Ayuh kita mulakan. Usha garing perkembangan Pulau Mutiara yang sentiasa membangun dan berdaya saing ni !

Ayuh kita ke Padang Kota Lama !

Ronda ronda Penang. Ni jejantas yang pasti dilintasi kalau berada di Pulau Mutiara ni

E&O Hotel. Tak sempat lagi aku nak stay sini. In Sha Allah. Pasang niat. Satu hari nanti.

Bangunan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang

Bangunan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang

Sisi belakang

Menara jam peringatan Victoria Penang

Dewan Bandaraya Pulau Pinang

Bangunan Hong Leong Bank

Padang Kota

Penang Hot Air Baloon? Tu belakang tu buat apa tu ahhhh?

Meriah

Fort Cornwallis di Padang Kota Lama

Rumah api

Penang Port

Gunung Jerai?

Gurney Drive dari area Padang Kota

Hinggap

Town Hall

Bangunan Municipal Town Hall

Padang Kota

Gerbang

Pokok pokok yang di tanam oleh individu berpengaruh di Pulau Pinang

Pinggir laut

Panorama

Santai

Gurney Drive dan Padang Kota Pulau Pinang sememangnya 2 tempat santai yang begitu sinonim dengan warga Pulau Mutiara ini.

Selain menjadi tempat istirehat dan santai petang, ianya turut juga menjadi pusat penjaja yang menyediakan aneka jenis makanan yang tersohor di Pulau Pinang ini !

Semua orang pasti tau dua tempat ni adalah antara tempat wajib pegi kalau sampai di Penang. Dan sebenarnya banyak lagi tempat tempat yang boleh di lawati di pulau yang mendapat pengiktirafan sebagai Kota Warisan Sejarah UNESCO ini. 

Barang yang lepas jangan di kenang, tapi yang berharga kan kekal menjadi warisan !



Barang yang lepas jangan dikenang
Kalau dikenang tentu menangis

Barang yang lepas jangan dikenang
Kalau dikenang meracunlah diri
Tiap insan hai tidaklah kekal
Tentu kan pulang di mana berasal

Janganlah sedih hai janganlah pilu
Serahkan pada Allah yang satu

Oh dunia ibaratnya roda
Naik turun tiada hentinya
Sama juga hidupnya manusia
Ada yang riang ada yang duka

Barang yang lepas jangan dikenang
Kalau dikenang meracunlah diri

Oh tak guna menangis memilu
Makin sedih menambah derita
Lupakanlah semua yang lalu
Tidak kan nanti kembali lagi
Barang yang lepas hai jangan dikenang
Kalau dikenang meracunlah diri.

bersambung..............

10 comments :

  1. Lambat sgt post, Gurney Drive pun dah berubah wajah. Dah tak nampak laut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... tak pe la. gambar ni jadi kenangan... sebelum...

      Delete
  2. Haruslah di kenang...tempat lepak zaman muda-muda dulu...I Love Penang.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. sesudah subuh..... org belum bangun dan menyesakkan jalanraya lagi pagi pagi

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...