Friday, February 28, 2014

Wisata Segitiga Cinta : 15 - BALI | Bye Bye Bali

Ini part terakhir trip Lombok, Gili dan Bali.

Sebelum naik flight dari Bali balik ke KL. Sempat la aku merayap kejap. Memang tak de specific plan dan tak de la macam nak pegi jauh jauh, so aku merayau area Kuta je memula.

Lepas keluar dari Hard Rock Cafe tu pegi ke Pantai Kuta sekali lagi usha orang.

Nak tunggu sunset macam lambat lagi

Usha orang orangan

Punya la ramai orang

Jejaka jejaka Bali melayan perasaan masing masing

Pantai Kuta, Bali

Ada jugak terselit Minah Salleh

Yang duduk bawah bawah payung pun ada

Nak? Kalau kaki bercagu jangan buat malu.

Yang nak bersurfing pun ramai

Then lepak lebih kurang memang macam dah bosan.

Aku keluar tahan teksi. Datang idea nak gi terjah ke satu tempat ni. Tak pasti sempat ke tidak.

Bali

Aku tahan teksi dan minta dia bawak aku ke Jimbaran.

Tapi untuk memastikan sempat balik ke airport, aku interview dulu driver teksi tu.

"Sempat ngga Pak pulang ke Bandara?"
"Pesawatnya jam berapa?"
"10"
"Yah..  punya waktu..."

Kalau dia kata tak sempat memang aku tak ajak. Sebab aku pun tak pasti jauh mana. Dulu pernah sampai Jimbaran tu tapi malam. Kali ni aku nak try pegi tempat ni.

Mana??

Monumen pengeboman Bali.. snap dari dalam teksi

Sebenarnya aku nak ke The Ayana. Salah satu resort di Jimbaran. Bukan aku nak gi duduk situ, tapi aku nak gi usha Rock Bar dia. 

Rock Bar ni memang agak famous la untuk lepak lepak sambil tengok sunset. Dari Kuta ke Jimbaran tak berapa jauh, dan hari tu hari cuti so kereta tak banyak mana. Tak sampai setengah jam aku dah sampai.

"Bapak mau saya tunggu bapak di sini?"
"Hmmm"

Aku pun tak pasti. Fikir fikir balik. OK lah. Tak payah aku nak cari teksi nanti. Lagipun aku cakap aku tak lama.

The Aryani ni kalau tak stay pun boleh masuk especially kalau nak lepak dekat Rock Bar dia tu.

Masuk usha kawasan dulu. Mana yang aku nampak je lah.

Kena naik benda alah ni nak turun ke Rock Bar

Kawasan melepak

Matahari tak turun turun

Sebab macam awal sangat aku naik atas balik. Merayau lagi. Lama pulak nak tunggu sunset tu.

Bila agak agak dan cun, nak turun.

"Maaf Pak.. bisa nunggu..?"
"Huh?"

Ramai pulak yang menunggu.

Memang kena tunggu. Kena queue cukup sebab ramai pulak orang nak turun ke bawah. Ramai ramai kang roboh pulak tempat tu.

Sudahnya.. sampai sudah aku tak dapat turun dah. Layan sunset dari atas je lah. Ramai jugak la yang tak dapat turun.

Cis ! Kecewa

Rock Bar

Last sekali ni je la yang ada

Tengok macam dah nak gelap. 

Cepat cepat aku pegi kat tempat teksi tadi. Aku dah cakap suruh dia matikan engine. Kalau tak naya la meter jalan. Tadi dia charga aku IDR38,000. 

Pastu aku suruh dia hantar ke airport terus tapi gi singgah kat Krisna dekat airport. Kejap je sebab aku tak tau nak beli apa.

Sampai airport dia charge aku IDR80,000 ( dekat RM30).

OK lah. Aku pun nak abiskan Rupiah yang ada. 

Sampai airport agak dungu kejap sebab airport Bali macam dah lain. Dah berobah. 





Check in, then bayar airport tax terus ke boarding room. Kedai masih belum banyak di buka. Jual jual pun atas meja je. Paling tak best, tak de smoking room !

Kentang aku sekejap. Nasib baik ada nampak staircase, aku menyelinap masuk kejap isap rokok kat situ. Hahahaha. Tu pun sebab aku nampak orang keluar masuk. Macam buat jahat lak tunggu guard tak de baru berani pegi.

Pastu terngendap ngendap takut guard datang.

Masuk flight.. doze off. Sedar sedar dah nak mendarat.

Ahirnya selamat mendarat di LCCT pukul 1 pagi. OR menunggu dengan air kopi Tongkat Ali dengan bihun goreng sebab aku cakap sebelum naik flight tu aku kelaparan. Aku makan dalam kereta. 

Laparrrrrr...

Anak anak aku ikut, tapi membuta kat belakang.... Dia orang sedar dah sampai rumah balik semula. Tu pun berdukung masuk rumah.

Apa apa pun secara overallnya aku agak puas hati dengan trip kali ni especially dapat ke Lombok. Gili tu kalau first timer OK je nak pegi.... Bali as usual, terpulang pada keinginan masing masing. Mana mana pun destinasi, yang penting, happy ! 

“Some cause happiness wherever they go; others whenever they go.” -- Oscar Wilde

So, just go !

Apa lagi?? Ayuh la bergoyang Bali !



hey..goyang bali,goyang bali lirik matanya.
goyang pinggulnya,sungguh asyiknya,aku terpesona.
hey..hey..hey goyang bali,goyang bali,menari bali.
lupakan semua,cerita lama,hapus duka lara.

lena aku lena,ikut irama ho suka-suka.
mari bergembira bersukaria,ho..goyang bali.
hey goyang bali,penari bali lirik matanya.
goyang pinggulnya,sungguh asyiknya,aku terpesona.

hey..goyang bali,goyang bali lirik matanya.
goyang pinggulnya,sungguh asyiknya,aku terpesona.
hey..hey..hey goyang bali,goyang bali,menari bali.
lupakan semua,cerita lama,hapus duka lara.
lena aku lena,ikut irama ho suka-suka.
mari bergembira bersukaria,ho..goyang bali.

hey..hey..hey goyang bali.menari bali,lirik matanya.
goyang pinggulnya,sungguh asyiknya,aku terpesona.
hey..goyang bali,goyang bali lirik matanya.
goyang pinggulnya,sungguh asyiknya,aku terpesona.
lena aku lena,ikut irama ho suka-suka.
mari bergembira bersukaria,ho..goyang bali.

TAMAT

10 comments :

  1. Apa mknn paling spesel kat Bali? (Errr... Selain babiguling)

    ReplyDelete
  2. teringin nk terjah terjah camni.. tp lom kuat semangat.. sbb jenis cpt kalut lg kelam kabut.. selalu nak play safe je hikk.. apapon.. bravo #tepoktanganlelaju

    ReplyDelete
  3. Amir : Babijuling? hahahah.

    ntah. aku tak tau sgt. aku makan apa adanya.. janji kena ada nasi dengan ayam okelatewwww.

    Shin : slow slow... nanti oke la.. travelling is about taking risk... rasa rasa selamat belasah jer..

    kalau was was.. baik jangan.

    merah tak tangan?

    ReplyDelete
  4. Respeklah Meng, aku ni klu travel mesti tuju mknn spesel tmpt tu... Walaupun aku lg kurus pd ngko (speku thp tuduhan melulu). Hahaha. Larikkkk....

    ReplyDelete
  5. Wah...usah orang memang best...cuci mata...

    ReplyDelete
  6. Amir : wey.. tengok jari la sapa lebih kurus....

    hahahaha..

    ok part kurus aku tewas. part makan pun aku agak tewas..

    sila julang piala pusingan.

    MKL : usha bang bukan usah..

    ReplyDelete
  7. Xmo lah julang piala pusingan, baik aku junjung nasik... Haha

    ReplyDelete
  8. Amir : jangan lupa... ayam goreng. makan dgn nasik panas.. sedap

    ReplyDelete
  9. Berapa bajet overall trip ni? tak termasuk flight.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lupa lah... bajet selalu tak de.. tengok kau belanja banyak mana laaa

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...