Wednesday, June 6, 2018

ALBANIA | 02 LAKE KOMAN : Lake Koman Ke Shkoder

Ah ! Bengang gak aku dengan ferry yang lembab ni.

Nasib baik view Lake Koman ni memang lawa. Memang berbaloi baloi kesusahan yang terpaksa aku tempuh dengan pemandangan yang mengasyikkan di sini.

Let your mind connect with nature
free your spirit on the voice of water.
Close your eyes and feel the peace
Let the power of the mountains go deep in you. You will see why i call it ...............Paradise .. .









Takpe lah kena tinggal pun. Janji hajat aku nak merentas Lake Koman ni tercapai......

Lake Koman is located on the south west of the territory of south west of Dukagjin former principal.

Koman is part of the autokton part of Albania survived Otoman's, Dukagjin. It is a world wide natural treasure when we regard to the spiritual power and ''life's battery recharge'' Preserving the old traditional human values of the area and Pagan Illyrian and Christian ones .

So aku memang menikmati keindahan alam di Lake Koman ni.

Tapi sesekali lamunan tenhenti sebab mamat mamat yang naik BMW ni akan panggil aku untuk ambik gambar dia orang.

Macam macam aksi ala ala boyband mereka sepanjang belayar

Ingat dia orang yang tolong aku tapi aku lak terpaksa jadi photographer tak bertauliah mereka.

Salah sorang tu memang suka bergambo. Dia saja aku rasa kalau pakai filem kodak dah abis lama dah dia sorang bolot.












The mountains surrounding Koman Lake are among the most distinctive. Because of the high seas that surround it and the difficulties of ties with other countries have made this place to be isolated over the past hundreds of years. 

For this reason, here to be intact and unpolluted. Also, the life of the families in the villages is the same as many years ago. Ralley finds electrical energy apart from private generators used for lighting during the evenings. Agriculture, working, cooking and livelihoods are still very traditional. The people here live in nature with the help of nature. Although the north of Albania is one of its poorest areas, agriculture and fishing are the most common sources of income to ensure survival. Most people have a low level of education. 

Many villages suffer from the changes of generations where we see that the young people have no perspective in the poor and difficult living that the mountains leave in other cities of Albania or abroad. And therefore the villages have begun to abandon their losing the unique culture and the oldest of the whole area. Certainly, civilization and modernization have found their way to enter this area thanks to the plastic items widely distributed following various forms and colors, such as cans, shoes, garbage, toys, packaging, bottles .. . As soon as there is no waste disposal and recycling system, the aforementioned articles are disposed of in nature, on the banks of the rivers where their flow and change of water level brings them down to Koman Lake. Immediate tourists immediately identify this problem. 

Even though every day more waste is left in the area, it is still not the concept of their deposit and recycling. But tourism is also affected by the devastation of the major source of resources such as nature and beauty zones.


BMW memamat tadi tu


Lake Koman ni memang lawa. Personally aku rasa lagi lawa daripada Milford Sound di NZ.. sebab jurang dia lagi kecik dan batu batu dia memang menggunung tinggi. Ala ala macam fjord di Norway pun ya juga.

Tapi since ferry aku slow gila. Terkedek kedek. Jadi bosan la pulak. Bayangkan 3 jam lebih sepatutnya jadi dekat 4 jam.

Sampai lapar kebulur aku jadi nya.


Anak mat salleh ni dah macam macam aksi main sorang sorang dia. Kejap menembak, kejap meniarap.. Mulut je bunyi. Kesian dia.


Dan di hujung perjalanan, ferry tu akhirnya akan berlabuh di Koman Dam. Di sini lah singgahan terakhir sebelum semuanya akan transfer ke Shkoder dan destinasi destinasi yang lainnya.




Masa sampai sini, ferry yang berjaya potong aku tadi dah tak de passengers dah. Punya lah dah lama dia orang sampai agaknya sampai kosong area tu. Cuma ada staff staff yang bekerja di situ.

Problem sekarang ni adalah cemana aku nak ke Shkoder?


Sebenarnya ada mamat mamat kat sini yang boleh arrangekan transfer ke Shkoder dengan bayaran 5 Euro. Kalau ramai maybe dia orang sediakan van. Tapi macam turn aku tu, aku sorang je so dia sumbat kat sorang mamat ni yang kebeulan nak keluar dari kawasan ni.

So aku tumpang dia orang je lah. Naik Mercedes tau !


Aku advise kalau sampai sini, jangan la poyo sangat konon kata nak jalan kaki. Jalan dia gila babi mendaki bukit bukau. Tempat ni adalah kawasan empangan so faham faham je la muka bumi dia cemana.

Ada dua tiga orang aku tengok cas cas hebat nak berjalan. Sudahnya abis kenderaan dia orang tahan. Masalahnya semua dah penuh.

Memang menyesal tak sudah la tak ambik transport siap siap dari tempat ferry berlabuh tadi tu.






Selamat turun ke bahagian berbukit tadi tu. Mamat drebar tu sempat isi minyak. Aku tawakal je tak tau lah sempat ke tidak dengan plan yang aku nak buat nanti ni.

Tiba di pekan Shkoder, mamat tu berhentikan aku tepi jalan !

Buntu ! 

"Can you drop me at the bus station?"
"No bus station"
"Sorry? It cannot be. It should have a bus station"

Mamat tu siap call kawan dia dan bagi hp suruh aku bercakap sendiri. Memang dia pun confirm tak de bus station kat Shkoder ni !

Argh...............................

Teruslah aku terpaksa berjalan tanpa tujuan.................................

"Begini la nasib, diri ku yang malang oh Tuhan.. tak boleh bersenang lenang....................."





Tetiba aku nampak masjid yang agak familiar. Aku tau masjid ni adalah landmark utama bandar Shkoder ni. Bila nampak masjid je hati jadi tenang sikit. Aku tau kat mana aku nak sujud merayu.

Berkeliaran di kawasan sekitarnya, aku cuba cuba bertanya kat orang kat kedai kedai yang masih di buka.

"Where can I get a bus to Podgorica?"

Ada sorang tu bagitau suruh aku tanya tanya kat depan Hotel Rozafa. Memang tak de station bas kat Shkoder ni tapi mostly bas tunggu kat area city center fountain (Sheshi Demokracia), 


Hotel Rozafa

Sheshi Demokracia







Memang semua tempat tertumpu di kawasan roundabout dan masjid tu. 

Tengah aku melilau tu, ada sorang mamat taxi tanya aku.

"Where are you going?"
"You know where can I get a bus to Podgorica?"
"No bus to Podgorica.. Morning only bus to Ulcinj. Come back tomorrow. But I can send you to the bother and then Podgorica"
"How much?"
"30 Euro"

Bapak ah !

Tak puas hati, aku tanya mamat jual rokok kat kiosk kat area tu. Dia pun cakap memang bas ke Montenegro ada time pagi saja walhal kat wiki kata ada petang kul 6. Wiki menipu aku ?

Memang sah. Malam ni aku bakal tersadai di Shkoder ni je lah nampaknya............

bersambung............................... 

2 comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...