Monday, June 13, 2016

TRIP ZUMBA 2016 : 06 - Madinah : Madina Media Museum

Sewaktu berada di Madinah, aku sempat mengunjungi beberapa tempat time ada kelapangan.

Salah satu tempatnya adalah Madina Media Museum. 

Lokasinya cuma bersebelahan dengan Masjid Nabawi jadi agak senang nak dilawati.

Madina Media Museum

Sebenarnya bangunan museum ni mengelilingi kawasan masjid, tapi time aku di sana, terdapat 3 pameran di blok yang berbeza yang menampilkan pameran berkenaan pengetahuan am dan juga sejarah berkenaan The Beautiful Names of Allah, Quran Expo dan juga Exhibition of Muhammad : The Messenger of Allah.

Tempat tempat ni aku lawati pada waktu waktu berbeza dan mengikut free time aku. So hari ni ayuh kita berkongsi apa yang ada di sebalik pameran di Madina Media Museum ni.

The beautiful names of Allah Exhibition

Waktu pameran di buka. Masuk adalah percuma

Kawasan blok pameran

Keindahan di sebalik nama nama Allah

Al Kareem ; Maha pengasih 

Bertakwa lah kamu kepada Allah dan memuji kebesaranNya

Kejadian kejadian alam yang membuktikan kekuasaan Allah SWT

We sent a raging wind against them on a day of continuous calamity 

Al Mateen : Maha berkuasa

Ruang pameran

Calligraphy 

“One day I was riding (a horse/camel) behind the Prophet, peace and blessings be upon him, when he said, ‘Young man, I will teach you some words. Be mindful of God, and He will take care of you. Be mindful of Him, and you shall find Him at your side. 

If you ask, ask of God. If you need help, seek it from God. Know that if the whole world were to gather together in order to help you, they would not be able to help you except if God had written so. And if the whole world were to gather together in order to harm you, they would not harm you except if God had written so. The pens have been lifted, and the pages are dry.’ ” 
- Abu al-‘Abbas ‘Abdullah bin ‘Abbas(ra)

Ruang legar untuk pameran nama nama Allah tu tak de la besar mana tapi banyak calligraphy yang cantik cantik dipamerkan di sini.

Berlangsung di blok muzium yang lain adalah Expo Al Quran yang menampilkan sejarah Al Quran beserta dengan hal hal berkaitannya.

Masjid Nabawi

Quran Expo

Kawasan pameran

Entrance masuk. Masuk adalah percuma

Manuskrip Al Quran lama

Penghasilan Al Quran

Salah satu Al Quran terbesar.

Sudut interaktif

Ada video penghasilan naskah Al Quran di Madinah.

Kepentingan membaca Al Quran dan penguasaan dalam memahami dan menelti isi kandungannya

Al Quran Al Kareem

Sebenarnya banyak lagi pameran dan perkongsian yang ada dalam expo Al Quran ni. Tapi sebab aku rangkumkan ke semua tiga pameran ni sekali, so tak leh nak letak banyak gambar.

Kalau berkesempatan berada di Madinah dan Masjid Nabawi tu, ada masa terluang boleh la singgah ke sini.

Dan selain itu, satu lagi pameran yang aku rasa sangat menarik dan mengujakan adalah Exhibition of Muhammad S.A.W : The Messenger of Allah.

Berlangsung di bangunan museum sebelah masjid. Masuk percuma

Meneliti sejarah dan tatacara kehidupan Nabi Muhammad S.A.W

Salasilah kekeluargaan Nabi Muhammad yang berkait dengan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail

A day in the life of Prophet Muhammad SAW

Ciri ciri serta sifat dan sikap yang ada pada junjungan besar nabi Muhammad SAW

Sifat pemurahnya

Kesabarannya

Tingkahlaku baginda

Gambaran rumah Nabi serta kawasan masjid Nabawi pada asalnya

Struktur binaan rumah nabi

Gambaran rumah tempat tinggal nabi di zaman dahulu

Ruang pameran yang menceritakan sejarah kehidupan Nabi Muhammad SAW dari awal kehidupan baginda...

...... sehinggalah wafatnya baginda

Diceritakan dengan penuh berinformasi

Peluang untuk mengenali lebih dekat rasul terakhir umat manusia

Nabi Muhammad S.A.W pesuruh Allah

Ketiga tiga pameran semuanya menarik dan banyak bagi informasi yang mungkin kita tak pernah tahu. Cuma mungkin sudut pameran boleh diperkayakan lagi dengan lebih banyak maklumat dan cara yang lebih menarik.

Sekiranya berada di Madinah, jangan lupa ambil peluang untuk melawat Madina Media Museum untuk melihat sendiri pameran keindahan nama nama Allah, kebesaran Al Quran dan juga mendekati sifat dan peribadi Rasulullah.

Selamat berkunjung !



Tiada kusangka dari semula
Hai... impian yang tak terduga
Ibarat fatamorgana diwaktu hari mendung
Wahai insan kau hanya dilahirkan

Siapa menduga dihari nanti
Hai... pandanglah air menuris batu
Bukan laksana halilintar membelah bumi
Kita hanya harap kepadanya

Wahai Tuhanku
Semua indah milikMU
Ya... Tuhanku
Engkau ciptakan aku
Setangkai bunga langkas
Seolah aku bertemu dalam syurga

Nyatalah ini pemberianmu
Seorang kekasih bidadari mimpi
Nyatalah ini atas rahmatMU
Seorang teman yang sejati
Kerana bukti cinta kasih sayangMu
Hai... bidadari mimpi

Kerana bukti cinta kasih sayangMu
Hai... bidadari mimpi
Hai... bidadari mimpi
Hai... bidadari mimpi

bersambung...............

12 comments :

  1. Replies
    1. hahaha..

      makasey... dah betul kan dah....

      Delete
  2. Replies
    1. sesapa ada masa buleh riki museum ni....

      Delete
  3. Allah...ruginya saya...x ke museum nie masa disana...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa.... lebih masa beribadat dlm masjid kan???

      Delete
  4. seronok baca kisah nabi kita Muhammad saw

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. semoga dapat manfaat sikit sebanyak ...

      Delete
  5. Salah satu saya rasa sebak and kesal ialah kurang nya penjagaan terhadap peninggalan nilai nilai sejarah.

    Alhamdullilah , kami duduk sini so dapat explore banyak peninggalan sejarah ... malangnya ianya tidak terurus dan kalau kita ke pendalaman , mereka siap halau halau lagi ... mmmmm

    (kononya tidak mau ianya membawa unsur unsur khurafat gitu katanya )

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada sebabnya jugak kot... sebab kalau dah ramai ramai tu ada je perangai yang pelik pelik..

      baik je di halang siap siap dari menjadi masalah di kemudian hari.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...