Wednesday, June 8, 2016

TRIP ZUMBA 2016 : 02 - Umrah : Penginapan

Aku sendiri pun sebenarnya sebelum pegi tak ambik kisah sangat pasal penginapan ni. Fikir, janji sampai dan semuanya siap sedia di sana !

Harap harap tak de problema.

Tapi kena ingat, Sekiranya mengambil pakej pakej dengan agent untuk mengerjakan umrah, biasanya harga pakej menjadi berbeza mengikut penginapan semasa berada di 2 kota ibadat di sana. 

Untuk aku pulak, pakej yang aku ambik ni pun dah tetapkan 2 hotel di Madinah dan Mekah selama 10 malam ni.

Di Madinah aku stayed di Anwar Al Madinah Mövenpick Hotel.

Anwar Al Madinah Mövenpick Hotel 

Linked to a shopping mall, this modern business hotel is 1 km from Al-Masjid an-Nabawi and the Green Dome over the prophet Muhammad's tomb.

Featuring floor-to-ceiling windows, the bright rooms offer free Wi-Fi, flat-screen TVs, minifridges, and tea and coffeemaking facilities. Some have mosque views. The 3- and 4-bedroom suites have kitchens, maid's quarters and lounge access; upgraded quarters include a Jacuzzi and/or private office.

Breakfast and parking are free. Other amenities include 4 stylish restaurants that have bars and serve international, Asian and Middle Eastern cuisine. A business center and meeting rooms are available.

Apa yang aku paling suka dengan hotel ni adalah lokasinya yang betul betul dekat gate Masjid Nabawi. Turun je terus masuk gate masjid. Kalau azan je boleh gerak dari bilik, turun lif dan terus boleh solat.

Keluar bangunan hotel terus masuk gate 15 Masjid Nabawi

Movenpick Al Anwar Al Madinah

Layan suasana di lobby hotel.

Check in. Free cakes di sediakan di lobby !

Reception desk

Lobby

Lobby dan ruang menunggu

Tempat melepak kalau malas dok bilik

Kamar di tingkat 7. Tapi view tak dapat yang belah masjid. Stress ! Bilik kira OK lah. Cukup selesa untuk aku dengan member aku. Cuma housekeeping slow sikit bila panggil suruh kemas dan dia tak kemas hari hari. Kena panggil baru dia datang !

Bilik tak berapa besar tapi OK lah. Amenities pun lengkap.

Staff pun OK. Makanan not bad walaupun dia cuba nak prepare Malaysian food dan gagal tapi kesungguhan boleh di puji juga.

Tempat makan

Buffet

Cuma jemaah Indonesia dan Malaysia di tempatkan di ruang makan yang sama, so bila nak makan tu agak ramai jadinya. Tapi OK lah. Cukup kerusi meja.

Overall, great stay, lokasinya paling best. Dan kat bawah ada mall kecik ( walaupun tak tau jual apa dan aku tak merayap sangat ) dan Bin Dawood yang banyak jual groceris. Cuma lif agak slow dan wifi signal pun tak kuat. Lokasi sekitar pun banyak kedai kedai yang jual macam macam kalau nak shopping ! Dan lokasinya walaupun dekat dengan gate masjid tapi arah ke belakang dan agak jauh nak ke Raudah dan Makam Rasulullah.

Mall at Movenpick

Bangunan hotel Movenpick

Di sekitar Movenpick Al Anwar Al Madinah ni, banyak jugak hotel hotel lain yang aku rasa tak kurang menariknya dan masih di kira dekat dengan gate masjid.

Elaf Hotel Madinah

Oberoi Madinah. Bawah dia ada Starbuck dan H&M

Grand Mercure

Dar Al Iman Intercontinental Madinah

Dar Al Taqwa

Kawasan sekitar

Hilton Madinah

Intercontinental

Hotel

Penginapan sekitar Masjid Nabawi

Bangunan hotel

Di Mekah, hotel penginapan adalah di Hotel Pullman ZamZam Mekah.

Lokasinya di Abraj Al Bait Complex bersama sama dengan Makkah Clock Tower

This upscale hotel, set in the Abraj Al-Bait Towers, is a 5-minute walk from the Masjid al-Haram mosque and the Kaaba and 10 km from the Cave of Hira.

Featuring views of Masjid al-Haram or the Kaaba, the refined rooms offer flat-screen TVs and free Wi-Fi. All also provide safes, minifridges, and tea and coffeemaking facilities. Room service is available for a charge. Suites with 1 or 2 bedrooms add kitchenettes and sitting rooms.

Breakfast buffet and valet parking are complimentary. There's also a cafe and 2 international restaurants.

Lobby terletak di tingkat 11

Reception desk

Lobby area

Lobby

Fresh flowers

Lif area

Room for 2

Overall OK stay. Memang nampak dekat sebab kat tower depan masjid, tapi nak turun naik lif dengan menunggu lagi aku rasa macam buang masa jugak. Tapi keluar lif terus pijak ke lantai masjidil Haram so lokasi memang terbaik.

Bilik agak OK dan luas sikit. Cuma bilik air dia asyik bertakung je kalau aku mandi. Lambat air nak mengalir. Aku ni jenis mandi macam badak, suka air banyak banyak !

Makanan pun not bad lah. Kiranya semuanya OK.

Tempat makan

Food not bad

View

Hotel hotel lain di persekitaran Masjidil Haram

Turun lif terus sampai King Al Fahd Gate

Selain daripada Pullman ZamZam Mekah Hotel ni, di compleks yang sama terdapat beberapa buah hotel lagi.

Clock tower Mekah. Tengah tengah tu Fairmont Makkah Clock Royal Tower. Belah kiri ada Movenpick dan depan dia Al Marwa Rayhaan. Belah kanan adalah Raffles Hotel Makkah Palace dan Pullman ZamZam Hotel.

Layan gambar kat few hotel lain di sekitar Mekah.

Hilton Tower Makkah. Katanya bakal diruntuhkan bagi memberi laluan kepada expansion masjid. Tapak hotel Hilton ni juga merupakan bekas tapak rumah Saidina Abu Bakar Al Siddiq RA.

Intercontinental Dar Al Tawhid Makkah. Ni lagi dekat dengan Gate Al Fahd

Sebab Pullman Hotel aku stay tu berkongsi level dengan lobby Raffles Makkah Palace dan lepak kat sini lebih best sebab kurang orang makanya aku prefer lepak lepak di sini lagi.

Raffles Makkah Palace

Entrance

Lobby

Resto

Tempat lepak

The tower

Minum minum

Layan perasaan

Sememangnya lokasi penginapan di Mekah mahupun Madinah amat penting. Selain jarak yang dekat dengan masjid, keselesaan juga penting bagi memastikan ibadah tidak terganggu dan keselamatan serta semua urusan sampingan dapat berjalan dengan lancar.

Abraj Al-Bait Towers

Mekah !

Hotel hotel penginapan yang sedang dalam pembinaan di sekitar Masjidil Haram Mekah.

Kebanyakkan hotel hotel yang bagus di Mekah dan Madinah ni memang mahal mahal disebabkan oleh lokasinya yang dekat dengan masjid terutamanya di Mekah. So amat penting bagi memastikan pakej yang kita ambik tu offer penginapan yang macamana dengan harga tawarannya. Apa apa piun kena tengok jugak kemampuan, cuma kalau boleh pastikan penginapan tu adalah kurang dari 1 KM dari masjid di Madinah mahupun Mekah. Tu pun dah macam jauh kalau kira detour, dan macam macam hal lagi.

Walaupun most of the time kita berada di masjid masjid ni tapi, perlu jugak la fikir keselesaan terutamanya yang dah berumur untuk bergerak ulang alik berkali kali sehari.

Apa apa pun bersyukur je la dah dapat jejak ke tanah suci ni. Kalau jauh pun dugaan jugak tu nak ulang alik. Harapnya banyak bertabah.



Rimbun dan redup kasih-Mu
Kau tempat ku berpayung
Di manakah lagi dapat ku rebahkan
Rasa gundah ini

Nun Kau teguh di sana
Pengasih dan Penyayang
Pun ku masih terleka
Meneguk ihsan-Mu
Walau ku sedari

Oh... nyamannya
Bila diperlukan rindu-Mu
Mengimbaulah sentosa

Bentangkan ku permaidani
Dari baldu berwarna putih
Moga tak ku terasakan
Cubaan yang ku galas ini
Kepada Mu titianku
Hijrahkanlah diri ini

bersambung................

12 comments :

  1. Replies
    1. takde bath tub tak leh berendam.. gesel gesel tepi dinding je curah curah air.. hahahah

      Delete
  2. Alhamdulillah Meng! Selamat bersungkey (bbuka posa)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Terima kasih bro.

      Selamat berbuka juga...

      Delete
  3. Assalamualaikum Meng,
    tersangatlah gembira aku, bila kau kongsi perjalanan umrah ini.
    Aku tertunggu-tunggu tau.
    terima kasih ya Meng. Aku pun suka lepak kat Dar Tawhid tu, Meng..
    kau buat satu pusingan luar Masjidil Haram tak? Kalau ada, ambil gambar kat
    Rumah Kelahiran Rasulullah dan Rumah Kelamin Baginda tak? Kalau ada , kau share kat
    sini ya Meng.
    Aku doakan lepas ini kau di rezeki kan ke Baitul Maqdis pula. Aamin.
    Dan lepas tu boleh kongsi di sini jugak. Terima kasih Meng.

    Jay

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insha Allah. Terima kasih.. ada rezeki aku nak gak pegi palestin tu..

      hari tu tak sempat ronda kawasan sebab banyak kena block ada construction....

      anyway.. thank u sudi baca...

      Delete
  4. dulu saya di moven pick madinah juga. Hotel nampak mewah kan? Alhamdulillah rezeki.Kat Mekah, hotel saya belakang Le maridien, kena mendaki sikit.Makanan hotel di mekah much better than moven pick madinah. he he he. eh! pasal makan pulak. Selamat menjalani ibadah puasa untuk semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. asal hotel tak jauh sgt dr masjid tu dah kira oke dah....

      tgk kemampuan masing masing.. apa yang penting selesa utk beribadat di sana..

      makan memang menarik kat sana.. cuma tak sempat nak explore je sebab tak banyak spare time.

      Delete
  5. Seronok baca ... dari update update yang saya terima, la nih dah banyak hotel hotel berbintang bintang di sekitar Mekah dah ....

    Saja jer nak kongsi ...

    The best Pizza - Kat Movenpick nyer cafe ! (Tak tau ler , memang rasa sedap sangat pizza seafood dia!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gi madinah takkan nak makan pizza kot.. pizza kena gi italy la.. hahaha...

      hotel2 mewah berbintang2 ni banyaknya dekat dgn masjid.. tu yang mahal tu kot.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...