Sunday, May 25, 2014

01 - Mai Pi Penang : Traders Hotel, Penang

Bermula episode jalan jalan ke Penang.

Masa ke Penang ni time cuti sekolah dulu, mula mula tak pasti nak ke mana, last minit terasa macam nak ke Penang, jadi kami ke Penang je lah. Lagipun dah lama tak ke sana.

Sewaktu ke Penang, mencari penginapan adalah sedikit payah sebab tak tau nak duk mana. Kalau area Batu Ferringhi tu senang nak cari yang tepi pantai, tapi kalau kat area Georgetown ni payah sikit.

Aku nak jugak stay kat boutique boutique hotel tapi semuanya macam menyeramkan ler pulak. Dan tak berapa sesuai untuk budak budak.

Ada kang kena sampuk tak tentu pasal.

Tak jumpa hotel yang sesuai untuk 'family' sebab aku travel dengan budak budak. Kalau aku sorang, belasah je boleh tidur hostel mana mana kat Penang tu.

Selepas menemui jalan buntu, akhirnya kami memilih Traders Hotel. Penang.


Aku pun tak pernah duduk hotel ni sebelum ni so aci je nak cuba.

Meh usha sikit hotel ni.

Terletak betul betul sebelah Menara Komtar Penang. Sebelah pun ada satu lagi mall.

Lobby

Tapi aku rasa hotel ni macam oldies sikit

Check in ok la smooth

Check in di tingkat 16 untuk Traders Club. Siap ada simple welcome buffet

Bilik OK la. Besar dan agak selesa juga untuk Trader's Club

Room

Toilet

Lain lain

Towel tak berapa menarik

Bilik OK. Selesa. Linen OK. Bantal pun OK. Size pun agak besar.

Cuma ada perabut agak seasoned skit. Maybe sebab hotel ni dah lama. Kena refurbished kaw kaw ni. 

View pulak.

Pool kat bawah

Gamma. Mall?

Georgetown

Ni view belah belakang

Breakfast biasa biasa je. Spread yang agak banyak tapi tak berapa enak sangat.

Boleh la setakat nak mengisi perut.

Lobby

Breakfast



Dah tentu kena jenguk pool dia.

Budak budak suka je. So aku assume OK la kot. Pool tak besar mana. Ada pool kecik dan pool besar. Ramai jugak orang. Ada life guard jaga. Ada gym jugak.

View dari pool

Rooms

Barang barang Si Hero

Pools

View dari atas. Kena jaga bangunan bangunan ni biar lawa lawa macam kat Singapore.

Personally, not the best hotel la kot kat Penang or maybe used to be tapi sekarang tak berapa. Lagipun aku tengok hotel ni siap tahun 1986. Lama tu !! 

Dah memang kena refurbish. Kalau furniture di Traders Club Room pun agak buruk, apatah lagi kat standard dan deluxe rooms lain. Mesti lagi lapok.

Not recommended unless staying dekat Traders Club room. Kalau tambah duit sikit pun boleh dapat duduk E&O !!

* ada sedikit rasa penyesalan di situ

bersambung.............

11 comments :

  1. Haritu masa plan nak gi Penang, aku booked hotel ni lah. Tapi cancel plan so xjadi stay sini. Sibaik.

    Aku rasa ni sma potensi ngan Perkasa Hot kat Kundasang. Tukar nama tapi perabot sume buruk gila. Ok lupa review hotel tu kat blog. Kbai.

    ReplyDelete
  2. Merata tempat berjalan.... Nama pun supermeng

    ReplyDelete
  3. Ke penang pulok! Ye lah kan asyik abah je jln2 nk jgk hero n princess cuti2 msia ye dok

    ReplyDelete
  4. Bang.. (ke adik)
    Story hat Kota Kinabalu takde ke?
    Balik cuti ni.. kut sempat..MACAM nak ke sana..

    ReplyDelete
  5. E&O cam lagi creepy jer meng. perabot2 antik etc.

    ReplyDelete
  6. sebut Penang, aku pon pernah dok sini 2 1/2 thn hehehe...tp dok belah tanah besar la...xtau la skang masih ada x Mall Bukit Jambul? Dulu rasanya ni la paling besor...selalu gak gi karaoke kat seberang jaya hehehehe, satu lagu RM1, datang plak dalam 7-8 org, sorang ambil 4-5 lagu...mau berjam2 dok dalam tu hahahahahaha.....nostalgia sungguhhh...

    ReplyDelete
  7. BK : tak pe. tak rugi pung. hotel ni agak ketinggalan zaman..

    telefon dia masih lagi telefon lama. lagi haru tengok hairdryer dlm toilet..

    oldskool...


    Beb : skrg dah x berapa gempak tempat tu. ada mall yang lebih chic kat sebelah tu siap ada parkson dgn gsc. lupa lak nama apa. pragin mall kot.



    MKL : alhamdulillah. ada rezeki dan sihat tubuh badan.. jalan je la... selagi dpt kebenaran

    ReplyDelete
  8. JM : ya JM. bapak kena la bawak anak anak jugak nak beli jiwa.. asyik kena tinggal je depa semua tu..


    SAR : saya abam...

    KK? Dah penah pegi. tapi lama gila dah.. nak repeat tak tau bila. x jumpa tiket murah lagi. Insya Allah lah.


    Agip : yezzza.. tapi tu kalau heritage wing. dia ada wing baru yang modern skit... tu tak de la scary marry sgt.


    HB : ko kenapa merata ko duduk? perlis ko pernah pegi?

    hahahaha

    ReplyDelete
  9. JM : ya JM. bapak kena la bawak anak anak jugak nak beli jiwa.. asyik kena tinggal je depa semua tu..


    SAR : saya abam...

    KK? Dah penah pegi. tapi lama gila dah.. nak repeat tak tau bila. x jumpa tiket murah lagi. Insya Allah lah.


    Agip : yezzza.. tapi tu kalau heritage wing. dia ada wing baru yang modern skit... tu tak de la scary marry sgt.


    HB : ko kenapa merata ko duduk? perlis ko pernah pegi?

    hahahaha

    ReplyDelete
  10. ...ko dh kenapa Meng, post sampai dua kali? hehe, aku perlis x pernah duduk lg, tp Sungai Petani ngan Ipoh pernah...hehehehe...Kota Bharu pon acap kali pergi hehehe...siap bungkus nasi kukus dari KB bawak balik naik flight makan kat umah kat Shah Alam...ahakssss

    Kuching dan KK pon acap kali, apalagi Ranau...hahahaha kalau singgah Ranau sila pergi makan sop kat kedai apa nama Tg Puteri ke apa lupa lak...tp ko x makan sop rugi...sana mcm2 sop ada sop perot sop urat...sebut jek...hehehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...