Tuesday, December 31, 2013

2013/2014 : Travel Review & Plan

Tahun 2013 hampir tamat.

Tahun ni Alhamdulillah, aku diberi kekuatan, kesempatan dan rezeki untuk melengkapi sebahagian daripada apa yang aku impikan selama ni.


Apa apa pun aku bersyukur dah dengan apa yang Tuhan bagi.

JANUARY 2013
Guilin

Untuk tahun 2013 ada 3 flight ticket yang aku terpaksa let go macam tu je atas sebab musabab yang tak dapat dielakkan. (Read : Malas)

Azam aku 2013 adalah untuk habiskan SEA sebenarnya tapi ternyata gagal !

Masih ada beberapa negara yang aku tak sempat nak pegi seperti Laos, Myanmar dan Timor Leste. Insya Allah. KIV dulu lah ni.

Yes ! Tahun ni berjaya jugak update setiap hari. Sebenarnya, aku ni tak de la tulis hari hari. Aku tulis bila rajin tapi scheduled kan post hari hari. So nampak macam rajin ! Ni tak termasuk dalam azam, ini cuma part aku nak menyimpan dan berkongsi segala pengalaman. Tengok rajin ke tidak jer lah.

Perancangan tahun 2014 tak berapa nak ada lagi, tapi kalau berkesempatan dan berkelapangan dan ada rezeki lebih, aku nak lawat tempat tempat yang aku belum pernah jejak lagi dan kalau boleh nak kembali revisit all 48 states in United States yang aku pernah jejakkan kaki sebelum ni.

Misi 2015 masih tersimpul rapi. Nak jejak sekurang kurangnya 50 negara di dunia ni.

"Hiduplah di dunia ini seakan-akan kamu adalah  seorang pengembara"

Aku doakan di tahun 2014, korang bertambah rezeki dan diberi kesihatan serta kelapangan untuk terus melihat dunia. Mengembaralah mengikut kemampuan masing masing untuk kepuasan diri dan mengenal erti hidup. Jangan travel sebab nak berlawan lawan dengan orang lain dan jangan berhutang untuk travel.

Live life to the fullest and keep on traveling !



Fly me to the moon
Let me play among the stars
Let me see what spring is like
On a-Jupiter and Mars

In other words, hold my hand
In other words, baby, kiss me

Fill my heart with song and
Let me sing forever more
You are all I long for
All I worship and adore

In other words, please be true
In other words, I love you

Fill my heart with song
Let me sing forever more
You are all I long for
All I worship and I adore

In other words, please be true
In other words
In other words, I love you

25 comments :

  1. Icon pengembara tegar..

    Keep on travelling and blogging..happy new year 2014..

    ReplyDelete
  2. keji sgt bulan April tu..macam cuti sebulan je? Yelah..takkan europe ko express gak 3h2m kan? maunya seminggu dua..

    europe ni bagi aku takat bleh nyanyi fly me to the moon je ler..mimpi moon sampai bebile.



    ReplyDelete
  3. wow 50 buah negara!semoga berjaya!ada 2 tahun lagi nak fulfill impian tu...hehehe

    ReplyDelete
  4. Aku sangat setuju dengan cakap kau, "Jangan travel sebab nak berlawan lawan dengan orang lain". Orang yang travel cenggini tak dapat kepuasaan ultimate sebab nak menunjuk-nunjuk kat pihak lawan...

    Apepun aku sangat seronok baca blog kau,Meng!*sikit lagi nak sampai tahap ketagih* Semoga tahun 2014 disajikan dengan entry yang best dari blog ni..

    ReplyDelete
  5. Selamat Tahun Baru Meng... Semoga terus 'terbang & terbang'

    ReplyDelete
  6. semoga tercapai semua impian tu, 50 buah negara byk tu!...betul tu, travel bukan utk berlawan-lawan, setakat yg mampuuu okla kan drp takde langsung ....

    ReplyDelete
  7. Yer...JM stuju ngan statement yg last tu travel ikut kemampuan dan jln nak berlumba2 dan berlawan2 or tunjuk lagak ngeri ngan org lain..kalau ada duit lebih boleh keliling dunia melihat kebesaran Allah..

    Tapi yg pasti JM jeles ngan AM coz leh jln2 after a month..untung lah ore byk duit heeee

    ReplyDelete
  8. part jgn berhutang utk travel tu errrr....cam terasa ai...hehehehe

    sbb semua guna cc...how?? beli tiket pun cc...booking hostel pun cc...hehehe tp ai make sure after 3 bulan semua settle...dan akan hutang lg utk next year...hahahaha

    selamat tahun baru meng...sesungguhnya blog ni byk bagi peransang...live life to the fullest

    ReplyDelete
  9. selamat tahun baru 2014..semoga persahabatan terjalin kukuh..

    ReplyDelete
  10. selamat tahun baru..fuhh, best betul impian utk tahun 2014..tak sabar nak tunggu apa yg akan berlaku di sepanjang tahun tersebut....

    ReplyDelete
  11. Selamat Tahun Baru Encik! Semoga impian menjadi kenyataan dan dimurahkan rejeki selalu agar bahan 2014 ni bertambah mantap. Saya sangat sukaaaaaa baca blog Encik (sehingga komen ini ditulis, masih belum habih baca lagi)

    ReplyDelete
  12. Salam Tahun Baru. Perancangan utk tahun depan & 2015 tue mmg sempoi abis. Dalam banyak2 nie, this is the best part.

    "Jangan travel sbb nak berlawan-lawan dengan orang lain dan jangan BERHUTANG untuk travel" - 200% agreed!

    ReplyDelete
  13. Nohas : thanks..

    tak payah nak ber icon2 dowh... selamat tahun baru to u too !

    NanaT : aku silap bubuh tu.. ingat ingat lupa (STML )...

    tapi yang europe tu pegi keje.. tapi aku lari kejap cilok ke sana ke sini sepantas cahaya...

    Kau jalan je setakat mana yang mampu. tak lepas europe tahun ni, tahun depan dan depan dan depan.. insya allah.. aku doakan tambah rezeki boleh ke sana.

    DJ : thank u.. tu plan je.. mcm jadi tak jadi je pung...

    ReplyDelete
  14. ZZ : terima kasih..

    aku pun ada jenguk selalu blog kau tu kalau berupdate..

    selamat maju jaya !!

    * macam moto sekolah jer.

    AM : tima kasih bro... selamat ke mung jugok laaa...

    SS : terima kasih..

    PM : terima kasih jugok.. sila rajin update blog. kdg kdg aku pegi jenguk juga..

    * pegang rotan sorok kat belakang

    ReplyDelete
  15. JM : terima kasih.

    duit tu ada kalau di simpan.. tak guna ke lain boleh la buat gi travel. tapi kalau tak de masa.. tak de cuti. pun tak leh jugak jadi nya....

    all the best to JM utk 2014.

    Liza : Berhutang tu tak salah, tapi kena bayar.. travel ni mcm penyakit berjangkit.. balik je mesti terasa nak berjalan lagi, tapi kalau berhutang.. sah sah tak abis abis.. sudahnya...

    pengsan mamah FM !!

    ReplyDelete
  16. MKL : terima kasih abang bro...

    all the best utk 2014.

    Zilla : Insya allah.. plan mcm mcm .. jadi ke tidak tu masalahnya..

    hahaha...

    AP : Terima kasih...

    Kim salam sama hero mung..

    Zara : Thank you.

    and selamat tahun baru jugak utk kau HB !!!

    Semoga bertambah rezeki dan cepat2 dpt baby.... !!

    ReplyDelete
  17. wah plan sakan..all da best...happy nuyer 2014.

    ReplyDelete
  18. meng,

    seronok baca review ko..masuk thn 2014 ni, setahun aku jd peminat tegar blog ko. dr mula2 baca, terus terjebak..

    terus terang cakap, skrg aku super duper bz..kejar harta donia katanya..haha...tp wlu aku tak sempat baca blog ko, dlm kepala aku mesti igt, ape cite blog meng ek skrg?

    blog ko jugaklah yg menyatukan ukhwah2 antara blogger..utk 2014 ni, aku tak put hope so much.tp mgkn dah jumpa the right path...sblm ni agak miserable katanya. tp aku harap tahun ni, resolusi besar utk aku. aku rasa aku dah comfort selama ni, and skrg aku sedar aku patut look other opportunity. semoga jln utk aku terbuka luas lps ni..

    teruskan menulis abg meng sbb aku akan selalu bc celoteh ko..

    ReplyDelete
  19. last sblm terlupa..terima kasih atas nasihat ko..travel bkn utk berlumba2, tp utk lbh menghargai bumi ciptaan allah ni..gigih penuhkan tabung utk terus travel..satu lg resolusi, say no tu CC..lps ni pki debit jek..

    semoga berjaya utk tawan 50 negara tu..tumpang jeles..

    ReplyDelete
  20. Happy New Year boss, semoga semua impian & cita2 serta doa2 dimakbulkan Allah.. Aminn...

    ReplyDelete
  21. Sal : TQ..

    DATT : busy betul kau ni skrg ek..

    x pe la busy kumpul harta tak per.. harap semuanya ok ok jer dan moga tahun 2014 akan lebih berkelapangan dan tenang tenang saja..

    All the best.

    Ayu : thanks.. busy sungguh mek ni skrg ni ek... happy new yr too !

    ReplyDelete
  22. ko...penah...jejak...SEMUA...states kat USA???

    *lempang muka meng laju2*

    ReplyDelete
  23. Ganas Mak Buyong ni nak lempang2 orang...

    ya semua.. kecuali alaska dan hawaii.. plus us terriperi ( territory ) yang lain lain jugak... ( ntah bila nak sampai agaknya )

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...