Monday, December 9, 2013

iCity Boutique Hotel, Shah Alam

Trip revisit ke iCity Shah Alam, kami sempat menginap di hotel di iCity Shah Alam ni.

Memang tak de dalam plan. Tapi lepas merayau dalam iCity tu dan cuaca sangat la panas. Budak budak pun meragam sama dan OR came up dengan the idea nak stay sampai malam nak tengok lampu lampu. Nak keluar balik rumah memang tak jadi kerja la nak datang balik semula malamnya.

Kebetulan, masa tu aku nampak sign hotel ni kat dalam kawasan iCity park tu. Maka aku pun pegi lah tanya.


Sememangnya signage hotel ni bukan la replika semata mata atau sekadar prop macam kita tengok di theme
park yang sedia ada. Ini memang betul betul hotel. Ini bukan chobaan. Ini betul betul. Bukan main main !!

So based on communication aku dengan orang kat reception tu, memang bilik tersedia.

"Berapa orang Encik?"
"Berempat, tapi kami tak nak bermalam, nak stay sekejap sampai malam. Budak budak nak mandi dan tidur kejap"
"Oh,.. kita ada yang 3 jam. Harganya RM 50"

Hah !

Terus aku terpana.


Dari apa yang aku tengok, bilik dia ada banyak jenis jugak la. Standard, Deluxe, Family etc dan katil katil pun ada yang single, double, king hingga la bilik yang ada 2 queen size bed.

Tapi yang untuk sewa ikut jam ni cuma ada deluxe room je.

Good enough sebab tak nak berlama lama. Rate untuk 3 jam RM50 dan untuk 4 jam RM 60.

Alah. Mahal RM10 jer.

Lagipun time tu pukul 4 petang, aku bajet kalau stay 4 jam sempat la lepas maghrib so pukul 8 boleh la check out untuk menikmati suasana malam.

Rate penuh hotel ni bermula sekitar RM 90 hingga RM240 kalau tak silap. Standard room dalam RM110 per night.

Lepas settle bayaran termasuk deposit RM 50, bagi IC dan dia key in apa yang patut, dia beri key kad dengan remote TV.

Reception

Lobby

Kebetulan ada KK kat row yang sama, so kami sempat shopping beli roti, biskut, maggie cup dan air sebagai bekalan. Tau je la dengan budak budak ni macam macam ragam kang jadi nya.

Then siap sedia masuk bilik.


Bilik kami di tingkat 2. Ada lif.

Masuk masuk tengok bilik.

Taraaaa. King size bed

OK. Bilik tak besar mana. Standard macam bilik Tune Hotel je, tapi apa sangat la nak buat, cuma nak rest dan tidur kejap je. Kat luar panas berdenting, dapat power nap ni bagus jugak.

Boleh la tolak katil ke tepi ada ruang nak solat. Budak budak pun seronok. Asal duduk hotel je meloncat loncat dah.

So layan gambar lain dalam bilik ni.

Lampu dalam bilik

Toilet.

Oh. Towel tidak di sediakan. Or mungkin boleh sewa sebagai add on, aku tak pasti. Lagipun sebab OR dah bawak baju persalinan budak budak konon nak mandi dan tuala apa semua ada sekali, so kira OK lah. Tak jadi mandi kat waterpark, mandi je kat bilik hotel ni.

TV LCD

Haaa. boleh panaskan air dan masak maggie cup !

Sudahnya budak budak tengok kartun !

Dia orang tak tidur ! Aku yang membuta. Siap membuta dengan riang ! Hahahaha.

Budak budak tengok kartun, pastu OR masak maggie lah, apa lah. Dok berpicnic dan makan makan dalam bilik hotel. Then budak budak mandi, semua tak nak tidur sampai la kami check out pukul 8 malam !

Check out, pulangkan kad dan ambik deposit keluar je hari dah malam. Masing masing dah refreshed dan bersiap sedia untuk menikmati malam di iCity Shah Alam.

Hotel di waktu malam.

Dan macam biasa... dah keluar, baru la budak budak start mengantuk............

Kalau Princess aku tu ayat tak boleh blah dia.

"Adik penat la nak jalan..."

Tu kalau tak nak jalan lah tu. Tapi ayat paling best.

"Adik pening kepala ni"

See? Macamana agaknya budak kecik pening pening kepala ni.

Kadang kadang planning cemana pun, tetap tak menjadi seperti apa yang kita mahukan.... Kena ikut mood budak budak jugak.

Bertabah je lah.

Berikut adalah gambar gambar di iCity Shah Alam pada waktu malam.

Sememangnya iCity ni lebih menarik untuk di kunjungi pada waktu malam sebab dapat tengok lampu lampa yang berseni dan berseri.

Tapi ada jugak attraction lain yang tersedia ketika siang buta.

Apa apa pun, layan gegambar sekitar iCity pada waktu malam !






















Sangat sesuai untuk pasangan yang mencari suasana romantis.

Kalau dah beranak pinak tak berapa sesuai sangat sebab anak anak lari ke hulu ke hilir dan nanti ada jeritan tak boleh blah menganggu pendengaran.

Jerit pekik anak anak nak main itu nak main ini. Histeria tak tentu pasal buat mak bapak sure separa pengsan !

Dah la nak main dalam ni ride bongok bongok pun sekali naik RM5 sorang. Kalau 3-4 rides dah ke jadi tambah mahal. Bijak iCity ni buat duit. Dia tak buat entrance fees tapi dia buat pay per ride. Yang jadi mangsanya kita kita ni ler kot.

Princess aku tu kalau tak dibagi main apa apa atau mengamuk nak beli permainan nanti ibu dia pujuk la.

Dalam nangis nangis tu terkeluar jugak.

"Adik tau.. Papa ada duit......"

Hahahaa. Pastu sambung melalak.

Aku tak syorkan sangat iCity untuk family sebab costnya pasti akan end up melambung tinggi. Baik je pegi yang sekali bayar entrance fee dan boleh main semua ride dalam tu.

Tapi untuk pasangan bercinta, iCity ni sesuai menikmati malam. Sebab malam, belongs to lovers.....



Take me now, baby, here as I am
Hold me close, n' try n' understand
Desire is hunger is the fire I breathe
Love is a banquet on which we feed

C'mon now, try n' understand
The way I feel under your command
Take my hand, as the sun descends
They can't hurt ya now, can't hurt ya now, can't hurt ya now...

Because the night belongs to lovers
Because the night belongs to lust
Because the night belongs to lovers
Because the night belongs to us

Have I doubt, baby, when I'm alone
Love is a ring, on the telephone
Love is an angel disguised as lust
Here in our bed 'til the morning comes

C'mon now, try n' understand
The way I feel under your command
Take my hand, as the sun descends
They can't hurt ya now, can't hurt ya now, can't hurt ya now...

Because the night belongs to lovers
Because the night belongs to lust
Because the night belongs to lovers
Because the night belongs to us

With love we sleep, with doubt the vicious cycle turns, n' burns
Without you oh I cannot live, forgive the yearnin' burnin'
I believe it's time, too real to feel, so take me now, take me now, take me now...

Because the night belongs to lovers
Because the night belongs to lust
Because the night belongs to lovers
Because the night belongs to us

6 comments :

  1. I city sesuai untuk pasangan yang romantik....

    ReplyDelete
  2. hahahah mlm belongs to lovers ye meng... abes kalau laki bini yg ada anak x sesuai la? ehh?? hahahaha...

    ReplyDelete
  3. Icity ni tak ubah macam funfair yang upgraded. tu je sebenarnya...

    ReplyDelete
  4. MKL : betul tu...

    HB : betul jugak tu...

    NanaT : memang betul !!!

    ReplyDelete
  5. hotel 4jam mcm hotel main jer hahaha...aku penah gak amik hotel 4jam kat ipoh masa tgk rugby...mahai gak rm70 pfft!

    ReplyDelete
  6. hahaha, aku pun nak tulis mcm tu.. hotel main.. tapi kang ada orang saman aku lak...

    main gak la. main guling guling....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...