Tuesday, June 11, 2013

Europe 2013 - Holland : Warna Warni Keukenhof

Keukenhof atau di kenali sebagai 'Kitchen Garden' serta terkenal dengan nama Garden of Europe; antara taman bunga terbesar . 

Ia terletak berhampiran Lisse, Belanda . Kira-kira 7,000,000 (tujuh juta) kuntum bunga ditanam setiap tahun di taman, yang meliputi kawasan seluas 32 ​​hektar. 

Keukenhof terletak di South Holland di bandar kecil Lisse, south of Haarlem dan southwest of Amsterdam. 

Ia boleh diakses dengan bas dari stesen-stesen kereta api Haarlem, Leiden dan Schiphol . Ia terletak di kawasan yang dikenali sebagai "Dune dan Wilayah Bulb"  

                                                       "Saya bukan selipar jamban oke!"

Kak Ton comel takkk?! * tetiba

Salah satu daripada seratus lebih spesies bunga tulip 

Bunga tulip sememangnya cantik dari segenap arah

Bunga Tulip jenis Honeymoon (Group : Fringed)

Sedang bersedia untuk mekar sepenuhnya 

4 + 1/2 kuntum bunga tulip 

Merah + putih + kuning + hijau = bendera apa?

Ungu pun ada 

Merah putih

Macam ada api lilin kat tengah bunga tu kan? kan? kan?

Tulip jenis Oxford Elite...Kelas tak nama bunga ni?

Bunga Tulip jenis Yellow Baby (Group : Double Early)

Santapan mata 

Terdapat kira-kira 109 spesies bunga tulip 

Nama bunga : Wallahualam 

Rasa macam nak makan...Tak?

Terdapat pelbagai jenis bunga lain selain tulip di Keukenhof

Keukenhof dibuka setiap tahun dari pertengahan Mac hingga pertengahan Mei. Masa yang terbaik untuk melihat tulip adalah sekitar pertengahan bulan April, bergantung kepada cuaca.

8 comments :

  1. bunga nama Wallahualam tu bunga apa?? hehehe...

    Banyak gilerrr spesies tulip ni!!

    Kalau mat bunga tgk ni pasti dia terkinja2 kan..?

    ReplyDelete
  2. ok dlm banyak2 entry EU ni, entry ni la plg aku benci! sbb aku SUKA sgt2 tulips sampai masa skolah menengah, aku sign nama aku mesti ada sebatang tulips kat ujung nama aku!

    waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! benci ko meng! benci! *lap ingus*

    ReplyDelete
  3. HB : kalau mat bunga dtg pakai baju bunga2.. mesti org tak cam dah sebab bunga tulip lagi banyak..

    eh ada pesta floria nanti di putrajaya. kau jangan lupa pegi.

    Biq : muahahahaha... so batang tulip tepi signature tu ada tumbuh tak sikit2??

    ada kau bagi makan pensel yang telah di asah??

    ReplyDelete
  4. hampeh! dah keras jadi tulip kering dahhhhhhhh...pfft!

    ReplyDelete
  5. Tak puas tengok bunga tulips kat sini, kalau ada hotel dalam Keukenhoff ni, confirm ler saya paksa hubby tinggal sini satu malam.. huhu.. rasa kerdil sangat tengok ciptaan Allah yang sangat mengagumkan..

    ReplyDelete
  6. Biq : Hahahaha. tulip kering ek.. lepas ni tanam aloe vera lak.

    Ayu : pasang la khemah.. hahaha

    ReplyDelete
  7. boss, kalau boleh pasang khemah, dah lama dah pasang, boleh guling2 feeling hindustan tido celah2 bunga tulip! hahahaha

    ReplyDelete
  8. eh dah tanam la, kat palmiera cacatoos ada 2 pasu BESO 2 pasu kecik. ha kalo rasa nak licinkan muka ko, dtg la amik petik2 kihkih!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...