Friday, June 7, 2013

Europe 2013 - Belgium : Brussels

Pandang kiri kanan.

Betul betulkan spek. Selak kain buku...

Baca laju laju....

"Brussels is the capital city of Belgium and of Brussels Capital Region. It is entirely surrounded by Dutch-speaking Flanders and its constituent Flemish Brabant province. As headquarters of many European institutions, Brussels might also be considered something of a capital for the European Union. Being at the crossroads of cultures (the Germanic in the North and the Romance in the South) and playing an important role in Europe, Brussels fits the definition of the archetypal "melting pot", but still retains its own unique character. The population of the city of Brussels is 1 million and the population of Brussels metropolitan area is just over 2 million"

* malas nak rephrase

Tutup buku.

Dah. Enjoice !


Grand Place atau Grote Markt yang sentiasa dipenuhi pengunjung

Maison du Roi (kanan) - antara bangunan di Grand Place 

Senibina yang mengagumkan - Brussels Town Hall

"Dah lama dah saya berdiri tepi dinding ni. Nampak tak saya?"

Pemandangan dari tengah Grand Place square 

Bangunan-bangunan yang bercirikan gothic di Grand Place

Menara di Brussels Town Hall

Guidhalls di Grand Place

Brussels Town Hall

Laluan di celah-celah bangunan

"Tolong kami...bantu kami...anak-anak yatim piatu...."

"Tunggu...tunggu...jangan tinggalkan saya" - Don Quixote statue

Manisan di salah satu kedai makanan Arab

Poskad-poskad sebagai souvenir

Antara keluaran Belgium yang harus dicuba - Belgian Chocolates!

Lukisan-lukisan oleh pelukis jalanan di tengah-tengah Grand Place Square

Moh kita pekena hot chocolate sechawennn

Waffles

* pitam

10 comments :

  1. hahahahaha...coklat gambo last tu x leh blahhh...meriam ada, bukit bukau ada yg tgh wat 'keje' pon ada...kekeke kreatif sungguh la dorang ni...

    kalau makan waffles dorang tu mau overdose gula dalam badan..

    anjen tu syokk jek tido lam blanket.. mcm rasa nak join jek dorang..hehehe...

    ReplyDelete
  2. ingatkan org je pandai mintak sedekah, anjing pun! comel lak tu! hahaha...

    ko tau, dulu masa mula2 kenal sekupang, dia cakap dia lahir kat brussel...bleh? and aku percaya sbb pak dia tokey balak...pfft!

    rupanya2 lahir kat kg.boyan taiping jer mamat tu! tertipu tipah!

    bila la agaknyer aku nak eu ni...sigh...

    ReplyDelete
  3. pasal cekelat tu...err...err...ada tak orang beli, patu jilat2, sambil jalan di khalayak ramai? mcm mkn eskrem tu.

    ReplyDelete
  4. Assallammualaikum,

    Adakah kita telah pergi ke brussels ni pada bulan yang sama? hehe.. Grand Place ni waktu malam lebih cantik, nampak macam bangunan dalam citer2 fairy tale sebab ada pertunjukan cahaya.. show lights tu pukul 11 malam baru mula, tapi worth to wait sebab memang sangat cantik!

    ReplyDelete
  5. HB : mesti kau nak beli cchocolate mcm tu kan?? hahahaha sampai umah dah cair, jadi bentuk lagi buruk.. how?

    hahahaha

    Biq : Skupang dari brussels? Hahahah. kau terpedaya tak?

    Kalau org beli pastu jilat kat situ, mahu kena lempang....

    Ayu : hujung bulan 5 ni.. sama kah?

    ReplyDelete
  6. So abg meng beli ke chocs tu semua??

    FJ takdok duit so tak beli.. beli waffles sajork...

    Tapiii jenuh nak ngabihkan.

    1) Banyak
    2) Comot!

    Habisss semua kena choclate

    choi sgt.

    ReplyDelete
  7. boss, saya kat ams 16-20, kat belgium 20-25..

    ReplyDelete
  8. Ayu : x selisih kot...

    FJ : tak beli pung.... lapar nasik lagi ada.

    ReplyDelete
  9. Meng, tgh cari entry prague dlm blog ko ni. Belum pernah pergi ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala bro.. belum jejak kaki lagi la....

      * nanges keluar mutiara naga

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...