Saturday, June 8, 2013

Europe 2013 - Belgium : Atomium & Mini Europe

Atomium merupakan bangunan ikonik di Brussels yang pada asalnya dibina untuk Expo '58, the 1958 Brussels World's Fair.

Direka oleh jurutera André Waterkeyn arkitek dalaman André and Jean Polak. Monumen setinggi 102 m (335 kaki) tinggi ini mempunyai sembilan bulatan dari stainless steels berdiameter 18 m (59 kaki).

Eskalator dan lif disediakan untuk membolehkan akses ke lima lima sudut yang mengandungi dewan pameran dan kawasan lawatan yang lain. Bahagian paling atas menyediakan pemandangan panorama Brussels. 

CNN menamakan Atomium sebagai bangunan paling pelik di Eropah.

Dihalamannya terdapat mini europe yang memaparkan binaan binaan terkemuka sekitar Eropah.

Layan je lah.


Atomium


Lai lai lai 

Antwerp City Hall, Belgium

Senibina yang menarik

Big Ben, London

Perincian yang sangat mengagumkan 

Grand Place yang dihiasi 'flower carpet' yang dibuat 2 tahun sekali

Grand Palace, Belgium



Gate of Brandenburg, Berlin Germany

Atomium yang setinggi 102 meter direka berdasarkan bentuk satu unit sel kristal besi dengan skala 165 billion : 1 saiz sebenar

Atomium yang terletak bersebelahan Mini Europe

Chenonceau's Castle, France

Chapel of Notre Dame du Haut di Ronchamp, France

La Mancha's windmills, Spain

Lokasi : Tak diketahui..haha

Melk Abbey, Austria

Parthénon of Athens, Greece

Speyer Cathedral, Germany

Széchenyi Medicinal Bath di Budapest, Hungary

Mari kita tanya apa kata pengunjung mengenai tempat ini.

"Ia binaan yang sangat hebat, terutamanya kepada anak anak muda. Ia juga banyak memberi saya idea ke mana saya mahu melawat seterusnya nanti! Phamplets mereka memberi penerangan tentang segala-galanya yang anda perlu tahu. Satu-satunya sebab saya tidak gemar adalah kerana harga, ia adalah sedikit mahal. Nah ! Ambik buku manifesto saya ni, jangan lupa undi PR" -Anonymous

"Jangkaan I untuk Mini-Eropah adalah agak meleset. Mula mula I rasa macam gah, tapi setelah berjalan I rasa biasa biasa jer. Tapi, pameran 'interaktif' di dalam were amazing.  I cuma berharap ruang pameran yang lebih interaktif, dan lebih besar sedikit. Sesuai dengan harga yang I bayar. Tapi I tak kisah,. I bayar pun bukan duit I pun..........." - Mama Nyonya Rogayah Mansur

"Oh, nanti kalau tulis nama I, jangan lupa tulis First Lady kat depan ya?" -Mama Nyonya Rogayah Mansur  lagi.

"Pertama sekali kita kena datang time cuaca yang baik sebab ianya outdoor. Tapi harga terlalu mahal la. Saya bergolok bergadai ni nak datang sini" - Anonymous

"Semuanya macam dah lama. Dah tak relevant. Macam tak berapa menarik. Malas la nak komen banyak banyak. I datang hanya untuk fotoshoot je ni. Sekejap ya ada peminat nak ambik gambar dengan saya. OK.. Apa saya cakap tadi? Eh kita kat mana ni eh?" - Paris Hilton

"Tempat yang sesuai untuk keluarga dan anak-anak. Siti rasa cantik jugak untuk ambik gambar dan menikmati suasana Eropah di sini. Lokasi pun mudah di cari. It used to be a secret but now it's yours.  Dapatkan produk Simplysiti di pasaran sekarang" - Siti Nurhaliza & Datuk K

3 comments :

  1. Yg cakap bergolok bergadai tu mcm tau jek sapa cakap...heheheheh...

    Tp dasat la Dorang Mmg Detail abes la dorang buat...kagum aku...

    ReplyDelete
  2. hahaha bangang sungguh testimoni tu! hahahahahahahaha!

    aku mmg suka miniature, teringin nak pegi yg kat shenzen tu. ni kau buat plak kat brussel...terpaksa pegi kah?

    ReplyDelete
  3. HB : tu ano la... motip kau berjaya meneka dalam kesamaranggggg?

    Biq : Terpaksa dan rela. kat shenzen tu aku x masuk pun.. rasa mcm dah outdated benda benda alah ni, dah buruk jadi nya...

    tengok dari luar je ok kot...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...