Monday, March 4, 2013

The Loaf, Sogo

Aku nak share satu citer ni. Tak de nak condemn sesapa sebab part of it salah aku jugak la kot.

Aku pegi makan kat The Loaf, Sogo.

Actually pegi shopping sebab OR nak cari barang. Dah lama tak pegi Sogo ni. Rasanya Sogo la antara shopping mall yang masih hidup sejak dulu hingga la sekarang. 

Yang nak menjadi kes nya lepas shopping tu kami makan kat The Loaf depan Sogo tu.

Dulu seingat aku tempat ni adalah Secret Recipe tapi now dah jadi The Loaf.  Tau tak The Loaf tu kedai roti Tun M? Haaa. Dulu bukak kat Langkawi je. Pastu kat Pavi. Now dah merata rata. Depan Sogo pun ada.

Sebab hari nak ujan, jadi aku melepak je la kat situ dengan Hero sementara tunggu OR membeli belah kat dalam.

Cuba tengok ni apa kami order.

The Loaf

Sedikit roti dan pastry

OR makan Prawn Mee

Hero makan nugget

Then kami minum air. OR order mangga. Aku fresh orange dan Hero hot chocolate.

Dan penyakit aku ni jugak kadang kadang, kalau datang bil tengok sekali lalu jumlah harga pastu bayar je terus. 

Tau berapa harga semua ni???

RM30?

RM50?

RM 70?

No !

Bila aku mintak bil, waitress tu tunjuk, then aku tengok figure terdetik jugak dalam hati. Mak aii. Mahal nyer. Tapi aku keluarkan je duit dan bayar. Malas nak fikir.

Jumlah bil adalah RM119.

Aku kasik dia RM120. Tapi dia lambat pulak nak bagi balance. Macam buat bodo je. So aku fikir tak pe la seringgit je, then kami pun terus blah.

Tapi bila dah sampai parking, masuk kereta aku fikir balik.

Takkan la banyak tu RM119 kot???

Logik akal tak?

Ke dia salah bagi bil? Dah la dia tak bagi pun copy bil tu kat aku. Argh...  Malas fikir, tapi aku still rasa  macam ada yang tak kena. Paling tak kena adalah sebab aku tak check bil tu betul betul. Ntah ntah orang lain punya meja. Anyway, Prawn Mee tak sedap bak kata OR dan tempat ni tak de sinki nak basuh tangan.

"Papa. Macamana nak makan ni?"
"Makan je la"
"Tangan tak basuh?"

Aku tanya waitress tu dia kata tak de tempat cuci tangan.

"Ah. Belasah je lah. Nanti Papa beli ubat cacing kalau kecacingan"

Nom. Nom. Nom. 

Biasalah dapat green light anak aku tu bedal je habis habisan. Moralnya di sini, sila check bil, takut terbayar meja orang lain.

16 comments:

Hulubalang said...

gila mahalllll....kalau aku pon sama cam ko kekadang x banyak pikir terus keluar duit pastu bayar...tp kalau OR aku, dia akan check balik kalau mahal melampau2 hahaha...

moral dia..check duit dulu sebelum makan kekekeke....

f i d a j a c o b said...

Huhu sebabkan i is keje with numbers mmg dah trbiasaaaa sgt sblm byq check semua dulu kekeke. Org kate dah jadik mcm habit gituuuuuu. Hihi

pB said...

mahal nyer ....

pB biasanya akan mintak bil ....

Biqque said...

meng, aku ada free seat utk dinner award tu, if ko tak kisah, aku nak ajak ko mkn free. ko bleh bawak sapa2 ko nak bawak. jawab skg meng,before lunch kena kasi numbers.

p/s: though ko tanak, takpe, aku memahami hehehe...

Don't Afraid to Try said...

meng,

aku pernah pg the loaf kt langkawi tu..n memborong roti2 sbb ade diskaun kad..tp 10 biji pn 30 gak la hbsnya..

harga smp rm119 tu mmg xlogik..smg dpt jdkan pengajaran..next time check btl2 ye meng..

klu ko dh check, boleh adu kt tribunal pengguna..xkesahlah kedai sape pun Doc M, N or Z skali pun..hrga xmasuk akai..

bgs ko bt entry ni, bg org sedar skit..aku mmg banned la the loaf lps ni...tkt termakan lps tu xckp duit nk byr..

Tyra dan Zami (Tyrazami) said...

gile mahal???? makan MC'D sebulan tuuuuu!!

Anonymous said...

Memang mahal gile kan Tyrazami tapi si meng ni mesti tak kisah sb dia dah terlebih duit hehehe...

:: Cik Viva :: said...

mahalnyee..tercekik tengok harga camtu..

Anonymous said...

Makanan kat The Loaf mmg mahal... Sekali je pernah makan kat situ...

Anonymous said...

mungkin RM19.00 instead of RM119.00..waitress tu salah tgk bil kot..

Hulubalang said...

Meng...aku tunggu ko punya n3 pasal cafe chawan... hehehe...opssss

Nieda ramly said...

mahal...nasib baik cukup duit.

Supermeng Malaya said...

HB : setuju.

FJ : semestinya FJ berbelanja dgn hemah.. ye dok?

pB : biasa dpt bil, ni may be dah nak terkena. nasib ler.

Biq : Thenfkss. sorry aku lambat respond. agak busy hari ni, aku di JB ni.. takpe la. bagi ler kat lelain. anyway TAHNIAH uols semua. aku dah undi korang.

btw, sapa yang calon kan aku tu.. many thanks !!

Supermeng Malaya said...

DATT : aku tak check dan waitress tu pun mcm nak cepat, dtg tunjuk bil ambik duit pastu dia ilang. aku pun malas nak tunggu terus blah. pastu menyesal.... nasib la.

TZ : tak pegi dah kot the loaf lepas ni. hahahaha

Ano 1 : aku kesah la. apa tak kisah pulak. kalau duit byk hari hari kena mcm kat the loaf ni, kering jugak la.

CV : hmmmm tu la tu. tu yang menjadi igauan aku sampai hari ni.

Supermeng Malaya said...

Ano 2 : kalau tgk harga kat menu tak de le mahal beno rasanya.

Ano 3 : bil tu betul.. cuma aku tak pasti meja nya betul ke tidak. tu yang aku agak meja lain kot sebab kat meja tu mcm tak de nombor pun.

HB : motip kau? nanti aku pegi...

NR : nasib la, kalau x bayar parking x lepas.

Fuh..

abis jawab

Hulubalang said...

Ehhh meng citer ko gi kalumpang resort apa citer?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...