Tuesday, December 11, 2012

South Korea : Highlight Seoul

Seoul adalah ibu kota Korea Selatan yang berusia lebih dari 600 tahun. Sejak penubuhan Republik Korea - lebih dikenali dengan nama Korea Selatan - pada tahun 1948, ia telah menjadi ibu kota negara republik itu.

Seoul terletak di barat laut negara, di bahagian selatan DMZ Korea, di Sungai Han. Bandar ini adalah pusat politik, budaya, sosial dan ekonomi di Korea Selatan dan Asia Timur. Dia juga pusat perniagaan, kewangan, syarikat multinasional, dan organisasi global. Sampai sekarang, dia dianggap sebagai sinar dari ekonomi Asia Timur, simbol dari keajaiban ekonomi Korea.

Dengan 10 juta penduduk yang hidup dalam kawasan sebesar 605.52 km ², Seoul merupakan salah satu bandar terpadat di dunia. Kepadatannya telah membuatnya menjadi salah satu bandar digital-kabel di dunia. Kota ini juga memiliki kenderaan berdaftar lebih dari 1 juta kenderaan yang menyebabkan kesesakan. Bahagian Seoul besar dan kawasan komuter, termasuk dermaga bandar Incheon dan daerah tempat tinggal Seongnam, adalah tempat paling padat di dunia. Dalam beberapa tahun terakhir, pemerintah daerah metropolitan telah melaksanakan program pembersihan pencemaran udara dan air dari bandar tersebut, menjadikan atmosfera sangat bersih.

Aku cuma ada 2 hari di Seoul, dan cuma sempat jalan sepetang dan malam je keliling kota besar ini. Pastu hujan. Jadi tak banyak tempat boleh pegi. Ni je la mana yang ada.

Enjoy the highlight.

Lotte Park, Gimpo Airport

Changdeokgung Palace

Changdeokgung Palace

Changdeokgung Palace

Changdeokgung Palace

Secret Garden

Secret Garden

Secret Garden

The palace

Seoul Downtown

Senja di Seoul

Gwanghwamun Gate

Gwanghwamun  

Gwanghwamun  

Downtown Seoul

Cheonggyecheon Stream

Seoul Lantern Festival

Seoul Lantern Festival

Cheonggyecheon Stream

Seoul

Namsan Seoul Tower

Namdaemun Market

American War Museum

War Memorial of Korea

Masjid Itaewon 

Dongdaemun

Seoul

Bridge



╬Łallo halsu eobsseossjiman
cheoeum bodeon, geuddae bootteonga bwa
naegerowa nareul dachige, hal geotdo nan ara

╬Łeomoo manhi nolrajido
seolrejido apeujido~malgo
kaggeumssikeun jiroohadamyeo
ttoojeonhaneun sarang

Pyeong beomhaedo geureon sarang,
hago sipeun nae mam ani
moreuncheok haneun nega miwoseo,
geuman doogodo sipjiman

Neo eobsineun andwineungeol,
neojochado algi ttaemoone
neoege boodamjoo~gin sirheo,
(sipjiman) jigeumdo ne gyeotte isseo,
seulpeuge na

Neon dareun ma~reul, haryeoneunde
saranghanda meonjeo mareul hamyeon
neoneun eoddeon pyojeong jieul~ji
neomoo goonggeumhae

Mallo halsu issneun sarang
geuraeyaman nae mam ani
moreuncheok haneun nega miwoseo
geuman doogodo sipjiman

6 comments :

  1. haih...teringat plak masa gi sana...sama plak tu seasonnyer...

    gate tu cantik ar...aku tak pegi dekat2 sbb dah lewat malam...

    secret garden tu aku suka gile sbb cantik, sunyi, takde orang...jenuh gak jalan slow2 sbb nak suh orang lain jalan dulu...hehehe!

    ReplyDelete
  2. mesti tak nak dengar makcik tu membebel kan??

    aku terkena... melangut sekejap pastu aku blah.

    malas layan org tu membebel

    ReplyDelete
  3. sungguh secret garden itew..smpai org len x jmpa..hangpa 2 org ja yg jumpak..

    * speku sb xda org pung dlm gambaq kt secret garden tuh..hehe

    ReplyDelete
  4. Kenapalah Malaysia tanah air kita ni takde musim luruhkan, tak yah susah2 aku nk booking tiket pegi negara 4 musim nk tgk kecantikan daun2 merah nih.. ngeeeeee :)

    ReplyDelete
  5. Hi Meng,

    Ema here..nk minta tolong u..i nak gi semarang soon in january,u ada lg tak contact number supir yg u guna tu? Bowok.

    if ada lg can share his contact #?
    ni email & fb saya
    emasophia8@hotmail.com

    Thank you!

    ReplyDelete
  6. AJ : orgnya ramai gila, tapi mcm biasa aku mesti lari dari peminat.

    CNa : sebab kita boleh naik kapal terbang......

    Ano : pls check ur email.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...