Wednesday, January 27, 2016

Koleksi Perfumes 2015/16

Dulu dulu aku beli minyak wangi sebab nak wangi !

Tapi wangi tu subjective. Kadang kadang bau wangi pada kita tapi belum tentu wangi pada orang lain punya deria. Aku lebih suka bau yang distinctive. Tapi in a good way. Bau yang ada special quality, style, attractiveness dan ada character yang tersendiri.

Bukan bau distinctive  macam bau nenas lori angkut sampah tu. Tu boleh ting tong pulak kang biji mata..

Berikut adalah perfume perfume yang aku guna pakai sepanjang 2015. Moga bagi idea kalau sesiapa yang nak mencari perfume di tahun 2016 ni.

01. Amouage - Jubilation XXV

Amouage - Jubilation XXV

Aku memang dah lama mengimpikan nak pakai perfume Amouage. Maklum la harga dia mahal macam beli meriam, nak beli rasa macam tak berbaloi. Kalau baca review memang bagus bagus saja la perfume Amouage ni.

Fit for a king !

Macam tu tagline yang di bagi.

Ada satu event tahun ni aku dapat hadiah perfume Amouage ni. Gembira bukan kepalang. Nak jugak la rasa bau perfume yang di pakai oleh raja raja Arab.

Jubilation for Men by Amouage is a Oriental Fougere fragrance for men. Jubilation for Men was launched in 2008. Top notes are orange, coriander, labdanum, tarragon, olibanum and blackberry; middle notes are guaiac wood, cinnamon, bay leaf, honey, orchid, rose, clove and celery seeds; base notes are opoponax, patchouli, myrrh, cedar, musk, oakmoss, ambergris, agarwood (oud) and immortelle.

Amouage is a Muscat, Oman based perfume house established in 1983 by the Sultanate of Oman, Sayyid Badr bin Hamad bin Hamood AlBusaidi

Tapi masa memula aku start pakai dulu, rasa bau keAraban tu kuat sangat. Macam pakai minyak atar pun ada. Sebab bau dia lebih ke Araban, aku cuma pakai time hari Jumaat je. Ada jugak la orang tegur cakap bau macam kat Mekah !

Sedap tu sedap. Lasting memang boleh tahan. Botol dia siap ada magnet kat penutup so memang tak tercicir.

Personally, aku tak berapa suka sangat bau dia sebab aku rasa macam terlebih bau Pak Arab.

Kaunter perfume Amouage ada di Isetan KLCC..

02. Tom Ford for Men


Tom Ford for Men

Tom Ford for Men by Tom Ford is a Woody Floral Musk fragrance for men. The nose behind this fragrance is Yves Cassar. Top notes are ginger, mandarin orange, lemon leaf oil, basil, bergamot and violet leaf; middle notes are tunisian orange blossom, pepper and tobacco leaf; base notes are amber, virginian patchouli, oakmoss, vetiver and cedar.

Salah satu perfume yang aku teringin nak pakai adalah dari koleksi Tom Ford ni. Perfume dia pun biasanya harga mahal mahal jugak lah.

Yang aku pakai ni bau dia light je, sesuai kalau pakai time malam.

Bau dia lebih kurang sama macam bau Gucci Sport.

Gucci Sport

Aku ada dua dua, so aku dapat rasa bau dia lebih kurang sama je kalau pakai. Tapi Tom Ford tu, bau dia tak berapa strong tapi lebih lasting.

03. Sables by Annick Goutal

Sables by Annick Goutal

Sables by Annick Goutal is a Oriental Woody fragrance for men. Sables was launched in 1985. Top notes are immortelle and cinnamon; middle notes are pepper and black tea; base notes are sandalwood and amber.

Aku tak suka sangat sebab bau rempah kuat bebeno. Tapi kadang kadang pakai jugak bila terasa bau nak overpower suasana.

EDT

Tapi Annick Goutal ni bau dia agak lasting walaupun calit sikit jer. Tu baru EDT, kalau parfume baru melekat sampai esok bau nya.

04. Boss Bottled Hugo for Men

AKA Boss No 6.

Ini bukan la botol pertama aku beli dari perfume Hugo Boss No 6 ni. In fact, Hugo Boss memang favourite brand aku untuk perfume.

The abstract of Hugo Boss style is captured in a bottle with Boss Bottled aroma. The fragrance is fresh and sharp with warm woody base. The fresh and fruity top notes of apple and citrus are perfectly balanced with floral and spicy heart, dominated by pelargonium, warm cinnamon, and cloves. The base notes are very masculine: sandalwood, vetiver and precious cedar.

Boss Bottled was launched in 1998. The nose behind this fragrance is Annick Menardo.

05. Paco Rabanne Pour Homme


Paco Rabanne Pour Homme

Paco Rabanne by Paco Rabanne is a Aromatic Fougere fragrance for men. Paco Rabanne was launched in 1973. The nose behind this fragrance is Jean Martel. Top notes are rosemary, clary sage and brazilian rosewood; middle notes are tonka bean, lavender and geranium; base notes are honey, amber, musk and oakmoss.

Aku tak pernah pakai perfume ni seumur hidup aku, tapi aku ada dengar orang cakap bau dia best !

So lepas One Million Perfume dan Invictus, aku nak la try perfume Paco Rabanne yang lama ni.

Tau apa rasa bau dia?

OR cakap Brylcreem. Tapi aku rasa bau dia macam minyak rambut kaler hijau. Nama dia minyak Zam Zam.

Zam Zam Ala gapas.... !

Masa kecik kecik dulu, mak aku sapu kat rambut sebelum sesi nak sikat cari telur kutu ! Kecik kecik dulu kadang kadang kutu hidup gembira atas kepala.

So jelas nyata perfume Paco Rabanne yang ni bagi aku tak sedap. Nak muntah pun ada dengan bau dia, tapi nak abiskan punya pasal ... tahan je la hidup pakai sekali sekala.

06. La Nuit de L`Homme Le Parfum Yves Saint Laurent for Men


La Nuit de L`Homme Le Parfum by YSL

Berbelit lidah nak sebut nama perfume ni.

La Nuit de L`Homme Le Parfum by Yves Saint Laurent is a Oriental Fougere fragrance for men. La Nuit de L`Homme Le Parfum was launched in 2010. Top notes are bergamot, anise and pepper; middle notes are lavender, french labdanum and fruity notes; base notes are vetyver, patchouli and vanille.

Aku pernah pakai sekali je perfume YSL ni iaitu Live Jazz. Lama dah rasanya masa zaman study lagi.

Kali ni aku try parfum ni pulak sebab review yang bagus dari pembacaan.

Tapi !

Sekali lagi aku di kecewakan. Bau dia manis sangat. Macam bau pefume pompuan. Aku kurang gemar. Pakai time nak tidur je lah nak kasi abis.

07. Supremacy Silver Afnan Perfumes for Men


Supermacy by Afnan

Afnan adalah salah satu lagi brand perfume dari tanah arab. Yang ni dari UAE.

Supremacy Silver by Afnan Perfumes is a Woody Floral Musk fragrance for men. Supremacy Silver was launched in 2013. Top notes are apple, bergamot, black currant and pineapple; middle notes are rose, birch, moroccan jasmine and patchouli; base notes are oakmoss, musk, ambergris and vanilla.

Aku beli perfume ni sebab dikatakan bau dia seakan sama macam bau Creed Aventus.

Nak beli original Creed macam tak berbaloi nak spend RM 1000 just for perfume. So aku beli la yang bau dia orang kata meh meh. Bau lebih kurang sama dan harga yang jauh lebih murah !

Yes. Bau dia macam bau Creed Aventus. Sedap cuma kurang lasting !

Aventus by Creed

Kalau korang nak bagi hadiah perfume kat sapa sapa especially lelaki, aku syorkan bagi perfume ni ! Gerenti dia suka.

08. Arabian Nights Amazing Perfume by Afnan

Amazing by Afnan  

Ni nama dia haloba.

Memula nak beli Supermacy tu je satu, tapi terbeli dengan yang ni sekali. Arabian Nights Amazing Perfume by Afnan. Yang bagusnya, bau dia tak de la bau Pak Arab pun.

This amazing scent from Afnan represents the confidence of modern man.

This fresh fragrance is blended with citrus, sweet and fruity notes and lends a sparkle of freshness and confidence to you. An ideal day wear scent, this scent is great for all casual occasions.

Bau dia seakan akan perfume D&G Pour Homme Perfume yang kaler kuning. Aku pernah pakai dulu dan aku memang suka sebab bau dia fresh.

D&G, Bau Amazing by Afnan tu macam bau botol no 3 dari kiri.

Now lagi suka sebab Afnan Amazing ni lagi lasting bau dia. Melekat kat dalam kereta ! Dan harga pun lebih murah.

So dengan ini, aku syorkan, kalau sesapa nak cari perfume, boleh check out perfume Afnan ni.

Afnan Products are available as below :

Parkson Alamanda Putrajaya,
Parkson Maju Junction KL,
Parkson Sungaiwang Buket Bintang,
Parkson Sunway KL

Or checkidaut website mereka : Afnan Perfumes

09. Encre Noire Lalique for Men

Encre Noire Lalique for men.

Encre Noire

Encre Noire by Lalique is a Woody Aromatic fragrance for men. Encre Noire was launched in 2006. The nose behind this fragrance is Nathalie Lorson. Top note is cypress; middle note is vetiver; base notes are musk and cashmere wood.

En Lalique bagi aku sangat best !

Botol kaca dan penutipnya kayu.

Baunya segar dan agak lasting. One of my favourite. Cuma nak dapat kat Malaysia agak payah sikit. Tak pasti ada kat dept store ke tak.

10. Green Irish Tweed by Creed

Green Irish Tweed 

Green Irish Tweed by Creed is a classic Fougere fragrance. One of the signature scents of the house of Creed, this "walk through the Irish countrywide" is a favorite of many celebrities. The fragrance is rich, fresh, sporty and unforgettable.

Green Irish Tweed opens with top notes of iris and lemon verbena. The middle notes include violet leaves. The base notes are ambergris and Mysore sandalwood. Green Irish Tweed was launched in 1985. The nose behind this fragrance is Olivier Creed Sixth Generation.

Ini memang personal favourite aku since aku mula pakai tahun lepas. Ni dah botol ke 2. Bau dia memang best dan refreshing. Lasting boleh tahan. Yang tak tahan adalah harga dia yang agak mahal. 

Aku pun tak pasti abis botol ni aku nak beli lagi ke tidak. Tapi bau dia memang menawan kalbu.

Kesimpulannya, perfume ni, kalau bau best kat seseorang tu, belum tentu bau tu kekal best dekat kita. Orang kata perfume yang best tak semestinya wangi, aku setuju. Tapi yang mahal ni biasanya memang lasting dan bau dia agak niche ! Tu yang membezakan perfumes ni.

Perfume perfume di atas tu adalah suggestion based on aku dah pakai. Bagi aku perfume ni kena try pada diri sendiri dulu. Then baru tengok cemana tindakbalas. Tapi kalau sembur minyak wangi satu tong pun, tapi ketiak masam. Susah jugak nak di tolong !

Antara perfume yang aku nak cuba lepas ni adalah Jo Malone ( dah ada kat KLCC) & Malin+Goetz.

Hari ni layan lagu yang wangi wangi sikit. Hmmmph !

* sembur Febreeze kat sesapa yang belum mandi lagi ni.



Sepi yang mencengkam saban waktu
Membawa aku ke lembah berduri
Yang aku sendiri tidak pasti
Apakah aku dapat mengharungi

Siapakah kan datang
Menyudikan dirinya
Menghulur tangan
Membawa ku naik
Ke daratan yang penuh
Debunga wangi

Ku cari ku mencari
Pada daratan yang penuh
Debunga wangi

13 comments :

  1. betul tu Meng

    hidung memasing tak sama, ikut selera individu
    sempat sambar kat Amazon.com dari FragranceNet.com untuk stok 1-2 tahun Davidoff Cool Water, Dunhill Desire dan CK Infinity , lebih murah bila depa offer dari kat kedai.

    Kat Tanah Melayu, rega perfumes merepek meraban hehehe

    Stok lama Polo dgn CK One tinggal sikit je, nak pi noreh getah kena pakai , kalau tak mau haring satu badan lps siap noreh hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. noreh getah pun pakai wangi2 kang kena serang dgn nyamuk nanti.. hiks..

      kat US perfume memang murah. untung la org2 kat sana tuh

      Delete
  2. banyak tul brand yg aku tak tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. aku pun memula tak tau jugak.. tapi sebab ambik tau jadi tertau.... now kau pun dah tau brand2 yang baru. jangan lupa beli nanti

      Delete
  3. Meng ...

    Since you are smoker, no wonder your choice of perfume must be strong gitu ...

    As for me, I am more into sweet and fruity and floral smells ... I pakai Amouge nih zaman I dok turun naik Emirates Biz Class ... yes , memang mahal tapi lasting. I pakai kerja kat Site sebab nak lawan bau orang Sudan hahahhahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh.... tu la kdg kdg selalu kena kutuk bau rokok kuat sgt. tu yang cari perfume yang spicy and woody skit... nak mengeliru pihak musuh. hehehe...

      kelas en ghaz pakai perfume sweet2.... ada ke yang lelaki bau sweet dan fruity ni? kat sana perfume murah tak pe.. tak suka boleh buang je kan?

      Delete
  4. Meng... Zara Summer for Men masih pakai lg tak? Dah cuba google cari perfume ni tp cm tak wujudnya sbb botol dlm gambar x serupa dlm cari google. Bole bg komen skit tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh tak pakai dah. x jumpe pun. aku rasa dah tak de stock yang tu skrg ni. aku dulu pun beli kat londong..

      Delete
    2. rupa dia macam ni.

      http://www.fragrantica.com/perfume/Zara/Zara-Man-10930.html

      tapi botol hitam

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...