Thursday, September 5, 2013

Highlight Halong Bay, Vietnam

Tak sah kalau ke Vietnam dan tidak mengunjungi Halong Bay.

"Ha Long" bermaksud "Bay of Descending Dragons"

Sebelum abad ke-19 nama Halong Bay tidak direkodkan dalam mana-mana dokumen atau arkib kerana kebanyakan dokumen lama merujuk kawasan ini lebih kepada nama nama seperti An Bang, Luc Van Thuy atau Don. 

Sehinggalah abad ke-19 nama Ha Long Bay muncul pada Peta Laut Perancis. Sebuah akhbar Perancis pada masa itu, menerbitkan artikel, 'Dragon muncul di Ha Long Bay', melaporkan cerita berikut: 

Pada tahun 1898 sub-leftenan bernama Lagredin, kapten kapal Avalanse melaporkan melihat naga laut yang besar di Ha Long Bay . Ia turut juga disaksikan oleh krew kapal.

Berkemungkinan inilah kawasan yang di namakan "Bay of Descending Dragons" itu.

Ha Long Bay terdiri daripada 1,969 pulau yang berpenduduk dan juga yang tidak didiami. Ianya boleh dilawati sekitar 4 jam perjalanan dari Hanoi melalui Halong City.

Ini lah salah satu Tapak Warisan Dunia UNESCO yang popular untuk pelancong dan sebahagian besar Halong Bay ini secara rasmi dilindungi dari pembangunan. 

Apa lagi.. layan gambar dulu.

Bot bot membawa pelancong melencong lencong

Ini bot yang aku naik

Memasuki kawasan Halong Bay

Penempatan atas air di kawasan Halong Bay

Bot bot kecil penduduk tempatan

Karst mountain di Halong Bay

Memasuki kawasan dalam Halong Bay

Rumah penduduk

View

Pengayuh sampan

Deretan sampan sampan di Halong Bay

Wanita wanita tempatan bekerja sebagai pengayuh sampan

Dayung

Halong Bay

Bot bot berlabuh

Halong Bay

Gorilla Island

Belayar di celah celah batu kapur

Kawasan gua, salah satu tarikan pelancongan

Halong Bay

Gua di Halong Bay

Gua di Halong Bay

Gua di Halong Bay

Gua di Halong Bay

Gua di Halong Bay

Gua di Halong Bay. Lu ado?

View dari gua di Halong Bay

Laluan. Depan nanti banyak jumpa penguin ( tong sampah )

Kembali ke Halong City

OK. Kalau sesiapa pernah pegi James Bond Island di Phuket atau Li River di Guilin, Halong Bay ni jadi biasa biasa saja. Contohnya pada aku lah. Tapi kalau ni first time tengok view macam ni, mungkin agak menarik jugak cuma batu batu dia agak compact dan kawasan Halong Bay ni luas. Boleh menjangkau hingga 120 kilometer jauhnya.

Bezanya di Guilin tu tepi tepi sungai dan di James Bond Island tu batu batu dia lebih scattered. Gua di Halong Bay pun so so jer compared to Guilin.

So aku agak tidak berapa impressed sangat dengan Halong Bay ni. Maybe cuaca pun sendu sendu kot. Atau mungkin air dia tak berapa menarik. For info. Halong Bay terletak berdekatan dengan kawasan industri yang tercemar.

Atau mungkin, kena overnight dan belayar jauh jauh baru boleh dapat feel kot since aku cuma pegi day trip jer. Tapi kalau pegi sorang sorang nak overnight kang bosan pulak. ( tapi ada pulau yang ada resort so boleh jugak consider sebenarnya ) cuma timing je lah.

Anyway, just go and enjoy the beauty, especially for sunset and sunrise view. Kalau dah beli tiket atau memang plan ke Halong Bay ni, proceed saja ! Jangan cakap aku tak bagi pegi.

Pegi !

Aku menanti to have another amazing feeling dengan tempat tempat yang lebih menarik, memukau dan menawan..... Bilanya ntah tu. Dah lama tak travel....

Sabar menanti trip yang akan datang...  Ciao !



Apa benar cintaku ada
Andai benar mana buktinya
Suluhlah untukku
Yang hampir berputus asa
Mencarinya

Berikanlah sinar yang nyata
Biar mudah ku memegangnya
Tak rela dilanda kecewa bagai gelora
Lebih lama
Sehingga tiada...

Tangisan...tangisan...oh...
Tersenyum...tersenyum menanti
Kasihmu sayangmu
Merangsang semula
Perasaan keinsananku

8 comments :

  1. Amboi cantiknya gambar-gambar. Pergi jalan,jangan tak pi jalan..

    ReplyDelete
  2. ohhhh itu maksud Ha Long Bay, cuma aku tertanya apa maksud Ah Long? mana tu meng next destinasi tu? hehe adakah Myanmar? Laos? dua tu je kot ko x gi lagik...hehehe aku kalau nak gi aku nak gi Myanmar dulu utk lengkapkan SEA hehe...

    ReplyDelete
  3. halong bay ni satu je la, aku tatau nape diorang tak jaga kualiti air sgt...masa aku gi mmg berkeladak la dgn sampah n minyak...siap jumpa tilam terapung lagi. mat2 saleh selamba je terjun tiruk, kitorang mmg tak turun lgsg ar...cumanya bg aku, pengalaman ni menarik sbb aku tido atas bot, patu gunung2 batu kapur ni mmg tak byk kat dunia, salah satunya kat ipoh tu la.

    so kalo nak merasa, pegi. jgn ikut cakap org ye dak hahaha!

    aku pun dah lama tak jalan...takpe, takpe, nanti aku balas dendam!

    ReplyDelete
  4. MKL : ikutkan memang asyik nak berjalan tapi budget kena ada juga..

    * sigh

    HB : Ah Long maksudnya 'naga yang bila bila masa boleh makan orang ' hahahaha..

    Laos dgn Myanmar tak mungkin aku pegi tahun ni sebab tiket tak beli pun lagi.

    aku cuma ada 1 trip bulan ni ( tapi mcm malas ), oct dan nov... dec pun xde.. ( malas nak tgk website AA dah )

    Biq : Memang betul la. air dia memang tak lawa. tapi kau kan overnite atas bot, kalau belah dalam dalam sana air mcm ni jugak ke???

    aku nak nampak junk yang ada layar tu.. haram tak jumpa..

    hiba !

    ReplyDelete
  5. meng, sama jer air dia dari luar sampai la ke dalam...sometimes stagnant, tak berarus, sbb tu tak kemana kot kotoran2 tu. masa kayak, kitorang cuba gak la elak2 air yg terpercik hahaha busuk kot! tapi best la suasana tido malam dumdamdumdam org dok pasang lagu nari2 atas bot, bising je aku nak tido.

    junk yg ada layar tu ada, siap yg mcm pirate pun ada hehehe.

    ReplyDelete
  6. sy pun br balik dr sana bercuti selama seminggu.ke hanoi-sapa-ha long.sgt best dapat rehatkan jiwa sambil tgk tempat org..:)

    ReplyDelete
  7. cuaca di Halong Bay mmg agak sendu. asyik gloomy je manjang. ke salah musim? *sigh*

    ReplyDelete
  8. Biq : Tu yang aku kuciwa tu.. tak dpt nak pose pose dgn pirate junk tu..

    kat phuket pun konon banyak, tapi haram tak jumpe


    AF : Ya ke.. haaa apa lagi. kongsi la citer dan gambo nya....

    HF : musim tak salah, kita yang pegi ni silap kot, hehehe.. nasib la.. kdg kdg travel x kena cuaca.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...