Thursday, January 19, 2017

GBS Road Trip New Zealand - 10 | Day 04 : Moeraki Boulders | Moeraki Beach - Dunedin

Pemanduan di teruskan untuk ke destinasi berikutnya.

Dari pekan Duntroon kami menyusuri laluan Highway dan memintas untuk ke Moeraki. 

Moeraki adalah destinasi kami yang berikutnya.

Memandu di kala petang

Akhirnya memasuki kawasan Herbet. Waianakarua.

Hari dah petang

Sebab ikut jalan pintas, jadi kami tak masuk pekan Oamaru. 

Kalau berkesempatan jangan lupa singgah kat situ sebab kat pekan tu banyak historic building yang lama dan lawa lawa di sana.

Tak de rezeki kami. Lagipun hari dah larut petang. Kami terus je sampai di Moeraki selepas hampir satu jam perjalanan dari kawasan Elephant Rocks tadi.

Sampai di Moeraki

Apakah tujuan kami ke mari?

Tujuannya adalah untuk melawat Moeraki Boulders yang terletak di sini.

Apa itu Moeraki Boulders?

Jawapannya kena baca ni...................

The Moeraki Boulders are unusually large and spherical boulders lying along a stretch of Koekohe Beach on the wave-cut Otago coast of New Zealand between Moeraki and Hampden. They occur scattered either as isolated or clusters of boulders within a stretch of beach where they have been protected in a scientific reserve. 

The erosion by wave action of mudstone, comprising local bedrock and landslides, frequently exposes embedded isolated boulders. These boulders are grey-colored septarian concretions, which have been exhumed from the mudstone enclosing them and concentrated on the beach by coastal erosion

Tak dapat bayangkan lagi? Tak per.. Meh sini ikut kami....

Memandu ikut laluan ke Moeraki Boulders

Nanti sampai di satu kawasan ada macam restoran. Tapi masa kami sampai hari tu tutup tempat tu. Ingat nak tumpang solat tapi toilet pun tak der !

Dari tempat parking tu turun ikut laluan ke bawah di tepi pantai.

Moeraki Boulders

Turun ikut anak tangga

Maka sampai di bahagian bawah tepi pantai

Dan di sini lah letaknya Moeraki Boulders ni.

Sebelum sampai sini aku sendiri pun tak tau apa benda Moeraki Boulders ni. 

Tu la bahana kalau malas membaca. Nasib baik IH dah study betul betul dan dia bawa aku ke sini untuk melihat sendiri batu yang terkena hakisan setelah sekian lama dan terdampar di tepi pantai di Meoraki ni.

Ada rupa macam kuih pun ada

Local Māori legends explained the boulders as the remains of eel baskets, calabashes, and kumara washed ashore from the wreck of Arai-te-uru, a large sailing canoe. This legend tells of the rocky shoals that extend seaward from Shag Point as being the petrified hull of this wreck and a nearby rocky promontory as being the body of the canoe's captain. In 1848 W.B.D. Mantell sketched the beach and its boulders, more numerous than now. 

The picture is now in the Alexander Turnbull Library in Wellington. The boulders were described in 1850 colonial reports and numerous popular articles since that time. In more recent times they have become a popular tourist attraction, often described and pictured in web pages and tourist guides.

Kawasan dia tak luas dan pantai di sini agak pendek disebabkan air pasang waktu tu

Jadi kami pun dapat tengok dari jauh je lah. Malas nak berbasah basah

Moeraki Boulders

Formasi batuan di tepi pantai

Tapi ada jugak yang dah pecah dan bertebaran di tepi pantai tu

Dek kerana cuaca sejuk, kami tak stay lama lama kat situ.

Bergegas ke lokasi seterusnya, kami ke Moeraki Beach untuk menantikan senja berlabuh untuk hari ini.

Jarak dari Moeraki Boulders ke Moeraki Beach tak jauh mana. Lebih kurang 8 minit je berkereta. Tapi spot tu Moeraki Beach memang boleh nampak matahari menghilang dan warna senja tak seperti di Moeraki Boulders seebab di sana kawasannya buat matahari terlindung.

Menanti senja di Moeraki Beach.

Hari hampir petang

Bayang bayang senja di balik jetty dan kawasan Moeraki Beach

Singgah kat resto ni jap. Tumpang kencing

Moeraki Beach

Ada pokok lupins

Senja yang tak berapa nak ada

Senja di saat hujungnya

Agak kecewa dengan sunset hari tu. 

Awal awal lagi tengok cuaca macam yakin sunset mesti menarik, tapi sebenarnya... agak menghampakan kami semua........

* seka airmata dan menangis sedu sedan atas baju Barbara....



Since you been gone
I been hangin' around here lately
With my mind messed up
Jumped in my car tried to clear my mind
Didn't help me
I guess I'm all messed up now baby
Soon as I jumped into my ride
Those memories start to play
A song comes on the radio
And there U are baby once again

It's just another sad love song
Rackin' my brain like crazy
Guess I'm all torn up
Be it fast or slow
It doesn't let go
Or shake me
And it's all because of you

Since you been gone
I keep thinkin' about you baby
Gets me all choked up
This heart of mine keeps
Dreamin' of you and it's crazy
You'd think I'd had enough
As soon as I get you out my head
I'm in my car again
Just one request from the radio
I'm back in love sugar once again

It's just another sad love song
Rackin' my brain like crazy
Guess I'm all torn up
Be it fast or slow
It doesn't let go
Or shake me
And it's all because of you

Here comes the strings
Then somebody sings
Only takes a beat
And then it starts killin' me darlin'
Only takes one note, I tell ya,
From that radio
It's just
Another
Lonely
Love song

Bila senja berganti gelita, kami bergerak ke destinasi akhir. Tempat di mana kami akan bermalam malam nanti iaitu Dunedin.

Dari Moeraki Beach ke Dunedin mengambil masa 1 jam. Agak malam jugak lah akhirnya kami sampai di bandar Dunedin. Sampai sampai terus tuju ke city center untuk dinner. 

Cari tempat makan dan kami jumpa Restoran Aroma di sini.

Parking Sepiah dah betul dah.

Tapi cari kedai makan tu tak jumpa jumpa

Ke hulu ke hilir mencari rupa rupanya parking dah betul. Tapi tak dongak baca penanda resto tu ada kat situ. 

Perut lapar

Aku order Nasi Beryani Ayam. Portion dia boleh tahan besar dan banyak ! Range harga makanan dia between NZD 14 - NZD 20 per meal.

Kuew Teaw Goreng IH punya

Mee Kungfu kot. BW punya

Makanan biasa biasa je. Tak de lah sedap mana. Aku siap bungkus lagi sebab makan tak abis. 

Aku sempat borak borak dengan tokey dia. Wive dia berasal dari Sri Lanka. Bukan orang Malaysia pun, tak pasti kenapa dia pakai claim restoran Malaysia.

Kenyang !

Tapi kami tak terus ke tempat penginapan. Pegi cari PaknSave dulu sebab nak cari barang barang untuk di masak bagi bekalan hari esoknya.

Barbara yang tunjuk jalan !

Suka aku masuk supermarket dia orang ni. Barang macam macam ada

Buah buah tok sah cerita lah. Rambang mata

Juice dan minuman? Well.. macam macam ada !

Hasil belian. Sebenarnya datang nak beli ayam tu... Ayam kat sini ada brand yang Halal.

First time bayar pakai self service machine. Jakun sekejap

Settle beli beli barang. Hari pun dah jauh malam.

Tuju ke rumah member BW yang dah siap siap sediakan tempat tidur kami untuk malam ni. Dia tak de pegi travel, so dia bagi rumah dia untuk kami bertiga guna.

So apa lagi? Let's kita berparty party di rumah orang !!!!

Tak sempat nak berparty apa pun. Aku sendiri pun tak sedar bila masa aku terlena. ( dan macam biasa, aku tido lebih awal daripada mereka berdua )

End of day 4 di bumi New Zealand ni !

bersambung..................... 

6 comments :

  1. Replies
    1. waalaikumusallam.

      apa khabar kak sham. lama tak nampak... busy eh?

      moga sihat2 selalu dgn anak anak

      Delete
  2. Replies
    1. kalau surut buleh la bergambar secara kinky.. tapi air pasang. sejuk lak tu. pandang je la dari jauh.

      sekali pandang mcm kuih bom pun ada

      Delete
  3. Seronok kan masuk supermarket depa..macam2 ada. Gigih simpan resit paknsave sbb leh claim discount isi minyak keta masa tue..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.... boleh ralit kalau tgk brg2 dlm supermarket dia org ni.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...