Thursday, January 12, 2017

GBS Road Trip New Zealand - 04 | Day 03 : Lake Tekapo

Bangkit pagi pagi di hari ke 3 di New Zealand ni !

Buat senaman cakar harimau then tarik selimut dan sambung tidur. Cuaca di luar masih sejuk ! Aku dengar IH dengan BW bangkit awal dan macam biasa dia orang berulang alik ke toilet tu. IH bangkit untuk solat subuh dan BW lepas solat bertungkus lumus dengan Beyonce menyediakan sarapan.

Aku masih bermalas malasan !

Argh. Apa nak jadi ni? Datang tempat orang dan bermalasan? Not good ! Bangun Meng !!

* begitu seru diri sendiri.

Bangun dan pegi ke toilet untuk ambik wuduk dan berlari dalam cuaca sejuk beku ke motel untuk solat subuh.

Ni view subuh subuh ketika fajar menyinar

Ini kawasan motel penginapan kami

Bilik OK lah. Ada Queen size bed dan double decker. Heater kejap panas kejap mengigil jugak la di buatnya. Tapi sebab selimut agak tebal, tidur pun pakai baju banyak lapis lena jugak la di buatnya.

Semalam aku tak mandi dek kesejukkan. Dan aku rasa aku tumbang awal daripada dia orang !

Overall motel ni agak selesa jugak la, cuma sebab toilet jauh dan musim musim sejuk macam ni memang mencabar jugak lah di buatnya.

Dan paling best !

View terus nampak tasik

 Lake Tekapo

Banyak motorhome parking kat area ni. Selain tu ada motels dan penginapan pelbagai jenis untuk mereka mereka yang datang ke Lake Tekapo ni.

Bangun pagi layan kopi yang di beli di convenience store semalam. Bagus untuk pencernaan ni, tapi aku masih belum berak lagi.

Arnab arnab liar di kawasan motel

Bila matahari mula menyinari, aku turun jalan kat area tepi Lake Tekapo ni

Cuaca pagi masih sejuk. Tapi ada dua tiga orang jugak yang bangkit awal dan berkeliaran menikmati suasana pagi hari di sni.

Lake Tekapo

Pagi tu kami bersiap siap.

Lepas bersarapan simple simple makan roti then kami berkemas untuk check out untuk ke destinasi seterusnya.

Lepas check out kami bergerak meninggalkan kawasan penginapan ni.

Motel penginapan

Plan kami adalah untuk ke Church of the Good Shepherd dan berjalan jalan di sekitar Lake Tekapo ni.

Masa nak check out tu, aku perasan aku tak pakai jam.

"Eh. Perasan jam aku tak?"

Aku tanya dia orang. Masing masing tak tau. 

"Tertinggal atas katil kot"

Aku yang jawab sendiri. Tapi aku pasti sebab semalam sebelum tidur aku bukak jam dan letak tepi bantal. Nasib masih dekat reception area tu lagi so aku masuk dan mintak kunci semula dan bagitau aku tertinggal barang. Minah tu tengah jadi Cinderella menyapu kawasan.

Balik ke motel dan cari cari, terjumpa jugak jam aku kat situ ! Fuh. Nasib baik.

Then abis tu pegi hantar kunci semula dan kami terus ke  Church of the Good Shepherd.

Ingatkan jauh, tapi sebenarnya dekat je dari hotel kami tu. Sampai sampai masih pagi tapi dah nampak ada few kenderaan orang lain yang lebih awal dari kami.

Selalu tengok gambar orang ambik je. Kali ni boleh ambik sendiri !

View kawasan seberang di mana tempat penginapan kami berada.

Baru je park kereta, keluar dan jalan beberapa langkah, tetiba aku rasa poket seluar belakang dan aku perasan wallet aku pulak tak de !

Tetiba cemas semula.

Cari dalam kereta. Dalam jacket yang ada. Tepi tepi kereta kot terjatuh

Ah sudah !!!

Takkan dalam bilik tu lagi? 

Aku ingat ingat balik. Semalam sebelum tidur aku letak kat tepi jugak sekali dengan jam. Tapi aku dah cari jam tadi, tak perasan pulak wallet aku ada kat situ? Ke jatuh bawah katil?

Buntu !!!

Sekali lagi, kami patah balik ke hotel tu semula. Dan sekali lagi terpaksa mintak kunci dan balik ke motel tu dan cari. 

Geledah punya geledah, Nampak jugak tersepit antara dinding dan katil !! Aduyai.. nasib baik lah. Kalau orang lain dah masuk atau cleaner dah kemas, sure terjumpa. Kalau tak de rezeki aku memang meraung lah sebab duit belanja ada dalam tu ! Kalau ilang, terpaksa la aku mengemis di bumi orang ni.

* urut dada sendiri.....

Pasti sekali lagi kami kembali ke kawasan Church of the Good Shepherd tu.

Dah yakin tak de barang tinggal dah

Baru boleh jalan jalan dan usha kawasan

Lake Tekapo is the second-largest of three roughly parallel lakes running north–south along the northern edge of the Mackenzie Basin in the South Island of New Zealand (the others are Lake Pukaki and Lake Ohau). It covers an area of 83 square kilometres (32 sq mi), and is at an altitude of 700 metres (2,300 ft) above sea level.

The lake is fed at its northern end by the braided Godley River, which has its source in the Southern Alps to the north. The lake is a popular tourist destination, and several resort hotels are located at the township of Lake Tekapo at the lake's southern end. The Lake Tekapo Regional Park, administered by Environment Canterbury, is located on the southern shore of the lake.

An astronomical observatory is located at Mount John, which is to the north of the town, and south of the small Lake Alexandrina.

Gereja di Lake Tekapo

Dah sampai sini maka bermula lah acara menembak sini dan sana.

Aku terus je ke tepi tasik dan tinggalkan IH dengan BW. Biasalah dia orang suka ambik gambar sendiri dan aku memang tak gemar. So aku buat hal sendiri jer lah. Dia orang pun tak kacau aku dan aku pun tak susahkan dia orang.

Kami berpecah untuk acara masing masing sambil menikmati keindahan Lake Tekapo ni.

Tasik yang tenang dan kebiruan

Gunung ganang

Banyak batu batu

Malangnya time ni musim sejuk so tak de bunga bunga lupins yang menyerlahkan kecantikan Lake Tekapo ni especially ketika musim bunga.

Selain daripada Church of Good Shepard yang ada di sini, satu lagi tarikan ialah Bronze Sheepdog.

Bronze Sheepdog dari arah tasik

Close to the Church of the Good Shepherd is a well-known bronze statue of a New Zealand Collie sheepdog. The statue was commissioned by Mackenzie Country residents in recognition of the indispensable role of the sheepdog in their livelihoods. 

The sculptor was Innes Elliott of Kaikoura, with a dog called Haig, belonging to a neighbour, being the model. Elliott reported the sculpting process took approximately fifteen months. Clay for the model came from the insulator works in Temuka, with a plaster cast of it made and sent to London in 1966, where the statue was cast

Statue terkenal di Lake Tekapo

Punya cerita tersendiri

Pandangan dari arah Church of the Good Shepherd 

Selain itu tarikan paling istimewa di Lake Tekapo ini tak lain dan tak bukan Church of the Good Shepherd  itu sendiri.

Gereja

Situated on the shores of Lake Tekapo is the Church of the Good Shepherd, which, in 1935, was the first church built in the Mackenzie Basin. The church at Burkes Pass, St Patrick's built in 1872 was the first church built by pioneers as a joint community effort, by Anglicans Presbyterian and Catholic settlers. Also a joint venture between Presbyterians and Anglicans, St Columba in Fairlie was built in 1879. 

The church at Lake Tekapo was designed by Christchurch architect R.S.D. Harman, based on sketches by a local artist, Esther Hope. The church is arguably one of the most photographed in New Zealand, and features an altar window that frames stunning views of the lake and mountains.

Gereja ini sebenarnya di buka untuk umum tapi lepas pukul 10 pagi.

Layan gambar sekitar Church of the Good Shepherd.







Sememangnya kawasan Lake Tekapo ni mempunyai tarikannya yang tersendiri. Selain daripada pemandangan yang indah dengan latar belakang gunung ganang dan tasik. Di tambah dengan gereja lama yang terletak di pinggir tasik menambahkan lagi keindahan kawasan ni. Tapi apa yang lebih menarik ialah pada waktu malam di kawasan ini yang mempunyai kadar pencemaran cahaya yang rendah memberi peluang kepada pengunjung untuk melihat sendiri keindahan bimasakti dengan bintang bintang bertaburan dan bersinar menghiasi malam.

Bagi yang terror ambik gambar, di sini la spot terbaik untuk star gazing dan juga untuk ambik gambar milky way.

Kami?

Semalam tak dan. Tapi masih memasang angan angan nanti on the way balik ke Christchurch kami bakal singgah di Lake Tekapo untuk bermalam satu malam lagi !

So simpan dulu keinginan tu.

Lepas tu kami jalan jalan usha kawasan sekitar Lake Tekapo ni lagi.

Sempat isi minyak

Balai bomba. Mana abam abam bomba Tekapo?

Penginapan lain di kawasan sekitar

Kawasan penginapan dan kawasan kedai kedai

Selesai tu kami tak terus bergerak meninggalkan kawasan Lake Tekapo ni. Sebaliknya, kami ke arah sebelah lain untuk melihat view Lake Tekapo dari arah seberang gereja tadi.

Park kereta. Sepiah berehat tepi jalan

Kawasan Church of the Good Shepherd.di seberang sana

Dengan latar belakang gunung ganang dan tasik

Dan usha pemandangan Lake Tekapo di belah yang lain.









(I do swear that I'll always be there.
I'd give anything and everything and I will always care.
Through weakness and strength, happiness and sorrow,
for better for worse, I will love you with
every beat of my heart.)
From this moment life has begun
From this moment you are the one
Right beside you is where I belong
From this moment on

From this moment I have been blessed
I live only for your happiness
And for your love I'd give my last breath
From this moment on

I give my hand to you with all my heart
Can't wait to live my life with you, can't wait to start
You and I will never be apart
My dreams came true because of you

From this moment as long as I live
I will love you, I promise you this
There is nothing I wouldn't give
From this moment on

You're the reason I believe in love
And you're the answer to my prayers from up above
All we need is just the two of us
My dreams came true because of you

From this moment as long as I live
I will love you, I promise you this
There is nothing I wouldn't give
From this moment
I will love you as long as I live
From this moment on

Tekapo memang cantik dan menawan !

Perjalanan menuju ke destinasi seterusnya................

Ikutkan rasa macam payah nak bergerak meninggalkan kawasan ni. Tapi apa kan daya. Banyak lagi tempat yang nak di tuju. Setengah hari bermain main di Lake Tekapo, akhirnya masa untuk beredar pergi.

Bye Bye Lake Tekapo... Nanti kami datang lagi !!!

bersambung............

12 comments :

  1. cantiknya la haiiii.. bila la nk datang lagiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh.... usahakan utk pegi lagi. mana tau

      Delete
  2. haiyaa...tertinggal barang sana sini tu tanda dah kertus :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. aku pun kdg kdg pelik dgn diri sendiri ni.

      lately mcm mcm penyakit. padahal aku rasa aku masih muda belia lagi ni..

      #silakecam #krimpemutihpenyeriwajah

      Delete
  3. Replies
    1. liar. bebas...... dan merata rata..

      kalau tgh jalan banyaknya geng geng ni lah yang mati kena langgar. banyak bermain tanpa mementingkan aspek keselamatan.

      Delete
  4. Byk drama la pulak kn ....asyik tinggal brg...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan aku la kalau x berdrama mama ni. hahahaha...

      tu lah. ada je yang nak jadi hal

      Delete
  5. Faktor usia ka drama tertinggal brg ni meng? Haha
    Ikot hati memang tak gerak lar dari lake tekapi tue..paham benor perasaan itu..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya la rasanya faktor usia la..

      ke sebab pagi tu aku tak mandi? hahahaha

      Delete
  6. rasa2 boleh ke ambil arnab liar tu, sembellih & buat BBQ? atau buat kari masak dengan Beyonce? Hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm tak sedap je nak buat bbq...

      beyonce mesti memberontak kalau terpaksa buat keje di luar scope

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...