Wednesday, October 5, 2016

NEW ZEALAND - Budget & Itinerary - Part 2

Sambungan dari NEW ZEALAND - Budget & Itinerary - Part 1

Part 2 ni aku share itinerary trip GBS ke New Zealand ni selama 10 hari 9 malam.

Barang di ingat, penyediaan itinerary ni semua aku masa awalnya aku tak terlibat langsung dan aku tak berapa nak ambik pot sangat since aku tau IH ada. So semuanya aku serahkan bulat bulat kat dia. Aku cuma kasi input je mana aku nak pegi dan dia lah yang work out semuanya.

Tapi sepanjang berada di bumi New Zealand tu, ada jugak side trip yang datang spontan dan kami buat detour sesuka hati je mengikut kesesuaian masa dan kesempatan.

Jadi yok kita usha satu persatu.

DAY 01 - KLIA 2 to Auckland

Depart from KLIA2 to Auckalnd airport. Transit at Gold Coast Airport for 2 hours. 
( Total flight time 12 hours )
Overnight Auckland.

Leaving Gold Coast AUS

Arriving Auckland International Airport

Sunset in Auckland

DAY 02 : Auckland - Christchurch - Akaroa - Lake Tekapo

Arrive Christchurch in the morning. ( 1 hr flight from Auckland )
Visit Christchurch City/Botanic Garden.
Driving to Akaroa ( 1 hr 30 minutes).
Leaving Akaroa and drive to Tekapo ( 5 hr ).
Overnight Tekapo.

Flight from Auckland to Christchurch (dapatkan flight pagi so ada kelebihan masa sikit )

Christchurch City ( ambik la masa dan pusing pusing )

Christchurch Botanic Gardens ( kalau ada masa boleh stay lama sikit. Picnic?)

Akaroa ( Boleh skip. Tak de apa sangat area ni )

DAY 03 : Lake Tekapo - Lake Pukaki - Hookey Valley - Aoraki Mt Cook.

Morning at Lake Tekapo.
Check out and proceed to Lake Pukaki (1 hr)
Drive to Aoraki/Mount Cook (1 hr )
Trekking to Hooker Valley ( 3 hr return)
Overnight Aoraki/Mt Cook.

Morning at Lake Tekapo (tempat wajib singgah )

Church of the Good Shepherd ( wajib jugak buat buat menyemak kat sini)

Lake Pukaki (Wajib singgah)

Hooker Valley (Tengok cuaca )

DAY 04 : Aoraki/Mt Cook to Dunedin

Drive out from Aoraki/Mt Cook to Dunedin via Omarama (4 hr )
Pit Stop No 1 : Lake Ruathaniwa
Pit Stop No 2 : Clay Cliff
Pit Stop No 3 : Elephants Rock
Pit Stop No 4 : Moeraki Boulders/Moeraki Beach.
Overnight Dunedin.

Aoraki/Mt Cook ( kalau bermasa )

Lake Ruathaniwa (cun jugak sini )

Clay Cliff ( boleh skip)

Elephants Rock (boleh skip)

Moeraki Boulders (boleh singgah)

Moeraki Beach (skip... we went for sunset tapi sunset biasa biasa je)

DAY 05 : Dunedin - Te Anau

Dunedin ( Baldwin Street, Signal Hills, University of Otago, St Clair Beach, Tunnel Beach)
Proceed to Nugget Point Lighthouse ( 1 hr 30 min )
Proceed to Te Anau ( 3 hr )
Overnight Te Anau.

Sunrise in Dunedin

Dunedin ( spare time around Dunedin)

Tunnel Beach (Boleh pegi. Lawa)

Nugget Point Lighthouse (Tengok cuaca. Kalau cuaca OK lawa tempat ni )

DAY 06 : Te Anau - Milford Sound - Lake Wanaka

Check out early and drive to Milford Sound. ( 2 hr )
Leave Milford Sound by noon and proceed to Wanaka. (4 hr 35 min )
Overnight Lake Wanaka.

Te Anau (kalau overnight)

Milford Sound (wajib pegi tapi tengok cuaca)

Mirror Lake (boleh singgah otw balik)

On the way to Lake Wanaka (dari Milford Sound ni ladang paling dekat dengan jalan raya)

Sunset  


DAY 07 : Lake Wanaka - Glenorchy - Queenstown

Lake Wanaka in the morning.
Leave Wanaka to Glenorchy via Arrowtown & Queenstown (3 hr )
From Glenorchy back to Queenstown (45 min )
Overnight Queenstown.

Lake Wanaka (Must visit)

Lone Tree of Wanaka (Must visit)

Somewhere on the road (Reflection pada lopak air je ni)

Glenorchy (View lawa area ni)

Glenorchy to Queenstown (KM 25)

DAY 08 : Queenstown - Lake Tekapo

Queenstown City
Skydiving Queenstown
Bungy Jump at Kawarau Bridge
Proceed to Lake Tekapo via Cromwell, Lindis Pass & Lake Ohau (4 hr )
Overnight Tekapo

Queenstown (must visit)

Queenstown (depends on activity nak buat)

Kawarau Bridge (kalau berani)

Lindis Pass (Mesti lalu. View superb)

Lake Ohau ( boleh singgah kalau bermasa)

DAY 09 : Lake Tekapo - Christchurch - Auckland

Check out Lake Tekapo and proceed to Christchurch ( 3 hr )
Flight to Auckland ( 1 hr )
Overnight Auckland

Lake Tekapo (Stargazing?)

From Tekapo to Christchurch (View lawa lepas Tekapo ke Fairlie)

Auckland City

DAY 10 : Auckland - KLIA2

Davenport - Mt Eden - Auckland City - Queen St - Wynyard Quarter ( Half Day)
Flight back to KLIA2

 
Davenport (boleh naik ferry)

Mt Eden ( the highest point in Auckland)

Sky Tower Auckland

Wynyard Quarter, Auckland

Overall, personally aku puas hati dengan tempat tempat yang aku kunjungi. Walaupun nampak terpaksa drive few hours everyday tapi rasanya memang doable.

Total driving di South Island

Mostly places yang aku jejak adalah tempat yang biasa orang lain pegi jugak. Cuma kalau ada masa lebih dan terluang boleh tambah lagi few places lagi mengikut kemahuan dan citarasa masing masing.

Some of these places nak pegi require driving at night so kena hati hati dan pastikan driver yang ada memang mata dia bagus dan boleh drive malam malam.

Tak de stargazing dan tengok tengok milkyway sebab cuaca sejuk gila time di Lake Tekapo. Walaupun kami singgah 2 kali di sana tapi yang second time even teruk lagi sebab bersalji !

Some of the places yang especially detour dan pit stop tu tak de la perlu pegi. Terpulang kat masing masing dan ahli jemaah.

Hooker Valley tu paling mencabar buat kami sebab time tu ribut dan hujan lebat. Memang mencabar nak sampai ke Lembah Pelacuran tu. Tapi berjaya jugak tengok iceberg tu walaupun tak sempat nak stay lama.

Semoga itinerary ni membantu.

 




Apa apa pun.. itinerary terbaik adalah mengikut minat dan keinginan diri sendiri. Jadikan itinerary aku ni sebagai panduan but work out based on interest masing masing. Baru lah padu dan excited nak redah dan dah tentu trip di New Zealand akan jadi lebih istimewa.

Good Luck !!!



Musim bercinta sungguh asyiknya
Pewarna asmara
Saling berjanji seikhlas hati
Kekal abadi

Di malam ini ku temu
Kekasih
Ruang yang berseri
Sinar matanya menghapus rindu
Penghibur sendu

Kerap kali kau membalut lukaku
Gurindam laguku hanya umtukmu
Oh! tercipta lagu cinta yang pertama
Cinta kita, kita berdua

Kau yang istimewa
Berganding setia
Tiada dua tiada tiga
Hanya kau saja

Berbagai burung terlepas turun
Mendapat pelindung
Akan ku jaga kasih
Sayangmu
Usah kau ragu
Kau kasihku...

Usah dihiraukan
Cemuhan yang datang
Nanti perbalahan terjadi beban
Antara kau dan aku

23 comments :

  1. Waahhhh.....teruja sgt...... Very good info.....tq uncle meng....kumpul duit nk ge sana 2017 nti.......

    ReplyDelete
  2. Good info Meng. Bilo lah nk tubik crita penuh ni? Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahun depan. tahun ni tak confirm boleh siapkan

      Delete
  3. Replies
    1. ahahah... main ambik je. cuaca ok lawa la gambo

      Delete
  4. Meng ...

    Kita dari zaman sekolah dah berangan pasal NZ nih ... and masih ingat lagi waktu mula mula kerja , my boss bagi batu dari NZ ... suka sangat!!!!

    ReplyDelete
  5. Perghhh...pengsan. Meng jadi tour guide aku nanti..bole? Salah satu wishlist aku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau aku jadi tour guide mau nya semua jemaah menangis sepanjang trip.

      sebab aku garang !

      Delete
  6. 10 hari 9 malam tu pada ko agak sesuai ke atau agak rushing kalau ikut itin ko tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak cover south island and auckland memang just nice la tu. kalau nak cover north island sekali.. memang tak cukup. tu pun south island ada banyak lagi tempat menarik yg aku tak usha.

      Delete
  7. tunnel beach dan nugget lighthouse...masuk list !~

    ReplyDelete
    Replies
    1. nugget lighhouse tu kalau cuaca cun memang cun la.. tapi cuaca sendu mcm letih je drive jauh jauh ke sana tapi view hampeh.

      jangan lupa bawak nugget dgn sos cili makan di tepi gaung

      Delete
    2. by the way tunnel beach tu.. nak turun oke.. nak naik balik.. confirm mintak extra nyawa !

      Delete
  8. Cerita la betul betul perjalanan dan pengalaman..selalu setiap gambat byk ceritanya.. x best laa camni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi. fikir dia punya best saja..

      sabo lah. banyak benda lagi nak kena uruskan. ada masa kerajinan dtg ada lah nanti

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...