Friday, October 7, 2016

Highlights of Europe Trip 2016 : 01 - Paris, France

Belum abis trip New Zealand muncul lagi highlight trip baru. Dari selatan menuju ke barat. 

Highlight trip ke Eropah. Leg pertama.

Bonjour Paris !!


Sacré-Cœur, Paris di waktu senja

La Madeleine. Roman katolik church di kota Paris

Paris

Tak Melayu lah pegi Paris tak shopping di Galleries Lafayette. Jamu mata jer lah tapi nya

Arc de Triomphe, Salah satu lagi mercu tanda kota Paris yang terkenal

Tak perlu di perkenalkan lagi

Paris

Paris

Louvre Paris. Tempat Monalisa dipamerkan

Juga merupakan muzium terbesar di dunia

Hard Rock Cafe Paris

Moulin Rouge. Cuci cuci mata

Sacré-Cœur. Dah beberapa kali ke Paris. Kali ni baru aku berjaya sampai ke sini

Di bahagian dalam French Church ini

Pemandangan kota Paris

Tempat di mana Picasso melepak satu ketika dulu

Notre Dame

Trocadéro. Salah satu dataran yang terkenal di Paris

Eiffel Tower. Megah di tengah tengah kota Paris

Carousels in Paris   

Tumpuan pelancong dunia

Sungai Seine di kota Paris

Eiffel di kala senja

Seine River

Cafe dan brasseries di Paris

Menikmati Creme Brulee yang tersedap pernah aku rasa

Senja di Paris

Autumn is coming

Eiffel di kala malam

Kota impian insan insan yang bercinta

Kota penuh romantis. Di sini janji janji di semi. Selamanya abadi.



Je vous parle d'un temps
Que les moins de vingt ans
Ne peuvent pas connaître
Montmartre en ce temps-là
Accrochait ses lilas
Jusque sous nos fenêtres
Et si l'humble garni
Qui nous servait de nid
Ne payait pas de mine
C'est là qu'on s'est connu
Moi qui criait famine
Et toi qui posais nue

La bohème, la bohème
Ça voulait dire, On est heureux
La bohème, la bohème
Nous ne mangions qu'un jour sur deux

Dans les cafés voisins
Nous étions quelques-uns
Qui attendions la gloire
Et bien que miséreux
Avec le ventre creux
Nous ne cessions d'y croire
Et quand quelque bistro
Contre un bon repas chaud
Nous prenait une toile
Nous récitions des vers
Groupés autour do poêle
En oubliant l'hiver

La bohème, la bohème
Ça voulait dire : Tu es jolie
La bohème, la bohème
Et nous avions tous do génie

Souvent il m'arrivait
Devant mon chevalet
De passer des nuits blanches
Retouchant le dessin
De la ligne d'un sein
do galbe d'une hanche
Et ce n'est qu'au matin
Qu'on s'asseyait enfin
Devant un café-crème
Épuisés mais ravis
Fallait-il que l'on s'aime
Et qu'on aime la vie

La bohème, la bohème
Ça voulait dire, on a vingt ans
La bohème, la bohème
Et nous vivions de l'air do temps

Quand au hasard des jours
Je m'en vais faire un tour
À mon ancienne adresse
Je ne reconnais plus
Ni les murs, ni les rues
Qui ont vu ma jeunesse
En haut d'un escalier
Je cherche l'atelier
Dont plus rien ne subsiste
Dans son nouveau décor
Montmartre semble triste
Et les lilas sont morts

La bohème, la bohème
On était jeunes, on était fous
La bohème, la bohème
Ça ne veut plus rien dire do tout

Sebenarnya kunjungan aku kali ini ke kota besar ni adalah tuntutan kerja. Ada meeting dan benda benda nak kena buat di sana. Dalam pada busy curi curi gak la masa melawat sekitar kota Paris ni. Tapi nak melawat pun petang petang ke malam jer free.

Tak de banyak yang berubah, tapi banyak improvement dari segi kebersihan. Anjing anjing berak merata dan berkeliaran dah agak kurang.

Banyak beza kalau pegi sendiri atau pegi atas sebab kerja. Mana mana pun ada pro and cons nya.

Nanti rajin aku share tempat menarik yang aku sempat lawati kali ni. Tak sure la bila boleh share travel log. Lambat sikit la sebab aku kurang minat sangat kota kota Eropah ni. 

Nantikan highlight lain selepas ni. 

24 comments :

  1. meng, aku lom jejak Paris tau *read: nak souvenir*

    ReplyDelete
  2. Banyaknya berjalan tahun ini..Good for you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah... sambil bekerja sempat berjalan2

      Delete
  3. cantiknya paris, bilalah dpt jejak ke sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insha Allah... ada rezeki nanti sampai la tu

      Delete
  4. Nape setiap kali jalan asek lah terjumpa orang kawen photoshoot. hahaha rejeki mungkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kann? atau bermaksud org buat wedding photoshoot tu memang ramai dan merata !

      Delete
  5. lovre cantik sangat sangat !! lagi lomantik dari eiffel tower pada pendapat aku lar..

    kek para kedua belah kanan tu nampak menggiurkan..tu ke creme brulee?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lovre tu malam lawa la. siang siang tak berapa sgt.

      gambar atas tu bukan creme brulee yang sedap aku makan tu. aku jumpa yang tersedap tu kat kedai lain. dok paris hari hari breakfast pastry dan kek.. rasa gemuk semacam jer...

      Delete
  6. Meng;

    Iya ker Paris dah bersih? Kita tak suka sangat ngan Paris sebab station dia bau hancing hahahhahaha and ramai org hitam ... rasa takut lak !

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak mcm dah ok skit especially kat padang area Eiffel tu. kalau dulu penuh anjing dgn tahik anjing....

      tepi tepi jalan pun dah kurang bau hancing. trip kali ni tak guna metro langsung so tak check pulak keadaan di metro station dia org skrg ni cemana

      Delete
  7. Oh paris..dolu p ala2 touch n go jer. Tak menikmati sgt..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ni pun kira touch and go jugak. sebab pegi keje kan. tak de banyak masa nak sightseeing

      Delete
  8. Replies
    1. monalisa?

      wajah yang diagungkan hingga mengorbankan nyawa disanjung penciptanya

      monaaaaalisaaaa...

      eh ternyanyi pulak. tak dan nak pegi. siang banyak urusan keje. petang ke malam baru buleh jalan jalan. muzium pun dah tutup time time gitu

      Delete
  9. mmg aku tak melayu la camni tak pi pun la fayette ke apa ke hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kau melayu baru.... gi jenguk je mcm aku. shopping nya tidak

      Delete
  10. Paris kena pergi lagi laahhh.. aku dok dang nok kaver semua tahun lepasss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi la lagi. Paris tak pe pegi banyak banyak kali....

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...