Tuesday, October 18, 2016

02 - Trip Viva Hitalia - Musing Ligat Bando KT - Part 1

Entry ini akan menguji daya keterror-an aku mengenali kampung halaman sendiri. 

Walaupun jarang balik kampung sebab sibuk dengan konsert konsert di luar negara, tapi aku rasa aku masih ingat lagi tempat tempat yang ada di Kuala Terengganu ni especiallynya since aku dah jadi Ikon Enchanting Terengganu ni, so aku perlu berkongsi banyak informasi dengan khalayak di luar sana.

* mati la lantik diri sendiri jadi Ikon ni...

Oh ya,,, slogan yang dibawakan oleh duta pada tahun ni adalah...

TRANUNG... MUNG TAK MBOH MAGHI KE?

* betul betul kan spek penyu PATA

Ayuh ! Kita musing ligat dalam bando. Gambo gambo adalah secara random, mana yang sempat di snappy dan tak berapa berkepentingan pun.

Ini adalah bukit yang paling besar di KT dan di namakan Bukit Besar. Tarikan di bukit ni adalah tulisan ALLAH PELIHARAKANLAH TERENGGANU.  

Ni Masjid Kristal di atas Pulau Wan Man

Gerbang ke arah Taman Tamadun Islam Terengganu

Muzium Negeri Terengganu. 

Sebuah rumah tradisi Terengganu di simpang jalan di Chabang 3.

Kuala Terengganu Waterfront. 

Legend ni ! Emporium Hock Kee Seng. Ni tempat aku berdatingan dulu. Tempat dating kat ruangan stationery ! Ahaks

Cubaan memperindahkan bandar Kuala Terengganu dengan landskap

Replika Batu Bersurat di bulatan berhampiran Masjid Ladang.

Bangunan kedai kedai yang baru.....

Hotel Tanjong Vista, Kuala Terengganu

Grand Continental Hotel, KT

Rumah lama macam kurang terjaga.

Menara PERMINT dan ada Paya Bunga Square, shopping mall baru. KT dah maju ! I am proud of you...... * seka airmata

Jalan Sultan Ismail. Jalan utama di KT

Bangunan agak lama

Bangunan bangunan pejabat di KT

Pemandangan bandar KT arah IPK Polis.  

Rumah peye la ni. Yang pasti bukan rumah aku

Stadium Ismail Nasiruddin Shah. Dulu selalu gak la gi tengok bola kat stadium ni.

Dah ada parking bertingkat. I am so proud of you KT !

Politeknik Kota Kuala Terengganu. 

Persimpangan jalan paling happening. 

Panggung wayang lama

KT Walk..... Macam Uptown kot

Gerbang Negeri...

Ni Paya Bunga Square yang baru di buka. Orang teranung dah boleh shopping 'kelah-kelah' skek.

Station Bus utama Kuala Terengganu.... banyak kenangan pahit manis aku kat sini  ...

Masjid Abidin aka Masjid Negeri Terengganu.

Dataran Istana Maziah

Bangunan Kerajaan Negeri Terengganu

Jambatan Sultan Mahmud. Dulu jambatan ni ada tol, tapi malam lepas declare PAS menang pilihanraya.... set set ni terus gi musnahkan tol booth atas jambatan ni maka jadi la perchumah !

Area waterfront Kuala Terengganu

Pulau Duyong Terengganu....

Hah !

Sebagai duta dan juga Ikon - Enchanting Terengganu ( yang suka suka je melantik diri sendiri ni ) aku kena salurkan maklumat serta menyampaikan mesej yang baik dalam kempen "TRANUNG... MUNG TAK MBOH MAGHI KE?" bagi menarik lebih ramai lagi pelancong datang ke Negeri Cantik Budaya Menarik ni.

Sama seperti negeri Terengganu yang cantik ni, Ikon dia ni pun sememangnya bukan perlu sahaja 'cantik' dari segi paras rupa malah mestilah tidak berpenampilan menjolok mata. Di tambah lagi mempunyai personaliti tersendiri dan keperibadian yang menarik serta terpuji.

Macam bukan aku je?

Oh lupa kontrak dah tamat !

Apa apa pun, KT (Khaty) pun dah banyak berubah daripada dulu seiring dengan pembangunan bandar bandar besar lain yang turut sama berubah landskapnya.

Harapnya pembangunang dang perubahang itu dok sapa rakyak tertindah dang menderita. Majulah puok rabok kiter !!!

Eh. Tetiba nak lantik diri sendiri jadi YB pulak lah !



Mengapa...... Kau bisu tanpa jawapan
Kasihku... Bagimu tiada berkesan
Kemana.... Harusku merayu....

Dahaga..... Jiwaku yang kehausan...
Tiada...... titis embun pengharapan
Di mana....Sinaran kasihmu....

Mengapa... Tangisan hatiku yang derita
Tenggelam dalam kesepian.....
Terkulai cintaku hanya impian saja
Kecewa kasihku tiada berkesan...

Mengapa....Kau bisu tanpa jawapan...
Kasihku.....Bagimu tiada berkesan.....
Kemana... Harusku merayu....

Mengapa......Tangisan hatiku yang derita
Tenggelam dalam kesepian....
Terkulai cintaku hanya impian saja...
Kecewa kasihku tiada berkesan..

Mengapa...Kau bisu tanpa jawapan...
Kasihku bagimu tiada berkesan
Ke mana...Harusku merayu...
Ke mana...Ku merayu....

bersambung............

14 comments :

  1. Hahaha ingat2 lupa la ganung ni. Dulu penah duk kejap 2 tahun masa parents keje sana. Abg meng tahu dok kawasan ni Jalan Tok Molor kekeke. Dkt jah ngn bandar KT tuh. Sekoloh meta dkt Skoloh kampung bukit kot. Dok ingat doh.

    Haih la sungguh teganu doh maju dgn adanya parking bertingkat. Klang pon takde lagi kekekeke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jln tok molor ke kg tok molor?

      hoh laa tranung doh maju lening. dok soh beng wak maing ah kg kiter... bijok sokmo

      Delete
  2. ada satu kedai roti kat KT ni beli panas2 fresh dari oven...apatah nama kedai dia...pastu makan kat ujung landasan...angin kuat bak hang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu kg teluk ketapang... dekat epot nuh.

      kedai roti mana ko ni? bak sini aku balik nanti nak gi try pulok

      Delete
  3. dulu matriks kat Ganu, depan spital ganu tu. masa PAS menang pilihanraya tu, esoknya kami pakat2 g amik gmbo kat bulatan ladang tu sblm penyu kena buang dlm laut. Kalu lalu situ, terkenang-kenang penyu sekor situ.

    Tapi nok oyak se laa

    Terengganu negeri cantik, budaya menarik, orangnya baik, tapi sampah bercotek-cotek... geram sere tgk pantai lawa, sampah banyak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala cotek cotek je.... kalu cotek tu molek molek.....

      set set hok buang sapoh ni memang nok kena tunja pala.

      Delete
  4. wahh..signage KT waterfront..mcm universal studio..

    ReplyDelete
    Replies
    1. malangnya tempat tu mcm terbiar sepi jer...

      Delete
  5. Meng;

    I thought there is a famous arca PENYU kat roundabout? Maybe my zaman zaman dulu kot !

    ReplyDelete
    Replies
    1. penyu pata tu ke? dah lama tak de dah. dah di ganti dgn batu bersurat dekat roundabout kg ladang tu.

      Delete
  6. hehe... musing ligat ...vs musing ketang. (ketam) . dok gi street art kapung cine?

    ReplyDelete
    Replies
    1. musing ketang ya gok.. gi lalu gitu je.. malah nok csri parking

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...