Friday, October 14, 2016

Highlights of Europe Trip 2016 : 04 - Istanbul, Turkey

Leg terakhir untuk Europe Trip 2016 ni.

Istanbul aku datang !!!!


Istanbul memang dalam in my bucket list !

Dan berkesempatan menaiki pesawat Turkish Airlines, aku panjangkan masa layover semata mata untuk ambik free tour di Istanbul ni.

So Istanbul here I come !

Dan walaupun kurang dari 8 jam aku berjaya jejakkan kaki di bumi Istanbul ni

Dan menyaksikan sendiri kemegahan Blue Mosque

Berkesempatan ke Hagia Sophia

Dan menyaksikan kesenian binaan dalaman

Dan sejarahnya

Hagia Sophia

Kawasan perkarangan

Sebuah gereja yang kini kembali menjadi sebuah masjid

Dan Istana Topkapi

Dengan sejarahnya yang tersendiri

Baju tradisi bangsa Turkish

Autumn di Istanbul

Dedaun

Kawasan Sultanahmet Fatih Istanbul
   
Old Istanbul

Malangnya banyak kedai perniagaan di tutup

Termasuklah Grand Bazaar of Istanbul

Jus delima

Dataran Sultanahmet Istanbul

Fountain 

Autumn in Istanbul

Landmark sejarah

New city of Istanbul di sebelah Eropah

Kawasan tumpuan di new Istanbul

Hard Rock Cafe Istanbul

Kawasan selat

Istanbul... aku telah datang !

Memang aku sendiri tak sangka dapat sampai ke Istanbul tahun ni. Terima kasih pada Turkish Airlines sebab offers such free trip. : Istanbul Tour

Masa yang ada memang tak dapat nak cover banyak tempat tapi at least, aku dah singgah and see the highlight of the city.

Istanbul bagi aku memang menarik dan tersendiri.

Aku kena datang lagi. Aku pasti datang lagi !



Aku datang kepadamu
Aku datang mencarimu
Tapi kau pergi dariku
Bagai bayu di jari jari ku

Aku datang dengan rindu
Aku datang dengan pilu
Tapi kau terus membisu
Bagai bintang dingin menjauh

Ke manakah perginya kasih kita
Ke manakah hilangnya erti setia
Berlari ku mengejar
Namun cahayanya makin pudar

Ke manakah harusku bawa cinta
Ke manakah harus ku cari syurga
Andai bukan kepadamu
Ke mana lagi harus ku tuju

Ke manakah perginya kasih kita
Ke manakah hilangnya erti setia
Berlari ku mengejar
Namun cahayanya makin pudar

Ke manakah harusku bawa cinta
Ke manakah harus ku cari syurga
Andai bukan kepadamu
Ke mana lagi harus ku tuju

Aku datang kepadamu
Kepadamu

12 comments :

  1. Wow! Sponsored by Turkish Airlines kah entry ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lah. kasi credit skit jer... boleh org lain cari peluang ke istanbul jugak lepas ni.

      Delete
  2. Wahh...untung ler Meng, tak perasan lak, kalau layover dapat free tour. Best nyer..
    Dalam Hagia dah boleh solat ke Meng?
    Naper Grand Bazaar tutup ek? Masih curfew lagi ke, Meng?

    ReplyDelete
    Replies
    1. free tour tu memang ada utk layover turkish airlines tapi ada condition dia lah sebab trip ni semua ada jadual jadual dia.

      Hagia sophia tak nampak org solat pun hari tu tapi azan dah berkumandang. berselang seli dgn azan dari masjid biru

      grand bazaar tutup sebab aku pegi hari tu cuti awal muharam. public holiday gak kat sana. x de rezeki

      Delete
  3. Kita pun tengah intai-intai peluang nak ke Istanbul lagi. Rindu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah intai... klik klik je beli tiket....nanti sampai la tu

      Delete
    2. Tu la yang problem tu... Klik klik beli tiket ni selalu je buat... Tapi selalu terkelik sampai kat tempat lain.

      Delete
    3. tak pe la janji berjalan jugop....

      Delete
  4. bestnya...ada free visit, takde lah boring transit lama2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. condition dia kalau nak join free tour tu kena transit lama. ( more than 8 hrs ) so kena pandai pandai la plan flight schedule.

      tapi memang agak berbaloi jugak sebab makan transport entrance semua di tanggung free !

      Delete
  5. Meng;

    Niiicceee ... tapi dari apa yg I baca baca, Istanbul/Turkey is no longer become attractive with all the recent commotions ... Semuga Turkey kembali aman hendaknya ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah. Tourist agak berkurangan skit skrg ni kot. Maybe tunggu stable skit. I pun memula cuak gak nak singgah istanbul ni, tapi dah peluang datang cuma skali.

      * pakai cawat besi

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...