Thursday, September 1, 2016

01 : Cuti Sekolah Dekat Jer...... Ipoh - Perjalanan Ke Ipoh

Meh le kome ikut teman pi makan angin ke Perok !


Perjalanan ke Ipoh masa cuti sekolah bulan Mac yang lalu !

* baling kalender belakang pintu

Highlight dah keluar pun di sini dulu............... 


Cuti cuti dekat je.

Trip ni agak spontaneous juga. Since aku merangka dalam kepala je nak bawak budak budak gi jalan jalan tapi last minit baru usulkan pada First Lady. First Lady rejek pulak tu sebab katanya Ipoh tak de apa apa... Dia tak tau yang Ipoh dah listed one of the best destination by Lonely Planet for 2016 kan?

Orang Ipoh, sila kembang kempiskan lubang hidung masing masing !

Cuma trip ni jadi sebab aku yang beriya yakinkan semua pihak, maka..... pagi tak berapa nak pagi, jam 9 pagi keluar rumah. Singgah kat station minyak isi minyak dan beli breakfast untuk budak budak kat McD, dia orang makan dalam kereta dan perjalanan di teruskan menuju ke utara !

Ni area Tanjung Malim

Dah sampai Trolak Selatan

Bagun jurukamera aku ni, jamban pink pun dia ambik !

Highway PLUS sebelum exit Simpang Pulai

Sebenarnya ada plan nak singgah di Gua Tempurung, tapi nasib baik aku sempat check yang tempat tu waktu tu masih di tutup untuk kerja kerja penyelenggaraan dan baikpulih.

Kalau tak memang masuk dalam agenda singgah la Gua Tempurung ni. Aku sendiri pun tak pernah sampai lagi.

Tak jadi ke Gua Tempurung, kami ke Batu Gajah ikut laluan Gopeng.

Gopeng

Masjid di Gopeng

Pekan Gopeng yang masih menyimpan khazanah senibina bangunan bangunan lama

Memula macam nak berhenti di Gopeng tu sebab Princess kata dia lapar. Tapi tak jumpa kedai menarik. 

Princess tu cepat bosan kalau jalan jauh jauh. Kang tak abis abis soalan juri tetap dia akan keluar sepanjang perjalanan.

"Papa hotel kita jauh lagi ke?"

Dan dia akan ulang sampai la sampai !

Kadang aku jawab...

"Jauh lagi. Adik tidur dulu, sampai nanti Papa kejut"

Kalau bagi masa dia akan tanya balik.

"20 minit tu lama lagi ke Papa?"

Jawapan yang tak perlu jawapan adalah dengan menyalakan rokok. So dia akan lari ke belakang. Baru aman Papa nak usha awek awek Ipoh tepi jalan.

Dari Gopeng kami terus je sampai Batu Gajah dan singgah di Kellie's Castle jumpa Kelly Clarkson !

Kellie's Castle

Kami singgah sekejap melawat kawasan. Cuaca agak panas. Nasib baik tak ramai orang

Tapi tak jumpa Kelly Clarkson. Jumpa yang muka ala ala Leona Lewis versi kurang cantik sikit tengah buat photo wedding shoot kat sini.

Nyanyi dulu selagu Leona....



I'll sing it one last time for you
Then we really have to go
You've been the only thing that's right
In all I've done

And I can barely look at you
But every single time I do
I know we'll make it anywhere
Away from here

Light up, light up
As if you have a choice
Even if you cannot hear my voice
I'll be right beside you, dear

Louder, louder
And we'll run for our lives
I can hardly speak I understand
Why you can't raise your voice to say

To think I might not see those eyes
Makes it so hard not to cry
And as we say our long goodbyes
I nearly do

Light up, light up
As if you have a choice
Even if you cannot hear my voice
I'll be right beside you, dear

Louder, louder
And we'll run for our lives
I can hardly speak I understand
Why you can't raise your voice to say

Light up, light up
As if you have a choice
Even if you cannot hear my voice
I'll be right beside you, dear

Louder, louder
And we'll run for our lives
I can hardly speak I understand
Why you can't raise your voice to say

Dan perjalanan di teruskan lagi menuju ke pusat bandar Ipoh

Salah satu kuil Buddha yang dibina dibalik batu kapur yang banyak di kawasan Ipoh ini

Hotel Symphony Suites

Dah masuk Bandaraya Ipoh

Mercu tanda di Bulatan Sultan Yusoff

Sebab lapar jadi kami terus pekena Nasi Vanggey Ipoh. Amma ! Sapedek....

Bangunan Majlis Bandaraya Ipoh

Bangunan Persekutuan Perak Darul Ridzuan, Ipoh

Menara jam di Dataran Ipoh

Hotel Syuen Ipoh

Kami terus menuju ke tempat penginapan yang telah aku book semalam nya

Lalu depan Ipoh Parade. Berhajat nak gi shopping shopping konon sebab sebelah hotel kami jer

Akhirnya sampai di Weil Hotel Ipoh. Tempat penginapan sepanjang percutian ni

View Dataran Ipoh dari arah Weil Hotel

View Bandaraya Ipoh

Senja di Ipoh

Sepetang di Ipoh......

Nanti sambung lagi pasal cuti cuti di Ipoh ni.

bersambung..................

8 comments :

  1. Ipoh, rugi x explore kaw2 ms dok sana dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. holoh.... 2 hours away je..

      anytime buleh gi

      Delete
  2. aku pernah dok kat Ipoh selama setahun tahun 2002 sbb kerja. Aku rasa x banyak berubah bandaraya Ipoh ni. dekat2 dataran Ipoh tu dulu ada greentown mall taktau masih ada lagi ke x? situ mmg dipanggil greentown. Banyak kenangan gak kat Ipoh ni hihih...selalu la ujung minggu jek layan movie kat jusco Ipoh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi la balik melawat kawasan..

      org org ipoh pun mesti rindukan ko.

      ( aku serkap jarang )

      Delete
  3. tmpat transit masa zaman sekolah menengah dulu2..dulu rasa mcm boring je Ipoh ni..huhu..sekrg ni dah happening..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la. dulu rasa mcm kecik je... damai jer. skrg dah besar dan busy dgn hiruk pikuk manusia.

      dah tak berapa damai

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...