Wednesday, March 9, 2016

Palembang, Indonesia - The Highlight

Hai mambang tanah,
Mambang air,
Mambang api,
Mambang angin,
Mambang berasal dari gunung si mambang.

Berdampinglah denganku wahai si mambang,
Hanya itulah pesanku wahai mambang...
Aku dah pegi Palembang.

Ini highlightnya mambang..........................


























Ni trip 3 hari 2 malam paling kartun. Flight kol 8.30 pagi. Subuh tu baru aku decided nak pegi. Tak de expectation apa apa walaupun tiket dah lama beli.


Ya. Kebetulan. Ada Festival Gerhana Matahari Total di Palembang, tapi aku ke sana bukan sebab ni dan tak sempat pun nak tunggu acara ni di sana. 

Palembang memang bukan destinasi pilihan tapi aku memang gatal kaki nak jugak jejak ke sana. Walaupun tak banyak destinasi boleh pegi plus cuaca pulak tak menyebelahi, asyik hujan je tapi aku rasa Palembang unik dan tersendiri.

Bagi kaki jalan yang tak memilih destinasi boleh pegi ke Palembang.

Apa apa pun, gerhana di Palembang tak sempat aku pandang tapi Palembang sedikit sebanyak meninggalkan kesan kenangan yang mendalam ..............



Oh! Siapakah yang datang bersama malam
Dan memuramkan wajah siang hariku
Oh! engkaukah, aku tak ingin menjemputmu
Biarlah kau hanya berdiri di depan pintu

Kau hancurkan hatiku
Kau musnahkan harapanku
Pulanglah ke tempat asalmu
Tempat asalmu

Oh! Bilakah gerhana kan pergi dari sisiku
Pergilah engkau dengan janji-janji palsumu

Gerhana, oh! gerhana
Dalam jiwaku

Oh! bilakah gerhana kan pergi dari sisiku
Pergilah engkau dengan janji-janji palsumu

Kiniku berlari jauh
Tapi kau masih mencari
Pulanglah ke tempat asalmu
Tempat asalmu

10 comments :

  1. wah palembang.
    rasa tak pernah terbaca lagi kat blog orang pegi palembang.
    tak sabau nak baca kau update. laju2 ekkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak leh laju sgt. kena ikut queue dan kerajinan... now tak berapa rajin lagi.. ada lg update blom siap.. ahahhaa

      Delete
  2. tak pernah terfikir lak nak g palembang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekeke..... kang pegi tersangkut org sana lak

      Delete
  3. Assalamualaikum Meng.
    Lama dah tak jejak kaki.. bz yg ntah haper2.
    - sempat tgk gerhana tak Meng?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.....

      bz bebeno la tu ek. tak pe la mencari rezeki tu.

      gerhana tu sempat skodeng kejap je.. ada mtg pagi tu

      Delete
  4. belum pi..moga penceritaan ini memberi semangat buat diriku.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...