Saturday, September 15, 2018

BOSNIA HERZEGOVINA | 07 SARAJEVO : Sarajevo - Part 02

Part terakhir di bumi Sarajevo....

Sarajevo is one of the most historically interesting and varied cities in Europe. It is a place where the Western & Eastern Roman Empire split; where the people of the Roman Catholic west, Eastern Orthodox east and the Ottoman south, met, lived and warred. It has been both an example of historical turbulence and the clash of civilizations, as well as a beacon of hope for peace and tolerance through multi-cultural integration. Sarajevo is not a huge city - 395,133 people live in its urban area, but it is very livable, vibrant and busy. The city is historically famous for its traditional religious diversity, with adherents of Islam, Orthodoxy, Catholicism and Judaism coexisting there for centuries.

Today, the city has physically recovered from most of the war damage caused by the Yugoslav Wars of 1992-1995. Sarajevo is a cosmopolitan European capital with a unique Eastern twist that is a delight to visit. The people are very friendly, be they Bosniaks, Croats, or Serb. There is very little crime, and the city ranks as one of the safest in South Eastern Europe.

The town is very tourist friendly, especially in the city center.

Masih lagi berkeliaran di area Oldtown Sarajevo......

Sarajevo City Hall (Vijećnica)

Miljacka River

Jambatan jambatan yang merentasi Miljacka River

Kediaman di persekitaran bukit bukau yang mengelilingi Sarajevo

Macam nak mendaki tapi tak larat lah.

Sudahnya aku pusing pusing area City Hall tu je

Dan kawasan persekitarannya

Hadzijska Mosque

Šeherćehaja Bridge. Salah satu jambatan bersejarah di Sarajevo.

Tram

Oldtown

Abis meronda di situ, aku patah balik ke lorong lorong kecil di Oldtown untuk balik ke hostel penginapan..

Sebenarnya banyak kali kalau nak usha dan melawat tempat tempat menarik di Sarajevo ni expecially kalau nak tengok tinggalan dan kesan dari peperangan yang berlaku dulu. Tapi bagi aku dah cukup lah usha usha bandar ni. Tak de apa yang benar benar menarik minat aku rasanya untuk stay lama lama.

Cafe dah mula di buka

Hotel hotel

Kopi... Antara yang di jual 

Bangunan lama

Cenderamata untuk di jual

Kembali ke area Sebilj. Orang dah mula datang di kawasan dataran ni

Burung merpati

Cafe semalam yang aku singgah minum kopi

Tram lalu

Oldtown ke arah bukit bukau

Dataran

Masjid

Aku balik semula ke hostel untuk rest kejap sebelum check out.

Balik ke hostel

Masih belum ada orang tapi bilik aku kat atas so aku memang ada kunci untuk akses

View dari tingkap bilik aku.... memang dekat sangat dengan area Baščaršija Square tu

Sempat mandi dan berehat kejap. Bajet timing nak berjalan dan naik bas untuk ke station yang aku nak pegi, aku keluar dari hostel tu dan menapak lagi....

Menjenguk dari luar jendela

Tinggalkan hostel

Aku singgah kat money changer, tukar duit untuk beli tiket nanti... tukar 30 Euro

Cafe dan resto buat aku rasa lapar...


Clock tower


Tombol one of the history landmark


Usha usha gitu je

Compound


Compound Gazi Husrev-beg Mosque

Gazi Husrev-beg Mosque


Clock tower of Sarajevo


Usha usha Fridge magnet

Jumpa kedai makan. Singgah makan

Habuan... Pekena lagi Bosnian Coffee

Laluan


Kedai jual cenderamata


Abang ni buat demo kopi

Tingkap


Tepian sungai


Melintas jambatan

Since aku nak ke Belgrade, bas yang akan bergerak ke sana terletak di kawasan airport yang di kenali sebagai Lukavica. Di Sarajevo ni ada 2 bus termiinal. Satu dekat main train station semalam tu yang satu lagi ke arah airport yang aku nak tuju.

Autobuska stanica Istočno Sarajevo ('Lukavica')

There is also another bus station in Eastern (Serb-dominated) Sarajevo on the outskirts of the city serving the Republika Srpska and destinations in both Serbia and Montenegro. GPS location 43.823681, 18.356529.

To get here, it is probably easiest to book/order a taxi (around 15KM). If using public transport, take 103 or 107 bus/trolleybus, or the 31E, all from Trg Austria and exit at the last station, and ask people how to get to Lukavica bus station (buses and trolleybuses to the city centre depart from a terminal around 200m from where the international buses arrive). Arriving at Istočno Sarajevo Bus Station, continue on the main road, having the bus station on your right - you will see the Dobrinja trolleybus stop to your right. Buy ticktes at the booth. If you need Bosnian currency there is a Visa/Mastercard cash machine (bankomat) in the nearby Tom shopping centre. To get there walk into the opposite direction of the trolleybus stop, having the bus station to your left. The shopping centre is at the next big traffic light. There are 2 cash machines (Unicredit and NLB) outside and you'll find a supermarket inside.

Note that the Lukavica 'Eastern' station is actually to the west of the 'main' bus station, and is basically to the west of most of Sarajevo's suburbs.

Click here for Lukavica bus station time table

The bus ride from Lukavica bus station to Podgorica (35KM) in and Budva (40KM) Montenegro takes 7 hours (35KM) but is an absolutely amazing ride through some wonderful countryside on the route Lukavica-Trnovo-Rataj-Foca-Brod-Hum-Goransko-Niksic-Danilovgrad-Podgorica (sit on the right side of the bus for the best views). Buses leave at 08:15, 09:00, 14:00 and 22:30. Payment in Euro is accepted.
Bus departure times for Lukavica - Belgrade are: 08:00, 09:45, 12:30, 15:00 and 22:00 daily. One way ticket cost 40KM.
Bus departure times for Lukavica - Novi Sad are: 06:40, 13:30 daily, Thursday and Saturday: also 23:15
Lukavica - Niš 08:40, 18:00

So untuk ke bus station tu kena dari Old town kena cross sungai tu..

Cross jambatan

Bye Oldtown

Cari tempat tunggu bas dan tunggu bas di situ.

Perjalanan dalam 30 minit macam tu tapi bas ni stop stop. Sampai last station, turun dan kena menapak sikit sampai ke hujung. Tanya tanya orang then jumpa lah.

Lukavica bus station

Aku plan nak ambik bas 12.30 tengahari. Beli tiket harga 40 BAM.

Abiskan Bosnian Mark, beli rokok dan minum kopi lagi... Aumm....

Sementara menunggu bas tu, ada free wifi, aku cari penginapan untuk aku di Belgrade malam nanti. Tak nak lah jadi macam semalam. Risau aku kalau sampai takde penginapan terus hilang punca dan tak tau nak tuju ke mana.

Kali ni aku booking siap siap.

Bas dah ready nak bergerak

Dan bermula lah lagi kembara merentas sempadan menuju Belgrade dan negara Serbia !





Serbia mungkin sebelum ni kawasan larangan. Dek kerana kes perang dahulu, ianya seolah olah musuh negara negara Islam yang lain. Tapi tahun 2017, Serbia memberi free visa untuk pelancong Malaysia. 

Dan atas sebab tu lah aku nak cuba cuba melawat ke sana.

Harapnya perjalanan aku ini dipermudahkan...............

No comments :

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...