Wednesday, February 21, 2018

GREECE | 06 ATHENS : Plaka | Hadrian's Arch | Temple of Olympian Zeus

Bersambung lagi di sini.................

Bendera negara Greece bertemankan bulan sabit di tengahari

Jalan jalan tanpa tujuan.....

Sebenarnya dari arah Monastiraki Square aku berjalan ke arah Plaka. Jalan sambil makan buah. Kena habiskan. Baru lah boleh jadi tarzan !

Metropolitan Cathedral of Athens

Ada statue dan kawasan lapang di perkarangan church ni. 

Dan ada satu lagi church kecik. Agios Eleftherios Church - Historic Byzantine-era church with stone carvings on the exterior walls & a snug interior.

Ramai orang melepak bawah pokok ambik angin.

Aku pun menumpang sama. Cuaca panas sangat nak bergerak pun rasa berat je. Jalan sikit then berehat. Usha usha kawasan dan sambung jalan lagi. Aku rasa aku masih banyak masa lagi sebab tu aku tak de lah rushing pun.

Statue of Constantine XI Palaiologos. 

Beliau adalah the last reigning Byzantine (Eastern Roman) Emperor, ruling as a member of the Palaiologos dynasty from 1449 to his death in battle at the fall of Constantinople.

Dan tak jauh dari kawasan dataran tu, aku mula memasuki kawasan Plaka.

Welcome to Plaka...

Plaka is one of the most beautiful and oldest parts of Athens, and nestles in the shadow of the Acropolis. Delight in its labyrinth of winding streets that are filled with traditional houses, some of which date back to the 19th century. There are also plenty of cafés with seats that spill out onto open terraces. Browse the tourist shops for their paintings, carvings and hand-painted icons, and sample some Retsina and olives in an old taverna. 

From your table on a flower-decked shaded terrace watch the scenes of neighborhood life unfold before you as flower sellers, street musicians and residents go about their business. Visit some of Plaka’s fascinating museums, including the Greek Folk Art Museum and the Children's Museum, then explore the ancient sites. Among the historic structures in this part of the city is the Tower of the Winds, which originates in Roman times and the 18th-century Doorway of the Medrese. Be sure to spend some time in the settlement of Anafiotika, considered to be the loveliest part of Plaka. 

This 19th-century neighborhood is on the northern slopes of the Acropolis and is characterized by its Cycladic houses that are painted brilliant white and decorated with splashes of growing bougainvillea.

Kiranya ni kawasan kejiranan yang agak hebat di kawasan Athens ni ala ala macam Bangsar. Banyak cafe dan restaurant dan juga port untuk shopping.

Plaka

Dan kat sini aku jumpa kedai jual FM murah. Like 6 ketul 5 Euro... paling murah aku jumpa. Tapi tak beli lagi... mana tau jumpa tempat lain yang murah.

Jalan lagi ikut kaki menuju ke arah Acropolis yang terletak di atas bukit bersebelahan kawasan Plaka ni.

Rumah tertua di Athens

Tu hah rumah dia. Yang nampak pintu. Tak nampak pun belah dalam sebab berkepung

Kawasan shopping shoppingan

Plaka ni kawasan dia ada banyak lorong dan jalan. Kena merayap sikit la kalau nak shopping shopping tapi mostly restaurant terletak di laluan utama ni je.

Nampak kedai FM ni.. kedai dia mengadap belah sana. Abis dia susun FM sampai ke belakang. Anytime orang boleh curi. Ke ada CCTV ? Aku usha usha je tapi dia jual memang mahal gak ler.

Ni maybe rumah golongan pertengahan di kawasan ni

Kedai kedai cenderamata

Masa jalan jalan tu, ingat macam malas nak gi Temple Olympian tu sebab macam jauh. Panas lagi lak tu. So aku ingat nak terus ke Acropolis, tup tup terpandang view ni dari jauh.

Macam pernah ku lihat


Terus gi dekat dekat....

Oh yeah. Ini lah dia Hadrian's Arch. Salah satu landmark penting di kota Athens ni. 

Dan tak jauh dari situ nampak Temple of Olympian Zeus.

Usha kawasan Hadrian's Arch dulu...........

Gerbang yang pernah menjadi pembahagi kawasan antara Athens dan Theseus

Hadrian's Arch

Ada info kat tepi bangunan ni tapi susah nak ambik gambar sebab ramai je orang tunggu giliran..

Info...

The Arch of Hadrian in Athens, Attica: The Arch of Hadrian is a triumphal arch which lies in a walking distance from Syntagma square, right between the rock of the Acropolis and the temple of Olympian Zeus. On the northwest, this monument faces the Monument of Lycicrates in Plaka. 

The construction of this temple started in 131 BC to celebrate the arrival of the Roman Emperor Hadrian and to thank him for his benefactions for the city. It is not known exactly who built this arch, whether it was the Athenians or citizens from another town. Symbolically the location of the arch was to mark the line between the ancient part of Athens and Hadrian's new city.  

Takde apa pun sebenarnya. Cuma sisa bangunan sekeping je jer.

View Acropolis dari situ. Dah dekat jugak cuma nak kena memanjat je kang

Sambung baca,...

Made of fine Pentelic marble, this arch is 18 m high, 12,5 m wide and 2,3 m in depth. Its architecture resembles a lot to similar Roman arches and it is crowned by pilasters of Corinthian rhythm. The design is fully symmetrical. The monument has two layers, at the centre of the lower layer there is an arched gate through which people could pass. Also there were two columns, which do not exist any more and connected by architraves between the two layers. 

Two inscriptions are carved in the architrave, one on each side: the first on the side towards the Acropolis reads "This is Athens, the ancient city of Theseus", the second on the other side, facing the new city reads "This is the city of Hadrian and not of Theseus". It is obvious that the ancient city formed new districts due to the expansion that was made by the Emperor. In the 18th century, the Arch of Hadrian served as one of the seven gates in the defensive wall that the Turks built round the city against the attack of the Albanians raiders. 

Given that the monument was never fully protected, it has survived time in extraordinary condition. Unfortunately, in the recent decades, pollution has caused extensive discoloration of the original material and degradation of the inscriptions. 

Dan tak jauh dari gerbang tersebut adalah Temple of Olympian Zeus.

Boleh nampak dari situ tapi kawasan ni berpagar.

So kalau nak masuk kena menapak ke entrance dia. Dan entrance dia belah sana ! Kena pusing separuh daripada kawasan ni !

Fuh ! Boleh tahan gak nak menapak panas panas macam ni...

Ada tram tapi macam tak reti nak naik je

Gigih la menapak dah alang alang sampai.

Lagipun tiket memang dah termasuk dalam combo tiket yang aku beli

Masuk dan mula merayap. Tanda kawasan !

Temple of Olympian Zeus 

Kebetulan macam ada school trip kat sini.

Sebab panas, aku ambik port bawah pokok dan usha dari jauh jer.

The Temple of Olympian Zeus in Athens, also known as the Olympian, was built over several centuries starting in 174 BCE and only finally completed by Roman emperor Hadrian in 131 CE. Its unusually tall columns and ambitious layout made the temple one of the largest ever built in the ancient world.

The Temple of Olympian Zeus

Ruins and a column that collapsed in 1852 from a fierce wind, in the foreground

Acropolis. Nampak makin tinggi lak. Cemana lah kudrat aku nak sampai ke atas ni. Dengan cuaca panas berdeting macam ni.

Sixteen surviving columns, one of which is lying on the ground.

The building of the Temple of Olympian Zeus actually began in the 6th Century by Peisistratos but work was stopped either because of a lack of money or because Pisistratus's son, Hippias, was overthrown in 510 BC. 

The temple was not finished until the Emperor Hadrian completed in 131 AD, seven hundred years later.

Bukit berdekatan

Bangunan bangunan di sekitar kawasan tapak warisan

The Temple of Zeus in Olympia is a hexastyle building, which was erected over three steps of stylobate. 

Tumbang

Parian marble was used for making the sculptures inside the temple and Pentelic marble was used to construct the roof tiles.

The Temple of Zeus at Olympia was an ancient Greek temple in Olympia, Greece, dedicated to the god Zeus.

 The temple, built in the second quarter of the fifth century BCE, was the very model of the fully developed classical Greek temple of the Doric order.

Bacaan lanjut mengenai :  Temple_of_Olympian_Zeus, Athens

Kan aku cakap kawasan Temple of Olympian Zeus ni dikelilingi oleh pagar yang luas. Kalau dari Hadrian;s Gate tadi memang boleh usha dari luar pagar. 

Ni dia orang yang tak dapat masuk...

"Hey ! Korang dah kenapa bergayut di situ?????"  * matilah riak.

Sebenarnya tak masuk pun tak pe kalau tak de tiket. Dari luar dah boleh jelas dan terang nampak columns dalam Temple of Olympian Zeus ni. Cuma tak leh gi dekat dekat lah.

Dan dalam kawasan Olympian Zeus ni tak leh merokok. Ada pak guard jaga. Tapi kalau gi jejauh maybe dia tak perasan.

Dan ada jugak water fountain. Ada baiknya aku travel dengan botol kosong di Athens ni. Jumpa water tap ni tadah je air buat minum. Tap water di Athens dibolehkan minum. Tanpa ragu !

Tak ingat dah statue sapa ni.

Keluar dari Olympian Zeus temple tadi aku patah balik melalui Hadrian's Arch tadi.

Bye bye Hadrian's Arch

Ada statue celah celah pokok lepas lintas jalan.

Aku dah lihat sebahagian tempat tempat menarik di Athens ni.

And now.. kini masanya. Lokasi yang aku tunggu tunggu. Dah lama jadi idaman untuk jejakkan kaki ke sini.

Acropolis... kau akhirnya berjaya ku jejaki ! (padahal tak sampai lagi ni - excited terlebih )

bersambung......................

6 comments :

  1. Replies
    1. panas panas tu dapat air nikmat belaka....

      Delete
  2. Dasat depa punya binaan ye..ratus tahun baru siap

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. sesenang je org musnahkan dan conteng conteng. nasib baik tempat tempat mcm ni di bawah unesco dan di jaga dengan baik

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...