Wednesday, February 7, 2018

GULAI OMAK DEN, Bandar Enstek NS

Mano orang?

Den cari waghih ni !!!!

Mano ekau semo menyorok?

Den bukan nak ajak masuk MLM. Jauh skali nak mimjam duek ekau.. Den sebonarnya nak ajak ekau semuo makan Gulai Omak Den !

Betul ! Den tak tipu....................

Hah ! Ekau tak cayo apo den koba? Den tak kelentong !

Ekau makan podek ko tidak? Ekau kalau tak makan podeh usahlah ngaku waghih Nismilan hai.

Den bukan orang nogori. Tak roti den nak cakap nogori neh. Tapi den memang suko masakan nogori sembilan especially masak lomak cili padi walaupun den tak gomar makan podeh. Takut nanti menyinga kepodehan.

Okey surrender ! 

Sebab jati diri aku kuat, jadi aku kembali ke bahasa ibunda sendiri iaitu bahasa Hitaly !

Come sta? Parlo italiano abbastanza bene. Chi parla molto italiano ?

Mung? Bakpe mung dok kabo............... lengoh keng aku susung ayak !

Okey. Al kisah, aku berada di tanah jajahan negeri Sembilan sebab Hero ada ujian masuk sekolah asrama di Seremban. Lepas abis urusan tu mencari cari tempat makan nogori yang authentic macam ni membawa kami semua ke Warung Gulai Omak Den ni.


Letaknya dekat Bandar Enstec, Guna waze untuk sampai.


Tempat ni memang famous dengan makanan nogori sembilan.

Ada jugak cendol beraneka rasa

Jauh jugak rasanya nak sampai tapi sebab semangat membara dan perut berkeroncong, jadi gigih la sampai ke sini. 

Time sampai dah dekat tengahari, sedang elok nak makan. Sampai sampai pun orang tak de lah ramai mana. 

Usha dulu warung Gulai Omak Den ni.

Cozy jugak. Orang tak ramai mana. Duduk dan ada orang datang ambik order.

Pilihan lauk pauk

Minuman

Ada jugak air free di sediakan. Sirap dan air kosong.

Hari hari tertentu ada menu menu tambahan

Dah order tu maka bermula lah process menunggu. Tengok menu macam semua benda nak di order. 

Air sampai dulu


Ada je yang nak cendol. Anak aku ni pelik pelik.. si Hero nak cendol tapi tak nak cendol ( hijau).. Si Princess lak nak cendol tapi makannya tidak ! Sudahnya aku yang kena habiskan.


Padahal aku pun ada minuman sendiri...

Tak lama lepas tu, makanan pun tiba. Di hidangkan di atas meja siap dari dulang dan dihidangkan macam ala ala kampung je. Di tambah pulak suara dari corong radio, lagu lagu klasik Sharifah Aini berkumandang.



Dekatlah padaku
Bila kerisauan
Oh kasihku sayang
Ku kan menghiburmu

Lembut renung matamu
Menikam kalbuku
Oh sayang kau senyum
Kutahu kau riang

Daku tetap di sampingmu
Memberi sepenuh kasih sayang
Ku ingin sayang merasa senang
Bila berdamping denganku

Oh sungguh bahagia
Hidup yang begini
Penuh kasih mesra
Di setiap masa

Tiap petang ku selalu berdua
Ku berjalan berpelukan mesra
Tanganku yang lembut dipimpinnya
Berbual bergurau mesra

Kau sungguh istimewa
Manjakan diriku
Ku ingin selalu

Dekatlah padaku
Dekatlah padaku
Dekatlah padaku
Dekatlah padaku

Ah ! 

Aku makan dulu..... tak leh lama sangat ambik feel. Perut lapar.

Nasi putih. Pinggan old skools


Lauk pauk tiba


Ayam goreng. Garing. Sedap.


Sambal sotong. Sedap gak. Makan tak abis sebab banyak sangat lauk


Masak lemak cili api... daging salai. Nyum Nyum....


Ikan goreng dengan sambal


Sayur


Nom Nom Nom


Kenyang. Alhamdulillah.

Tak sia sia memandu dari jauh untuk sampai ke sini. Lauk pauknya enak sekali. Sedap mengoncang kalbu. Meruap ruap selera dengan masakan kampung asli negeri di warung ni.

Kos makanan lupa lah. Tapi tak sampai RM 70. OK lah bagi aku. Yang penting sedap !!! 

Memang puas hati.....................



Boleh guna waze je untuk sampai.

Baca review lain di sini : FB Gulai-Omak-Den

Oh.. lauk dia Oke. Tak pedas mana. Orang Hitaly seperti aku boleh hirup kuah macam tu je.... 

12 comments :

  1. Sodapnyooo nampakkk gulau omak ekau!! adeh teruih den raso nak makan masak lemak malam2 gini haaaa jang!! hahaha - khai http://kakijalans.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak la.... ekau kan pandai memasak...

      Delete
  2. meriah tgk lauk2 kt omak den...aritu p melaka kt masjid tanah ada restoran omak den...ingtkn omak den kt nogori je rupanya kt masjid tanah pn ado tp cawangan kl pn ado juga

    ReplyDelete
  3. ayam goreng tu bukan yg ayam kampung kot? ke i is salah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yeah.. bukan bukan..
      yang ni bandar sikit..

      ayam goreng garing.. ranggup krup krup krap

      Delete
  4. Kalau sini pun u dah cakap sedap, try wati corner, menangis weh makan.. Sedap gila vavi.. Dia dekat2 je ngn omak den ni.. Try la kalau ada urusan lagi kat snaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. sebab di luar kawasan jajahan so kalau kebetulan ada area tu je buleh cuba.

      insha allah.. ada rezeki boleh pegi nanti

      Delete
    2. Tak brp dekat dgn watie corner... masa lokasi asal gulai omak den, mmg dekat, kat jalan yg sama... bila pindah lbj (enstek), dah jd agak jauh... kami yg duk nilai pun gagah driving ke lbj (stgh jam) utk merasai keenakan lauk gulai omak den... yg melaka dgn kl tu lain owner tu... kebetulan nama sama/hampir sama

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...