Monday, February 19, 2018

GREECE | 04 ATHENS : Ancient Agora

Keluar dari Hard Rock Cafe dengan senyuman di wajah. Wajah kepuasan sebab berjaya menahan diri dari membeli belah !

Satu sebabnya aku malas nak bawak bawak barang. Banyak tempat lagi nak pegi ni hari ni. Rasanya sampai ke malam aku bakal merayap sekitar Athens ni. Gunakan hari yang ada ni habis habisan !

Hello ! Tak bangun lagi ke?

Aku pasti ada few tempat yang aku kena lawati hari ni. Tapi aku sendiri pun tak sure nak tuju ke mana dulu.

Nampak banyak cafe cafe

Fikir. Nak makan ke tak? Nak makan ke tak?

Aku tak lapar sebenarnya sebab tadi pagi sebelum keluar aku dah breakfast makan maggie sambil borak borak dengan host AirBnb aku tu. 

Jalan lagi ikut laluan. Saja usha usha kawasan sebab nampak ramai orang melalui jalan yang sama. Harus kita pun pegi sama sama menyibuk !

View. Nampak bangunan bangunan di lereng bukit

Nampak bangunan ni. Tak leh masuk sebab kawasan berpagar dan di pisankan oleh rel keretapi

Oh... Acropolis. Tempat yang aku nanti nantikan untuk di kunjungi. Tapi aku fikir nak naik time petang sikit sebab nak tunggu sunset.

Church of the Apostle Phillip

Ada laluan keretapi

Acropolis dari kejauhan. Nampak macam tinggi gak nak daki. #abangtakfit

Last sekali sampai kat pagar. Tempat apa ni? * getus suara hati

Tambah sikit llmu di dada yang sasa.............. 

Then baru aku tau yang tempat ni adalah Ancient Agora. Haram aku tak de idea..... (tak sempat nak membaca )

Sedut.....

The Ancient Agora— The site of the Ancient Agora in a very green space and a very beautiful view of the Acropolis. You will see the Temple of Hephaestus, the best preserved ancient Greek temple, the Attalos Stoa, the museum of the agora which is a reconstructed ancient building. 

Ada kaunter tiket.........

Usha usha harga tiket. Harga untuk single tiket masuk ke Ancient Agora ni je 8 Euro.

Okey aku ada terbaca ni....

A 30 euro ticket (15 reduced) also gives you entry to the Kerameikos, the Temple of Olympian Zeus, Roman Agora, Ancient Agora, and Hadrian's Library, as well as Aristotle's Lyceum which is a little further away next to the Byzantine and Christian Museum. 

Be aware that although the Acropolis is open until 20:00 in the summer, the other sites have earlier closing times; the 30 euro ticket is good for 5 days, but does not allow reentry to a previously visited site since the stub for each site is torn off of the large ticket when you enter; not all of the other sites offer the combined ticket, so if you plan to go to all of them, you should go to the Acropolis first. If possible, get to the Acropolis early to avoid heavy crowds, and summer heat when relevant. There are two entrances, the lesser-used one starting near the new Acropolis Museum and allowing you to climb up through the Theatre of Dionysus, but this is a little bit more physically taxing as the climb can get steep.

Fikir, alang alang aku memang plan nak masuk semua site yang ada, baik je aku beli combo tiket. Jimat sikit. Tutup mata lah bayar 30 Euro sedebuk.

Dapat tiket. Simpan tiket ni baik baik sebab setiap site yang kita lawati dia akan koyak part part tiket ni so jangan hilangkan !

Dah ada tiket baru lah semangat sikit nak membaca dan ambik tau pasal tempat ni.

Seriously sebelum pegi aku tak study apa pun. Main redah je. Aku tau cuma nak melawat Acropolis tu je. Yang lain lain aku fikir ikut sempat. 

Nasib baik gak aku memang print Wikitravel Athens siap siap. Boleh refer bila bila masa je aku ada time nak membaca.

Jadi apa yang menarik kat tempat Ancient Agora ni? Apa tarikannya di sini???

* campak buku sejarah dalam air rebusan serai

Sebuah tapak archeology. Famous landmark featuring the ruins of an ancient Greek gathering place & a museum with artifacts.

Monument of the Eponymous Heroes

Sedut .............

The Monument of the Eponymous Heroes, located in the Ancient Agora of Athens, Greece and adjacently situated near the Metroon (old Bouleuterion), was a marble podium that bore the bronze statues of the ten heroes representing the tribes of Athens. Being an important information center for the ancient Athenians, it was used as a monument where proposed legislation, decrees and announcements were posted.

Ada 10 heros sebenarnya.... sapa sapa tu, korang goole sendiri lah !

Temple of Hephaestus - Ancient Greek place of worship, built in the Doric style out of marble with bas relief friezes.

Yang ni nampak menarik dan agak familiar !

Tapi dia macam atas bukit sikit, so bersedia untuk memanjat !

The Temple of Hephaestus in Athens, Attica: The Temple of Hephaestus is the best preserved ancient temple in Greece. It was dedicated to Hephaestus, the ancient god of fire and Athena, goddess of pottery and crafts. According to the archeologists, the temple was built around 450 B.C. at the western edge of the city, on top of Agoreos Koronos hill, and it is a classical example of Dorian architecture. 

The temple was designed by Iktinus, one of the talented architects who also worked on Parthenon, However, many other craftsmen worked at this fantastic temple.

Nak tau details baca sini :  Temple_of_Hephaestus


The temple has 6 columns on the short east and west sides and 13 on the north and south sides.  


View dari atas bukit....


Sabar Acropolis.... nanti petang sikit aku datang ! Tapi..... macam tak yakin je nak panjat. #hellohelikopeteracikenakuber?

Berlegar legar di kawasan bangunan ni then aku ikut laluan yang ada dalam kawasan Ancient Agora ni.

Ada kawasan padang rumput....

Dan ada kura kura. Jauh perjalanan kau Nak !

Sebenarnya tak aci pijak rumput tu. Aku kena sound... ! Ingatkan Makcik tu panggil aku nak sign autograph. Rupanya....

"No ! No !"

Sambil hentak hentak kaki. Nasib aku tak speku dia terpijak tahik manusia dan dalam cubaan merusuh.

Pastu aku ikut je laluan yang ada. Laluan dia bersemak semak lah jugak dan kawasan ni agak besar tapi tak de lah boleh buat orang sesat. Cuma kalau tersilap laluan, kena turun naik bukit.. Abis lah tenaga yang ada. 

Cuaca lak panas membara !

Sebab tu la kalau pegi time summer, pemilihan pakaian agak penting !

Dan kawasan ni agak luas dan lapang....

Dan masih ada lagi aktiviti ekskavasi di tapak sejarah purba ini untuk mendapatkan lebih bukti. Kalau nampak orang buat keje jangan gi cuba cuba berteduh kat payung dia pulak. Tau lah panas !

Temple of Hephaestus dari kejauhan

Lokasi seterusnya adalah aku nak tuju ke bangunan yang panjang aku nampak dari luar tadi. Lagipun cuaca panas sangat, pedih otak nak explore lelebih kawasan Agora ni. Baik je aku cari tempat tertutup, mujur mujur ada aircond, boleh lah kering keringkan ketiak yang basah ni !

Stoa of Attalos 

Rebuilt ancient structure once a gathering place & market, now a museum housing Athenian artifacts.

Ambik tau...

The Stoa of Attalos was originally built by King Attalos II of Pergamon (159–138 B.C.), as a gift to the Athenians in appreciation of the time he spent in Athens studying under the philosopher Karneades. What he gave the city was an elaborate stoa, a large two-storeyed double colonnade with rows of shops behind the colonnades. 

The building was made of local materials, marble for the facade and columns, and limestone for the walls; it measures 116 meters long and had 42 shops in all. The Stoa became the major commercial building or shopping center in the Agora and was used for centuries, from its construction in around 150 B.C. until its destruction at the hands of the Herulians in A.D. 267.

Nak tau lagi baca sini : Stoa_of_Attalos

Replika Acropolis

Bangunan ni 2 tingkat

Tingkat atas ada banyak statue statue 

Ada yang cuma kepala je

Ada yang beraksi baby baby manja manja

Muka tak puas hati sebab orang buat dia tak lawa !

Aksi diva

But most of them adalah statue statue yang di temui sewaktu kerja kerja exkavasi kawasan ni. Statues ni kebanyakkannya adalah khazanah asal dari waktu zaman ancient Agora lagi. Tapi ada juga yang di constructive semula since banyak yang dah rosak binasa.

Ancient Agora dari tingkat atas bangunan Stoa of Attalos ni

Acroterial statue of Winged Nike, flying to the right (4th BC)

Statue kepala yang ada....

Sebab aku naik tingkat atas dulu, so lepas abis jalan jalan tu, turun bawah pulak.

Kawasan di tingkat bawah. Best sebab teduh dan berangin.

Bust of the Roman emperor Antoninus Pius

Kat belah bawah ni jugak ada Museum of the Ancient Agora.

The Stoa of Attalos houses the Museum of the Ancient Agora. Its exhibits are mostly connected with the Athenian democracy. 

The collection of the museum includes clay, bronze and glass objects, sculptures, coins and inscriptions from the 7th to the 5th century BC, as well as pottery of the Byzantine period and the Turkish conquest.

Usha....

Artifak di susun sepanjang ruang legar di bahagian bawah. Ada penerangan di setiap exhibits

Dan ada jugak indoor... ada aircond.... !

Boleh la pose pose menghargai warisan sejarah purba... walhal nak rasa aircond je.

"Sajat.. What are you doing there?"

Barangan purba

Exhibit di gallery muzium

Mungkin dulu merekalah antara yang paling cantik dan hot di Agora ni....

Di bahagian luar

Oh.. Ada toilet juga di sini. Tapi tak de orang jual air. Time summer ni, air mineral tu macam emas ! Tapi kat entrance masuk/exit biasanya ada vending machine. 

Pastikan kalau cuaca panas, siap sedia bawak bekal air minuman untuk hilangkan dahaga.

Dah abis ronda ronda kawasan ni, aku nak gerak ke tempat lain. Ikut exit belah belakang sebab jalan pintas ke lokasi seterusnya.

Nampak bangunan gereja ni. 

Church of the Holy Apostles

Usha jap masuk dalam

Small, old Christian church with a few partially restored murals.

"Apa tengok tengok?"

Abis lawatan di Ancient Agora. 

Take note kalau nak melawat semua sites dalam masa sehari, ambik maklum waktu operasi setiap site yang ada sebab tak sama. Make sure arrange dan plan baik baik supaya tak terasa rugi di kemudian hari. Lagi lagi kalau yang tak banyak masa macam aku ni.

From the agora you can walk towards Acropolis. Extension of the agora is the Roman Forum.

Tetiba tengok pakcik ni jual kurma dan kekacang ni nampak sedap jer. Padahal kalau kurma depan mata aku buat tak tau je... #bukanrancangansemaniskurma

Tapi aku perlukan air ! Dahaga nih........................

Tak de ke orang nak offer air ?

Lepas ni nak pegi ke sini !

Start urut urut kaki................

Sambung nanti dengan drama kisah kasih yang terpisah. Keputusan yang paling berat aku terpaksa lakukan dalam trip ini.

Jeng Jeng Jeng.............

#barulahdrama

"Apa? Drama?"

* kamera zoom in ke muka ala ala Sinetron Indo..........

bersambung.................................

4 comments :

  1. Sesungguhnya saya sangat cemburu dgn kemampuan abam Meng dapat terbang ke seluruh dunia lebih2 lagi dapat tgk tempat sejarah tamadun ni.

    Cek replika tabung haji jap... syiling seposen je banyak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan lah cemburu kan saya..

      * flip flip rambut....

      no hal lah. your time will come... just bersabar. insha allah.... dimakbulkan

      Delete
  2. murah x kekacang pakcik tu jual? ke rega tourist?

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu paket kecik dalam 1 - 2 euro.. tengok kekacang.. mahal gak lah kot utk kita golongan marhein ni

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...