Monday, February 12, 2018

KL : Jalan Jalan Cari ILHAM - Part 02

Baik lah.....

Memperkenalkan.................... Ilham !

Dongak ke atas !

Tunduk ke bawah..... baju merah tu ke Ilham?

Bukan ! Ilham tu bukan orang tapi nama bangunan............... !

Ya. Hari ni kita nak mendekati dan mendalami senibina dan rekabentuk terbaru di kota Kuala Lumpur yang gah dan tersendiri, namanya Ilham Tower !

Terletak di jalan binjai near KLCC

Bangunan office dan hotel setinggi 60 tingkat

ILHAM Tower - the new iconic landmark: a stunning development that has changed Kuala Lumpur's skyline. At 274 meters, it is the third tallest building in the city. 

Designed by award-winning Foster + Partners, the 60-storey ILHAM Tower comprises Grade A office suites and luxury serviced apartments. This breath-taking development is a model of equilibrium, perfectly attuned to the needs of today’s professionals for business and leisure.




A dramatic union of sleek glass, steel accents and greenery – a distinctive silhouette on Kuala Lumpur’s dynamic skyline.

ILHAM Tower is the city’s new business address for the world’s corporate elite and high-flyers.

Green building dengan konsep dan rekabentuk tersendiri

The 60-storey ILHAM Tower is the result of an extensive and careful form-finding process. Its diagonal exo-skeleton, comprising triangulated concrete frames and external trusses, is offset against the elegant glazing within the building’s structural armor.

The architecture of ILHAM Tower with its dramatic lines and form is destined to be the toast of the city. Comprising 33 floors of office suites and 22 floors of serviced apartments, adding up to a GFA of 1,000,000 sq ft.

 
Di reka oleh Foster + Partners

Facade

ILHAM Tower’s façade systems use high performance intelligent glass, combined with articulated shading devices for optimal thermal comfort levels.


ILHAM Tower’s Integrated building controls optimizes business operations and enhances energy efficiency. 

Green and energy-saving features include energy saving, indoor air sensors, glare control dan lain lain lagi.

Bahagian bawah dari tingkat 1 - 53 adalah bangunan pejabat

Dan tingkat 53 ke atas adalah hotel 4 bintang iaitu Element by Westin

Hotel yang memegang rekod terkini sebagai hotel tertinggi di Kuala Lumpur ( bakal di atasi tidak lama lagi oleh Four Seasons KL )

Element Hotel

Hijau

Persekitaran

Lobby ke hotel dan lobby ke pejabat adalah berbeza. Begitu juga parking.

Arca di bahagian lobby hotel

Arca bola bola

Lobby

Lif

Layan view dari Ilham Tower ni.......

Receiption hotel di tingkat 38

View




Orang cuci bangunan.... skodeng nampak area dalam............

View malam............

Bagi aku bangunan ni cantik. Rangka kunjungan aku ke sini selain daripada nak menginat di Element Hotel nak jugak usha bangunan cerdik di KLCC ni. Walaupun design tak nampak chic mana tapi senireka bangunan terbentuk sebegitu kerana fungsi yang tertentu. 

Boleh bagi ilham untuk di contohi oleh bangunan bangunan lain juga nanti................

Untuk maklumat lanjut mengenai Ilham Tower, Kuala Lumpur.

Sila datang kalau otak buntu dan sedang mencari Ilham.............. Insha Allah.... Ilham bakal di temui di sini nanti !

Ilham Tower dari kejauhan

Kau Ilham ku....



Beribu bintang di langit kini menghilang
Meraba aku dalam kelam
Rambulan mengambang kini makin suram
Pudar ilham ku tanpa arah

Sedikit wajahmu muncul dalam diam
Ada kerdipan, ada sinar
Itukah bintang atau rambulan
Terima kasih ku ucapkan

Izinkan ku mencuri bayangan wajah mu
Izinkan ku mencuri khayalan dengan mu

Maafkan lah...Oohh...
Andai lagu ini mengganggu ruangan hidup mu

Kau senyumlah ... Oohh...
Sekadar memori kita di arena ini

Kau ilham ku
Kau ilham ku

2 comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...