Saturday, January 27, 2018

QATAR | 03 DOHA : Meronda Ria Sampai Ke Senja

Doha (Arabic: الدوحة‎, ad-Dawḥa or ad-Dōḥa, pronounced [addawħa],literally in MSA: "the big tree", locally: "rounded bays") is the capital city and most populous city of the State of Qatar. Doha has a population of 1,351,000 in a city proper with the population close to 1.5 million.

The city is located on the coast of the Persian Gulf in the east of the country. It is Qatar's fastest growing city, with over 50% of the nation's population living in Doha or its surrounding suburbs, and it is also the economic centre of the country.

Doha Skyline...

Doha was founded in the 1820s as an offshoot of Al Bidda. It was officially declared as the country's capital in 1971, when Qatar gained independence from being a British Protectorate. As the commercial capital of Qatar and one of the emergent financial centres in the Middle East, Doha is considered a world city by the Globalization and World Cities Research Network. Doha accommodates Education City, an area devoted to research and education.

The city was host to the first ministerial-level meeting of the Doha Development Round of World Trade Organization negotiations. It was also selected as host city of a number of sporting events, including the 2006 Asian Games, the 2011 Pan Arab Games and most of the games at the 2011 AFC Asian Cup. In December 2011, the World Petroleum Council held the 20th World Petroleum Conference in Doha.[4] Additionally, the city hosted the 2012 UNFCCC Climate Negotiations and is set to host a large number of the venues for the 2022 FIFA World Cup.

In May 2015, Doha was officially recognized as one of the New7Wonders Cities together with Vigan, La Paz, Durban, Havana, Beirut and Kuala Lumpur.

Chup !! 

Kuala Lumpur???  Oke tak pe simpan tepi dulu....

Eventhough, aku plan transit je kat Doha ni, tapi ada few places yang aku terasa nak jejak. Kunjungan sebelum ni pun kejap kejap je, so kali ni konon nak explore lebih sikit, tapi masa memang tak ada plus time ni tengah holiday lagi. Cuti umum.

Kalau nak keluar jalan jalan di luar Doha ni memang tak dan lah. Although Doha tak de apa, tapi for sure ada few places yang menarik yang boleh di kunjungi......................

Clock tower, Al Shouyoukh Mosque dan juga bangunan kerajaan yang dikenali sebagai Amiri Diwan of Qatar

Info.

Clock Tower - located next to the Grand Mosque, this old clock tower features Arabic numerals on its face. The tower is also located on a hill, and as such offers some wonderful views of the Corniche.

Amiri Diwan, Doha, Qatar. The Amiri Diwan government complex consists of the offices of the Amir, the Crown Prince and Prime Minister, as well as the Council of Ministers' buildings. The complex is the symbolic, ceremonial and administrative centre of the State

Tak jauh dari situ adalah Souq Waqif Park

Kawasan yang merangkumi beberapa landmark dan tarikan utama untuk di lawati...

Qatar Islamic Center

Souq Wakif

Dan area Doha Port and harbour.....

Di kawasan ni jugak lah terletaknya The Pearl Monument yang menjadi salah satu landmark bandaraya Doha ni.

Pearls used to be Qatar's main industry though it is now natural gas and oil dan sebab tu lah, sebuah monument pearl and oyster di bina di sini.

Tapi selalu je ramai orang. Berteduh kot. Susah betul nak ambik gambar yang clear.

Anyway tak jauh dari situ juga adalah kawasan di mana Dhow Harbour yang boleh tengok banyak kapal kapal tradisional Qatar berlabuh. Ada jugak kawasan untuk melihat skyline Doha dengan lebih jelas. 

Cuma cuaca panas sikit lah kat sini.........

Dhow harbour

Kapal untuk cruise. 

Cruise mewah pun ada di sini

Doha skyline

Selfie sekali................. jaga jaga kang jatuh dalam laut

Doha....

Dan dari kawasan yang sama, dapat lihat sebuah bangunan yang cukup iconic iaitu Museum of Islamic Art, Doha

Bangunan museum yang dibina di atas air

Doha Bay

Info.

The Museum of Islamic Art (Arabic: متحف الفن الإسلامي‎, matḥaf al-fann al-islāmī) is a museum located on one end of the seven kilometers long Corniche in the Qatari capital, Doha. As with the architect I. M. Pei's requirement, the museum is built on an island off an artificial projecting peninsula near the traditional dhow (wooden Qatari boat) harbor. A purpose-built park surrounds the edifice on the Eastern and Southern facades while 2 bridges connect the Southern front facade of the property with the main peninsula that holds the park. The Western and Northern facades are marked by the harbor showcasing the Qatari seafaring past.

Bacaan lanjut : Museum_of_Islamic_Art, Doha

Memula aku macam nak gi usha dekat dekat, tapi nak menapak macam jauh. Masa tak banyak plus aku rasa museum ni tutup hari tu.

So aku jalan jalan sekitar je lah.. usha dari jauh.

Museum dan Doha Port

Dhow boat

Bay

Corniche Promenade

Sebab cuaca panas sangat, ramai yang melepak di bawah pokok.....

Tak tahan cuaca panas sangat. Nak berlindung pun tak de port. Plus aku nak solat dulu, so aku crossed jalan ke arah Qatar Islamic Center....

Lagipun dulu aku datang tak sempat masuk dalam masjid ni.

Bangunan yang cukup popular

Cross jalanraya bertembung pulak dengan geng geng baju kotak

Fanar, Qatar Islamic Culture Center

Atau dikenali sebagai Spiral Mosque in Doha.

Info.

Abdulla Bin Zaid Al Mahmoud Islamic Cultural Center (commonly known simply as Bin Zaid, also known previously as Fanar or Qatar Islamic Culture Center and Spiral Mosque) is a cultural organization in Doha, the capital of Qatar. It is located close to Doha Corniche and is a prominent landmark in the city.

The center's most distinguished feature is its mosque which has a unique minaret design. Prior to 2009, Fanar's mosque was the largest in the country. It has since been over taken in this category by Imam Muhammad ibn Abd al-Wahhab Mosque, however, it remains the tallest mosque in Qatar.

The mosque was named after the famous Qatari Islamic Scholar and The founder of the Qatari Judicial System Sheikh Abdulla bin Zaid Al-Mahmoud. The name was given by the Emir of Qatar to commomorate the memory of his achievements during his tenure as the supreme judge of Qatar.

Pusat Islam yang merangkumi tempat ibadah, library dan pusat komersial

Lobby

Kubah. Ni bukan kubah yang spiral tu...


Kena naik tingkat atas untuk ke dewan solat utama


Dewan solat


Malangnya dari dalam tak nampak bentuk spiralnya... 


Sayangnya interior tak seindah exteriornya. Tapi tak pe lah, asal fungsinya di manfaatkan bersama....


Singgah solat jap pastu aku beredar....

Fanar or Qatar Islamic Culture Center and Spiral Mosque


Selesai urusan, aku meninggalkan tempat ni....

Tak jauh dari Islamic Center tersebut adalah Souq Waqif.

Another place that is very worth going is Souq Waqif, the renovated Arabic market quarter. You can easily wander around the maze-like corridors for hours. The Souq is organized more or less by what is sold. There is a section of spice shops, another of textiles, and even a quarter where they sell falcons. Also look for places to buy souvenirs, sit down to smoke a Sheesha, or enjoy food at one of the restaurants bordering it. However, it can come across as rather staged; the 'perfectness' of the place results in the atmosphere being somewhat fake.

Tapi hari cuti. Lengang semacam je kawasan ni

Tapi tak ralat sangat sebab aku pernah datang sini dulu..

Dari situ aku terus ke jalan utama untuk tunggu bas balik ke airport. Lintas Souq Waqif Park.

Usha kawasan sebelum bas datang.








Tunggu bas di sini...

Lama gak nak tunggu bas datang. Banyak yang lalu bukan route yang aku nak naik balik ke airport. Risau gak takut tak de bas, mati aku terlepas flight karang.

Nasib baik tak lama lepas tu ada jugak bas berhenti. Sama macam tadi, aku sorang je passenger drebar bas ni. Dia ajak ajak borak gak lah tanya aku dari mana etc. Aku layankan jer.

Perjalanan ke airport

Laluan
  
Tiang tiang di tepi jalan di hiasi dengan tulisan khat... tak pasti tulisan apa..

Jalanraya

Bas station kat airport Doha

Masjid depan airport

Terminal perlepasan

Terminal airport

Cun gak

Check flight time ke Athens

Masa flight dari KLIA ke Doha, aku perasan jam aku rosak ! Hish... Bingung kejap. Aku tak boleh kalau tak pakai jam. Rasa pelik je.

So cari time aku gi usha usha jam kat airport Duty Free...   Pegi kaunter brand jam yang rosak tu tapi dia tak leh nak baiki walhal ada lifetime warranty. Sudahnya aku terpaksa beli jam baru.

Ini je yang mampu dan ini paling murah aku jumpa. Janji ada jam tapi abis duit beli benda yang bukan dalam travel plan ! Kotak dia besar lak tu, nak buang macam sayang. Makan space dalam beg.

Konon nak abiskan duit Qatar sebab langsung tak guna. Beli tiket tadi jer.. Tapi tak tau nak beli apa.

Simpan je lah... masuk ke gate untuk boarding

Sempat smoking sebatang dua

Gate untuk pesawat leg ke 2 menuju ke Athens..

Flight agak penuh, tapi aku dapat seat kosong....

Ready untuk meninggalkan bumi Doha time dah nak dekat senja


Doha dari udara

Goodbye Doha...

Mengantuk dan keletihan berjalan di Doha sepanjang hari ni. Dalam flight membuta tak sedar diri. Bangun bila orang hidang makanan je pastu lelap lagi.

Tup tup... 5 jam penerbangan, akhirnya pesawat bersedia untuk mendarat di Athens International Airport "Eleftherios Venizelos" selepas waktu tengah malam.

Welcome to Greece !

4 comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...