Monday, October 16, 2017

PENANG 2017 : 06 - Shangri-La Rasa Sayang Resort & SPA - Part 1

Untuk malam terakhir di Penang, aku dah booking another hotel yang memang dah lama aku aim nak menginap di sini. Sebab harga penginapan dia tak lah begitu murah, dan bilik pun tak selalu available, jadi beberapa kali asyik terbatal je niat suci murni aku ni.

Since kali ni ada kesempatan dan peluang, memang aku tak lepaskan. Kalau kelmarin budak budak dah happy di Golden Sands Resort, kali ni biar aku lak yang meng-indulgekan diri sendiri di resort mewah taraf 5 bintang di Batu Feringghi ni.

Shangri-La Rasa Sayang Resort & SPA.

Bangunan resort

Intro..

Shangri-La's Rasa Sayang Resort and Spa Penang is located beside the calm waters of the renowned Batu Feringgi Beach, offering vacationers a luxurious retreat into true Malaysian style. The location allows convenient access to the beach. Also easily accessible is the Batu Feringgi sidewalk bazaar and Batu Feringgi night market, both only a 10-minute walk away. 

All rooms and suites are decorated in a traditional Minangkabau style with extensive use of carved wood, traditional textures, and colorful fabric. As for dining, there are a total of five in-house restaurants serving cuisines from around the world, including a hip and trendy interactive lounge. An on-site golf course, pools, and tennis courts add plenty of recreational options for guests looking to stay active.

Kedudukan resort ni cuma bersebelahan dengan Golden Sands yang aku stayed malam sebelumnya, jadi urusan berpindah randah memang tak jadi hal. Check out dari sana dan bawak kereta ke kawasan sebelahnya.

Entrance masuk

Security kat sini lebih tight dari Golden Sands. Tapi sebab dah booking dan nama pun dah ada jadi pantas saja kami ditunjukkan kawasan parking dan tempat nak check in yang sepatutnya.

Tempat parking membelakangi bangunan hotel

Rimbun

Di sini, ada 2 building yang menempatkan penginapan untuk Garden Wing dan Rasa Wing.

Rasa Wing di Shangri-La Rasa Sayang ni baru je di buka dan sebab aku pernah stay kat Rasa Wing dan facilities yang sama masa di Shangri-La Rasa Ria kat Sabah dulu, jadi nak jugak try rasa yang kat sini pulak cemana.

Dan sebab aku memang booking Rasa Wing, jadi ada separate entrance dan lobby untuk urusan check in ni

Rasa Wing.

An exclusive retreat set amidst a rain tree garden paradise

Designed with the sophisticated traveller in mind, the Rasa Wing is set amid the lush Shangri-La gardens and features a separate driveway and entrance. It offers some of the most elegant and spacious accommodation in Penang. In addition, the Rasa Wing allows guests to choose from 115 guest rooms, which each offer a different view.

Yang menariknya, Rasa Wing ni ada entrance dan bangunan tersendiri di samping banyak lagi privileged lain yang tersedia. 

Rasa Wing Lounge

Di sambut mesra dan di layan sebaiknya

Check in pantas. Duduk je, staff dia orang datang dan uruskan kesemuanya. 

Dan tak sampai 10 minit, bilik dah pun tersedia dan kami di alu alukan untuk ke bilik penginapan yang terletak di Rasa Wing ni.

Pass key

 Rasa Wing

Di bahagian Rasa Wing ni juga penginapan dia ada type type tertentu bermula dari Rasa Superior, Rasa Deluxe, Rasa Premier dan Rasa Suites. 

Aku ambik Rasa Premier.

Rasa Wing Rasa Premier Rooms are exceptionally spacious and luxurious and offer the refinements of a suite in an expansive and richly decorated one-room floor plan.

Rasa Wing

Features bilik penginapan di Rasa Wing ni...

Private balcony with soaking tub overlooking sweeping garden or pool views.

Guests in Premier Rooms enjoy exclusive Rasa Wing privileges, such as express check-in, complimentary cocktails in the Rasa Wing Lounge, and a personal concierge.

Bathrooms feature extra towels, exclusive Shangri-La toiletries, and a shower cubicle separate from the soaking tub.

King-size bed/two single beds. Each room offers 62 sqm / 667 sqf of luxury.

Usha bilik nya...

Rasa Premier. Luas dan selesa

Fruits basket

Luas

Balcony with soaking tub

Toiletries

Budak budak buleh berkubang

L'Occatine

View

Antara privilege yang ada di Rasa Wing ni termasuklah.

Breakfast – Spice Market Café (6.30am-10.30am) & Feringgi Grill (7am-10.30am)

An a la carte breakfast at Feringgi Grill for two adults and two children below 12 years old is exclusively offered to our Rasa Wing guests. Rasa Wing guests can also enjoy breakfast at Spice Market Café, which is located at the Garden Wing.

Rasa Wing Lounge Privileges

Afternoon tea is served at the Rasa Lounge from 3pm to 4pm daily
Selected alcoholic beverages, including cocktails, and pre-dinner canapés are served from 5.30pm to 7pm daily (charges apply after 7pm)
Coffee, tea, juice and soft drinks are available throughout the day, from 7am to 11pm (charges apply for invited guests)
Complimentary soft drinks, coffee and tea are served at the Rasa Wing Pool and Main Pool, which is located at the Garden Wing, from 9am to 5pm. These benefits are not available at the Pinang Bar & Restaurant.





Rasa Wing Lounge Etiquette untuk tetamu...

A smart casual dress code applies
The attire mentioned below is not permitted
- Night Attire (rubber or bedroom slippers, pyjamas, sleep wear, etc.)
- Gym Attire / Running Attire / Sportswear (tank tops, runners, jogging pants, sports shorts, etc.)
- Beachwear (thongs, flip flops, swimsuits, trunks, bikinis, etc.)

Leceh kalau ada peraturan peraturan tertentu lagi lagi kalau aku jenis yang sempoi pakai selipar dan short manjang.

Rasa Wing Pool

Yang menariknya juga Rasa Wing ni ada pool dia yang tersendiri.

The Main Pool, located adjacent to Spice Market Café and Pinang Bar, is accessible to all guests. For privacy and exclusivity, the Rasa Wing Pool is also available for Rasa Wing guests that are 16 years old and above. Any items left on the pool chairs after one hour will be kept at the towel counter for safekeeping

For adults saja. Budak budak tak sesuai di sini

So dia orang gi mandi kat mail pool dekat dengan Garden Wing

Bagi tetamu yang menginap di Rasa Wing boleh pakai both facilities di Rasa dan Garden Wing tetapi bagi yang menginap di Garden Wing tidak di benarkan masuk area Rasa Wing dan guna facilities di situ. Ni bagi menjamin keselesaan dan privacy tetamu di Rasa Wing tu la agaknya. 

Now usha lagi sekitar kawasan Rasa Wing di Shangri-La Rasa Sayang Resort and SPA ni.

Arah

Rasa Wing

Garden

Santai

Serendipity 

Beach

Garden

Ke Pantai

Beach

Pantai bersih

Rasa Wing

Santai

Lepak

Shangri-La Rasa Sayang Resort & SPA, Rasa Wing

Personally, aku puas hati tapi aku lebih prefer Rasa Wing di Shangri-La Rasa Ria di Sabah yang aku pernah stay dulu.


Anyway not bad lah jugak di sini. Boleh cuba try duduk sekali dan rasa. Memang akan terasa perbezaannya.

Nanti sambung part lain pulak.

bersambung....................

4 comments :

  1. Replies
    1. satu tempat ramai ramai org.. semua guests buleh lepak situ.
      yang satu lagi tu mcm utk golongan bangsa di awan sikit.... more privacy dan tak ramai org.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...