Thursday, October 12, 2017

PENANG 2017 : 03 - Golden Sands Resort by Shangri-La - Part 1

Lepas check out dari East Indies Mansion di Georgetown, kami pusing pusing cari makanan dulu. Isi perut yang kelaparan.

Dan abis makan, kami menuju ke Batu Feringghi di mana penginapan untuk malam ke 2 di Penang aku dah book di area sana iaitu di Golden Sands Resort by Shangri-La.

Golden Sand Resort, penginapan bertaraf 4 bintang.

Aku memang aim nak bawak budak budak menginap di sini sebab ni salah resort resort terbaik untuk family especially untuk budak budak.

Urusan booking memang dah book dari awal lagi sebab biasanya bilik cepat penuh especially time cuti sekolah.

Bangunan hotel di Batu Feringghi

Parking pun senang


Di depan resort ada kedai kedai dan kemudahan untuk makan dan beli barangan. Kami dah singgah untuk beli jajan dan kudapan. Budak budak ni kang asyik lapar je manjang.

Resort agak lama tapi masih di jaga kualiti untuk tetamu yang datang.

Intro....

The Golden Sands Resort by Shangri-La first commenced operations in October 1979. It has won numerous awards and recognitions as a family- and kids-friendly resort. As such, it enjoys the reputation as the preferred resort among families on holiday.

This 4-star resort on Batu Feringgi Beach is filled with facilities for dining, leisure and recreation that will surely keep any multi-generational family happily occupied.

With 387 guestrooms and suites that boast views of either the verdant hills or azure sea, the hotel caters to the needs of individuals, groups and families. Some room types even feature Murphy pull-down beds and connecting doors.

Golden Sands Resort

Sebelum ni aku pernah gak la stayed di sini. Datang masa company family days 2 kali so kunjungan kali ni tak de lah excited mana. Cuma excited nak bawak budak budak bercuti dan merasakannya sendiri menginap di sini.

Ketibaan kami di sambut oleh pekerja di sini dan terasa begitu dihargai sekali. Tapi time tu memang ramai orang kat sini especially di kawasan lobby.

Settlekan urusan check in dulu.....

Bangunan resort dari arah depan

Meja reception di lobby resort

Tapi sebab aku memang member Golden Circle Shangri-La so memang ada reception area yang khas untuk ahli ahlinya. Kawasan lebih santai, aircond dan dilayan begitu ramah mesra oleh pekerja pekerjanya

Ruangan khas untuk ahli membership 

Sebab aku sampai kat resort ni agak awal dan bilik belum siap untuk check in, tapi staff tu bagitau, kalau aku nak lepak kat Golden Lounge ni OK je dan budak budak dah boleh gi mandi dan guna facilities yang ada.

Menarik tu ! Anak anak aku pun dah tak senang duduk tengok kolam dan waterpark kat belah luar sana nuh.

Jadi, usha dulu kawasan sekitar resort.

Ruang legar resort

Tempat tempat istirehat

Santai

Sedar sedar anak anak aku dah hilang. Rupanya dah terjun kolam.

Yang menariknya di sini, kolam mandi ada life guards, so aku pun tak risau sangat. Biarkan je dia orang berkubang sampai puas.


Dan kawasannya teduh sebab berbumbung....


Dan lagi menarik di sini ada waterpark untuk budak budak.


Memang heavan lah dia orang kat sini.

At our mini water park, children and toddlers can interact safely, playing on the splash pad, which has a safe floor surface and includes many water features, such as showers and tipping buckets. In addition, they will enjoy racing down the water slides.

Holidaymakers can stroll around the resort grounds, which feature extensive manicured gardens and landscaped open spaces. Guests can also enjoy sunbathing and lounging by the pool and in the garden area.

Lantak la korang mandi manda kat situ, aku gi usha kawasan lain dulu....

Lawa je kawasan dia. Bersih dan terjaga.

Kemudahan yang nampak menarik

Dan banyak aktiviti

Usha pantainya

Tak best untuk mandi, setakat nak usha usha pantai kira boleh lah di sini.


Aktiviti pantai

Tengah baru nak ambik ambik feel angin pantai, aku dapat call yang bilik kami dah siap.

Tak buang masa aku terus kembali ke reception area tadi untuk settlekan semuanya dan ambik kunci bilik.

Dapat kunci bilik

Terus menuju ke bilik

Di tingkat 5

Hoyeh..

Masuk dan usha dulu kamar penginapannya......................

Bilik dia ada few types. Room & Suites. Ada Superior, Deluxe Seafacing dan Executive Seaview. Aku recoomend ambik yang sea facing lah. Superior tu mengadap jalan belakang. Macam tak best je datang pantai tapi view nampak tempat lain.

Jemput masuk

King Size Bed. Ada murphy bed jugak kat tepi so selesa lah untuk semua orang tidur.

Ada balkoni

Boleh lepak lepak di sini dan merokok sesuka hati

Dan aku memang ambik bilik Executive Seaview

Executive Seaview Room, located on the resort’s higher floors, offers discerning travellers comfort and privacy in a spacious and finely-appointed environment with a commanding view of the sparkling ocean and its coastline.

The room's contemporary Asian design with traditional Malay touches envelopes guests in serenity and serves as a refuge for a truly restful holiday.

Features

Commanding views of the ocean and coastline from a private balcony.

Pull-down Murphy bed which easily accommodates a third person in the room and can be retracted during the day for more room space during the day.

Our Murphy beds are designed for children. If you will be travelling with children, please request a Murphy bed at the time of booking. Please note that not all rooms have Murphy beds. Rooms with Murphy beds are subject to availability.

Bathrooms come with bath and shower or standing shower with soft, warm lighting as well as unique window panels for a more spacious feel.

Each room offers 30 sqm / 323 sqf of luxury.

Bangunan resort

Kehijauan

Kolam mandi di bawah. 

Boleh pulak tengah feeling feeling berdiri kat balkoni, anak anak aku nampak dari bawah ! Bising menjerit jerit. Kena tinggal satu hal, aku biarkan je tak ajak naik lagi.

Mandi la korang puas puas kat bawah tu sampai kecut. 

Usha lagi dalam bilik di Golden Sands Resort ni.

Bilik air

Amenities

Toiletries. Wangi !

Dalam bilik

Drinking water

Kopi kopi

As Penang’s premier family resort, Golden Sands Resort offers an inviting blend of traditional and modern comfort, and warm Asian hospitality.

Oh. Anak anak aku dah menjerit jerit dari bawah. Bingit ! Buat malu jer

Nanti usha facilities di Golden Sands Resort by Shangri-La ni.

bersambung....................

4 comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...