Monday, October 30, 2017

JIBRIL SS15, Subang Jaya

Ini tempat makan paling pelik aku rasa aku jejak untuk tahun ni !

Kenapa pelik?

Nombor satu, nama dia.

 Jibril?

Yang ke 02. Nama kedai ada, tapi cari tak jumpa !!!!

Lokasinya di SS15 Subang Jaya. Kena cari Sangkaya

Yang ke 03. Tak de sebarang signage di belah luar bangunan. Jadi bangang kejap tak sure dah sampai atau waze melakukan cubaan menipu !!

Kalau insist jugak, memang kena tanya pekerja Sangkaya tu.

Dan dia akan tunjukkan pintu rahsia................... 

Bertambah pelik kan? Nak meniaga ke tidak dia orang ni? Tu soalan yang akan menyucuk nyucuk di minda !

Kepelikkan No 4.

Masuk masuk dalam suasananya gelap gelita. Malap tak bercahaya !

Bukan tak de cahaya langsung, tapi memang gelap dan malap je dalam tu. Lagi lagi yang rabun dan kelabu mata macam aku ni. Tercari cari, ada orang ke tidak dalam ni? Ajet ajet semuanya dining in the dark agaknya.

Aku jadi keliru, tempat apa yang aku datang ni sebenarnya.................

Kamera ipHone aku memang tak leh nak capture. Kalau ambik pun kelabu je gambar jadinya. Ni pun gambar terang sikit aku cilok di internet sebab nak bagi tengok ruangan dalamannya.

Jadi apa yang aku nampak?

Dinding berukiran dengan style Victoriannya

Ada sphiral stairs menuju ke atas tak tau ke mana.

Kedai sempit tak de tingkap, dalamnya dinding kaler black belaka....

Ada sedikit hiasan yang minimalis tapi nampak klasik dalam suram suram bayangan

Dan center of attraction adalah bar macam dalam cerita cerita Hollywood yang kita tengok zaman dulu dulu.

Dengan gema muzik slow jazz, seolah olah membawa ke zaman dahulu kala bertemankan lampu dan cahaya yang tak berapa nak ada !

Macam kat lounge pun ada.



Seperti ada yang tak kena
Bila kita sering bersua
Kenangan yang bina dahulu
Yang indahnya tapi sekarannya mana

Adakah kau merasakan
Apa yang aku rasakan
Semua pita baru kau pun tak beritahu
Seperti dahulu
Tetapi ku duga aa

Aku ini bukan yang biasa aa
Tapi ku telah jatuh cinta
Ku sangkakan kau mahu katakan i love you
Tapi sebaliknya i hate you

Kau pergi tanpa alasan
Keliru ku ditinggalkan
Apa yang berlainan berikan penjelasan
Jangan kau siakan

Tenggelam ku dalam khayalan
Kau selalu di ingatan
Aduh aduh ku terkeliru
Tetapi ku duga aa

Aku ini bukan yang biasa aa
Tapi ku telah jatuh cinta
Ku sangkakan kau mahu katakan i love you
Tapi sebaliknya i hate you

Aku ini bukan yang biasa aa
Tapi ku telah jatuh cinta

Aku ini bukan yang biasa aa
Tapi ku telah jatuh cinta
Ku sangkakan kau mahu katakan i love you
Tapi sebaliknya i hate you

Aku ini bukan yang biasa aa
Tapi kini ku menderita
Ku sangkakan kau mahu katakan i love you
Tapi sebaliknya i hate you
Tapi sebaliknya i hate you

Jadi, buat apa kita ke mari?????????????????????????????

Kerana di sini lah, bar tempat lepak dan minum minum tapi menyediakan mocktail dan cocktail yang HALAL  !

Cemana tu? Tambah pelik lagi? Nombor berapa kah tadi?

'Imran Sheik, Jibril’s co-founder shared with the team how the place came to be. “I used to have very bad migraines and one suitable place or environment for me, is to go to a place that is dark, quiet and cold,” Imran expressed. 

With Jibril, which is named after a character in a play by Imran, their mocktails are their signature must-haves when visiting here'

Itu jawapan owner dia bagi mengusaikan semua persoalan ! Eh kedai dia, lantak dia lah nak buat cemana pun kan?


Kerusi meja, kalau tersadung, terhumban mau berdarah hidung.

Jibril, the Lounge - An aficionado of the roaring 20’s à la life of the Great Gatsby, The Pronomy Team found difficulties in looking for a perfect place where they could chill and enjoy their coffee and cigar. There is a dearth of accessible and affordable, most importantly non-alcoholic chill out bar for those who don’t drink alcohol but crave for the “I’m going to the Bar” experience. Of drinking from a manly whisky glass, on the rocks, to the yummy looking salt-rimmed cocktails for the gals.. or even enjoying the bubbly effect from a champagne flute.

A place to call your own, the neighbourhood non-alcoholic watering hole. The idea of Jibril was introduced to fill this gap in the market, especially for the majority of the hip young crowd eager to experience something never-been-done.

Jibril, a perfect template to fill our market segment. This non-alcoholic bar resto was introduced to the masses in April 2015. It operates along the lines of the Bars circa 1930’s, during the Prohibition period.. secretly tucked away behind establishments, providing the lure of discovering something new to its customers.

The bar restaurant itself was fashioned with the fittings of a Speakeasy bar.

speakeasy l ˈspiːkiːzi |
noun (pl.speakeasies) informal
(in the US during Prohibition) an illicit liquor shop or drinking club.

Lupakan segala persoalan, yang penting ada orang lain datang bukan aku sorang sorang je.

OR dah cuak badak dah aku angkut dia ke tempat tempat macam ni. Tapi since dia tak nak makan, dia teman aku makan.

Jibril’s Lounge at SS15 Subang has been insanely passionate in serving local artisan foods and beverages since we opened in 2015. Our goal is to provide both a superior customer experience with prohibition-era entertainment and tremendous value for our customers.

Usha menu.

Buku menu

Hungry and bored?

Coffee and desserts

Other drinks


So kalau nak try cocktail halal boleh lah lepak lepak di bar dan feeling feeling di situ.

Jibril turns out to be a no-liquor zone, serving mocktails like the Potter (RM6; non-alcoholic beer infused with butter) & Monroe (RM9; non-alcoholic white wine with strawberry & satsuma oranges), plus coffee creations like a Gingerbread Latte (RM7), paired with, say, kaya-coated waffles (RM6). It has the potential to mature into a fun destination.

Some of their bestsellers include the Potter (RM7.90), Monroe (RM9.90), Lisa (RM12.90) and Bond (RM9.90)

Tapi tu lah nak baca menu pun tak berapa nampak.

Meh usha sikit lagi tempat ni..

Old-school telephones.

Yang tangga spiral tadi tu naik ke atas, ada tambahan ruang. Aku panjat gak usha tapi gelap jugak kat atas tu. Tapi ada orang !!

Maka duduk la kami dua orang ni kelip kelip aku tengok kau tak nampak, kau tengok aku pun macam tak berapa nak nampak kan?

Atas meja

Baca lah pengakuan ini

Dalam menu dia tak de lah banyak varienty jenis makanan. Since memang nak makan, aku order Salted Egg Chicken with Rice. OR nak jugak try Pineapple Fried Rice.

Order air yang sama. Iced Lemon Tea

Salted egg chicken with rice

Pineapple chicken rice

Apparently makanan dia not bad lah. Aku suka sos cheese dia tu. Salted egg chicken pun OK. Ada rasa butter dengan cili padi. Tak pedas sangat dan tak de lah lame sangat. Just nice. Ayam pun rangup !

Nasi goreng pineapple di datangkan dengan nenas sekali.

Biasalah OR aku tu makan tak abis.

Ada hati pulak nak brownies with ice cream. Manis bebeno ! Cannot go !

Kesimpulannya aku masih di landa rasa pelik tapi at the same time aku rasa tempat ni unik. Mungkin kalau waktu siang tak terasa sangat kegelapan nya, tapi malam malam ni takut gak kang tercekik tulang ke apa, elok duduk kat Jibril, Izrail sama sama datang menjalankan tugasnya mencabut nyawa ! 

Hahahaha.

Kos makanan kami RM 50.50

Tapi tempat yang agak nice jugak untuk hangout aku rasa. Kudos lah ! Aku suka anak anak muda yang macam ni. Harap mampu bertahan lama.

Jangan tak caya, JJCM dah terjah ke sini dengan jayanya !


JIBRIL LOUNGE
25 Jalan SS15/4B,
Subang Jaya, Selangor.
Tel: 010-245 8056 or email at jibrilss15@gmail.com

Mon-Thurs, 12pm-12am; Fri, 230pm-12am; Sat-Sun, 12pm-12am
Web :  /jibrilss15.com/
Fb : jibrilss15/

Selamat mencuba. Jangan lupa bawak lampu suluh !

13 comments :

  1. Misterinya tempat makan..JAIS pun tak leh cari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann? jais pun fed up. last2 makan sangkaya !

      Delete
  2. Ok ker mkn dlm gelap tu? Kang ada lipas dlm nasik naya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut dok borak2 tetiba senyap. rupanya org yang di ajak borak dah blah... hehehe

      Delete
  3. Fuhhh menarikkk...nk terjah gk laaa

    ReplyDelete
  4. seramnya meng. tapi macam menarik eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. dining in the dark... unik la boleh cuba.. cuma pelik sikit laa rasa

      Delete
  5. Nasib nama cafe Jibrail...walau ada unsur unsur gotik tapi ok la...tapi kalau izrail diberi nama...ko berani ke nak datang? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. lalu depan pun aku buat buat pandang ke lain... * serammmm

      Delete
  6. Klakarr bila duduk di jibrail, tiba2 dtg israil..

    Tersembur gelak. Hahahhahhahahaha

    Ok dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau mengilai dalam tu pun org tak pasti sapa yg gelak kuat2 sebab tak nampak...

      jangan cik ponti duk sebelah sudah

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...