Tuesday, October 8, 2013

Italy : Rome

Bermula pada hari ni aku akan share sedikit info dan gambar gambar yang aku pernah ambik sewaktu berkunjung ke Italy.

Time ni aku agak daif so kurang explore sangat. Lagipun aku pegi ni company trip so semua orang settlekan, aku just bawak badan je. Bawak kamera tapi time ni tak berapa pandai nak ambik gambar. Main sauk jer. ( Sekarang pun tak pandai jugak still ).

Apa yang aku nak bagitau, kunjungan ke Italy ini yang membuatkan aku terus jatuh hati dengan negara ni dan terus aku fikir macam nak bermastautin di sini. Sebab tu la aku suka berangan berasal dari Italy walaupun sebenarnya... hado ?

Saja nak buat entry untuk simpanan sendiri dan bagi sikit info mengenai negara Italy. Mana tau ada yang berminat untuk ke sana. Kalau ada peluang Italy adalah negara yang aku nak repeat. Tapi tak tau la bila tu. Insya Allah. Maaflah, gambar adalah buruk semuanya. Ntah apa aku fikir time ni ek masa ambik gambar gambar ni. Pegi Collesium tu 3-4 kali, gambar tetap tak lawa. Hahahaha

Nak jugak flash gambar gambar dan travelogue travel ke USA, Canada dan trip yang lama lama dulu tapi macam tak berapa rajin.

Apa apa pun, terima la gambar gambar yang di ambil di Roma.

Enjoy














Anyway.... Selain daripada Collesium dan Trevi Fountain ni ada tempat tempat lain yang juga boleh di lawati sekiranya berkunjung ke Rome. 

Basilica de San Pietro in Vincoli: Church dekat Via Cavour is famous for being the home of Michelangelo's magnificent statue of Moses.

Piramide di Caio Cestio: Rome - bangunan macam pyramid dekat Ece Piramide Metro Station Chiesa di Santa Maria della Concezione: Gereja di Piazza Barberini yang terkenal kerana binaan dalamannya dibina dari tulang temulang !

Ostia Antica: Located 20 minutes tak berapa jauh dari Rome, tempat wujudnya bandar Pompeii yang telah musnah dan hilang dalam letusan gunung berapi di Italy pada kurun ke 4 BC  .



Cuant anne pe
Stu munne e cuant anne ancora
Si se putess
E si teness a pacienza
Simme accusì
Nuje c'annammuramme
Fine a chiagnere
Niente e nisciune
Chistu desiderie e te

Scuseme si nu scrive chiù
Ma o saje ca jev a nun murie
Sto semp a fà coccos ...
E nu ma bbaste maje

Pe cchelle ca rimane ca
Pe cchelle che è succiese
Dinte a st'ammore annascunnuto

Si fanne
Veré e'stelle tutte
E vote ca rire
E se ne vann
E'stelle n'ciele
Si chiagne

Nu teng mo chiù lamient
O saje
Sta tutt appost
Dint a sta ammore
Vuò sta annascunnuto

15 comments :

  1. Terjemahkan lagu...tak faham tapi suara best...hihihi

    ReplyDelete
  2. wah.. trip balik kampung ni. horang hitaly lah kate kang...

    ReplyDelete
  3. buongiorno signor! italy neh antara negara yg aku nk sgt pegi lagi n bekpek/drive. x smpt nk cover smpi rome dulu2. huhu.

    ReplyDelete
  4. aku ngan kawan aku ada plan nak ke europe bermula dari barcelona dan ke london by air pastu dari london ke paris naik ketapi, dari paris turun ke swiss utk naik bernina train melalui pergunungan alps!? dan turun ke italy dan balik melalui Rome....

    ReplyDelete
  5. meng,
    rome is a must place to go dalam list aku..tp klu boleh aku nak pergi time summer sbb nak tgk langit biru di atas Collesium tu..n lagi satu nak try pasta n pizza yg katanya asal usul dr sini..

    ni semua gara2 terpengaruh dgn cerita EAT, PRAY & LOVE - italy,india & bali..

    klu ade gmbr2 kt venice, ko letak lah skali ek dlm entry lain..
    abg meng mesti tgh out station lg..so entry pn xpnjg sgt..

    HB,

    ni mesti mega plan ko thn dpn ek HB..bestnya..aku klu nak gitu, tggu jd LAE lah dulu baru boleh kasik taram semua...hehe..

    ReplyDelete
  6. Rindu betul saya sama tempat nie. Tidak sangka-sangka, dah hampir 5 tahun sejak melawati tempat nie. Masa tu, saya pun tiada kamera yang canggih-canggih macam sekarang, hampir semua orang ada DSLR. Gambar yang diambil masa itu pun OKOK saja. xP

    ReplyDelete
  7. ahhhhhh bile masa plak ko pi italy ni!!!

    ReplyDelete
  8. MKL : itu penyanyinya celine dion lah.

    Ni translation nya

    "Hidden Love"

    Tell me where are they?
    The beautiful moments we shared
    Tell me where are you?
    Tell me if you remember that!
    I wish someone would tell me that
    what a loneliness... I'm here alone thinking of it

    About all I left behind
    About all it happened
    In this hidden love
    I know what it means to have someone
    I'm a shadow on the face
    and then nobody knows
    Maybe I am who I'll be

    Stars bright in the sky if you smile
    and then they leave it if you cry

    I got no pain anymore
    You know it
    It's all fine now
    In this love
    you wanna hide yourself

    Many years for
    this world and many to come
    If I may
    and If I were patient enough
    That's the way we are
    We fall in love till we cry
    There's nothing and no one
    I could wish more than you

    Sorry for not writing you anymore
    But You know I went there not for dying
    I always do something
    And I can't get enough of it

    About all I left behind
    About all it happened
    In this hidden love

    Stars bright in the sky if you smile
    and then they leave it if you cry

    I got no pain anymore
    You know it
    it's all fine now
    in this love
    you wanna hide yourself...

    ReplyDelete
  9. AM : of chos la.... hahahha... nak tempek gambo je dulu, nanti revisit baru boleh story panjang panjang.

    AR : wajib tu... aku pun nak gi jugak.. tapi rasa kena focus satu italy je. x leh gi mana mana.. khatam biar lebam..

    HB : bila tu? aku mcm nak buat jugak.. tapi europe ni mahai.. x leh pegi sekali gus byk2 negara.. kena man man kata orang.

    * man mana pun tak tau

    ReplyDelete
  10. DATT : aku dah balik dr outstation. cuma bz skit. dan bz planning utk next trip jugak...

    Kena try gelato kalau ke Venice..

    DD : ya lah.. I went there office trip.. didnt bother where to go, how to go, what to see.. org bawak, ikut je..

    CNa : Aku pegi Italy 2008 ni. Tapi aku balik kampung setiap tahun..

    Kampung ku di HITALY.....

    ahaks

    ReplyDelete
  11. Alah...belum mampu nk ke sana...

    ReplyDelete
  12. europe mmg mahal sbb tu aku nak cover belah selatan jek belah2 utara cam belanda belgium x lagik kena repeat lepas tu nnt hehehe...tp aku teringin nak naik bernina express train kat swiss. Naik dari chur swiss ke tirano italy....

    ReplyDelete
  13. JM : slow slow kumpul duit.. UNESCO site ni insya allah akan kekal sampai bila bila...

    HB : menarik tu. aku ingat nak try eastern europe... tapi..

    aku fikir time ni sejuk gila..

    tak jadi. malas la. aku kalau sejuk sejuk rasa nak berkepompong je karang....

    ReplyDelete
  14. antara impian ciku ni.hari tu lalu je..hihi.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...