Monday, July 15, 2013

Tanah Aina Farrah Soraya, Bentong

Lagi nak cerita pasal aku kena pegi team building tempoh hari.

Stress la kalau dah tua bangka kena sertai aktiviti aktiviti macam ni. Tapi nak buat cemana. Kalau dah nama nya kuli, redha je lah.

Apa apa pun, malas nak cerita pasal team building sebab benda macam biasa je. Ada jungle trekking dan aktiviti aktiviti yang konon memotivasi tapi sebenarnya tak de la motivasi mana. Lagi lagi kalau di suruh orang tua tua macam aku ni yang buat.

Benda benda macam ni kalau set set muda muda jelita OK lagi la.

Cuma aku kongsi tempat yang mula mula menjadi 'mistery place' ni. 

Ayuh ! 

Ini la tempatnya. Tanah Aina Farrah Soraya. 

Kalau boleh lagi panjang dia nak bubuh nama agaknya. Actually Tanah Aina ni nama mak dia, dan ada banyak Tanah Aina ni. Farrah Soraya lah. Farah Fawsett, Farah AF, Farah Fauzana, apa apa ntah lagi. which nama anak anak dia. Cuma bukan Aina Tasneem. Apa jadi agaknya kalau sambung nama cucu cucu dia pulak Farah Soraya bla bla bla....... pastu macam panjang panjang lagi.....? 

Boleh sampai Raub papan tanda dia ni kang.

Lokasi sebenar tempat ni adalah di Bentong. 

Kira kira 2 jam jugak la perjalanan. Tapi hari tu sebab naik bas ramai ramai, subuh subuh hari lak tu. So naik bas aku terus pengsan. Sampai sampai je dah dekat kawasan hutan macam ni. Terus rasa nak balik !

Pagi pagi hari dah sampai. Embun masih belum kering di dedaunan

Kenderaan yang membawa masuk 

Lagi grandis, dari tepi jalan nak masuk ke dalam tu jauh gila. Dah la jalan tak berturap. Berkocak kocak naik kenderaan dia orang ni. Silap silap boleh beralih peranakan. Tapi serious tempatnya jauh masuk ke dalam. 

Lebih teruk lagi, reception phone tak berapa nak ada. 

Sangat memotivasi !

Masuk dalam adalah dalam 5Km kot. Akhirnya... journey of love, back to nature !

Banglo Exclusive

Selepas meredah hutan dengan jalan yang sangat sadis tetiba sampai ke kawasan Tanah Aina ni. Impress. Memang exclusive tempat dia. Tapi.............?

Jauh no.....!

Aman damai jugak la tempat dia

Exclusive Eco Banglo.. Agak exclusive jugak ler. Sesuai nak beraktiviti

Aktiviti............. Jeng jeng Jeng

Yang bestnya, nature at its best. Tempat ni memang relaxing

Dengan desiran air terjun mengalir kejap lesu kejap tak berapa lesu

Dewan makan yang selesa. Makanan pun sedap juga. Yang penting tempatnya bersih

Memang menarik kalau datang untuk berehat rehat je.

Air sungai ni mengalir lesu. Boleh mandi manda

Salah satu chalet yang ada. Menarik !

Save our rainforest !

Ini adalah tandas awam. Tandasnya bersih. Macam boleh berguling guling kat dalam

Kalau tengah pose pose muka Menteri Pasola sambil tengok pokok pokok cam ni sure tahik pun keluar dengan sempurna

Laluan ke chalet

Buah kedondong

Tau tak ini apa? ini bilik mandi ...... !

Boleh lena dapat lepak sini

Shared room

Lagi suasana dalam bilik. Selain dorm macam ni ada jugak khemah khemah. Nama je khemah tapi kat dalam nampak selesa juga. Lupa aku nak snappy.

Merokok boleh, tapi jaga la kebersihan ( tapi tak de kedai jual rokok )

Ni bilik bilik

Verandah

Ku lihat hijau............

Damai

Ada banyak pokok durian

Jambatan

Yang penting ada SPA !

SPA !

Sampai sekarang aku tak leh terima apsal orang office aku tak nak bagi tau lokasi ni. Misteri la konon. Haktuih !

Tapi tempat ni memang agak menarik. Ada air terjun kalau trekking dalam 20 minit dari resort ni. Air terjun tak de la tinggi mana tapi ada platform boleh terjun botol. Menggigil jugak la nak terjun memula. Lama lama jadi seronok. Tapi nak sampai ke sana kena harung sungai lagi. Sungai tu boleh tahan dalam so aku tak bawak la kamera apa semua. Boleh check google je la air terjun tu. Tapi tak de la gempak pung.

Anyway, aku tak sure tempat ni di buka untuk public, tapi nampak ada minah salleh berkhemah dan selain daripada chalet ni boleh jugak duduk dalam khemah khemah yang tersedia.

Tak sure jugak samaada tempat ni terbuka untuk sesapa saja atau memang khas untuk team building session ke apa.

Ini website nya. Tanah Aina

Bagi aku tempat ni OK. Cuma jauh sikit la ke dalam. Nak access pun kena pakai transport dia orang ni ambik dari luar. Kalau menapak memang pengsan tengah jalan. Jalan tak berturap dan tak de lampu jalan.

Tapi bagi yang mencari port menarik untuk kedamaian dan bersatu dengan alam. Yes. Tanah Aina is highly recommended. Kalau nak bawak budak budak tak de la kot. Dan personally, kalau aku nak repeat tempat ni. Hmmm tunggu jalan berturap elok elok dulu baru aku pegi la semula. Hari pertama memang la nature, hari ke dua dah jadi torture !

Anyway, aku dapat tau pemilik tempat ni adalah wife Tan Sri Jojo pemilik Hard Rock Cafe (Malaysia), Concorde Hotel etc tu semua. Dan beliau la orang yang bertanggungjawab membawa Michael Jackson datang ke Malaysia dulu tu. Orang kaya kaya lah ni eh. No wonder tempatnya memang exclusive but bagus la at least, tempat ni masih mengekalkan apa yang sepatutnya dikekalkan....

A place to be saved for our children.....

* pose pose atas kerusi sambil hisap curut



There's A Place In
Your Heart
And I Know That It Is Love
And This Place Could
Be Much
Brighter Than Tomorrow
And If You Really Try
You'll Find There's No Need
To Cry
In This Place You'll Feel
There's No Hurt Or Sorrow

There Are Ways
To Get There
If You Care Enough
For The Living
Make A Little Space
Make A Better Place...

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

If You Want To Know Why
There's A Love That
Cannot Lie
Love Is Strong
It Only Cares For
Joyful Giving
If We Try
We Shall See
In This Bliss
We Cannot Feel
Fear Or Dread
We Stop Existing And
Start Living

Then It Feels That Always
Love's Enough For
Us Growing
So Make A Better World
Make A Better World...

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

And The Dream We Were
Conceived In
Will Reveal A Joyful Face
And The World We
Once Believed In
Will Shine Again In Grace
Then Why Do We Keep
Strangling Life
Wound This Earth
Crucify Its Soul
Though It's Plain To See
This World Is Heavenly
Be God's Glow

We Could Fly So High
Let Our Spirits Never Die
In My Heart
I Feel You Are All
My Brothers
Create A World With
No Fear
Together We'll Cry
Happy Tears
See The Nations Turn
Their Swords
Into Plowshares

We Could Really Get There
If You Cared Enough
For The Living
Make A Little Space
To Make A Better Place...

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

You And For Me
You And For Me
You And For Me
You And For Me
You And For Me
You And For Me
You And For Me
You And For Me
You And For Me
You And For Me
You And For Me

Heal the world we live in, save it for our children
Heal the world we live in, save it for our children
Heal the world we live in, save it for our children
Heal the world we live in, save it for our children

22 comments :

  1. Nice view..lau cmni blh wat short getaway kat cni

    ReplyDelete
  2. meng,

    cantiknya tmpt ni...tp harga mesti mahal kan?

    teringin nak pg ramai2..klu sorg2...aku tkt jd scary pulak mlm2..

    ReplyDelete
  3. penah dengar tapi tak sangka hebat mcm ni..bila tengok rate harga, fuhhh..tapi berbaloi la kot dengan kemudahan dan kecantikan alam semulajadi kt situ..

    ReplyDelete
  4. Kalau dh nama team building ni, dorang sesuka suki jek campak kite tah kat mana2 tah....tempat jin bertendang gamaknya. Tp tempat ko gi superb walaupon dalam hutan...siap ada spa bagai..ada room service x? hahahaha..

    ReplyDelete
  5. pernah tgk kat nona dia cover pasal tanah aina ni...siap leh tido dalam khemah tapi selesa...luaran je khemah dalamnye ada tilam :)

    teringin la nak pergi...sbb tempat dia cantik

    ReplyDelete
  6. aku kalo team building pantai ke apa takpe lagi, kalo hutan2 ni pacat lintah aku jerit sampai org asli dtg selamatkan aku hahahaha!

    cantik gile weh tempat ni, kompom mahai nih...

    RIP MJ. i miss u...sob sob!

    ReplyDelete
  7. HA : kalau berkawan kawanan ok la kot. kalau bawak budak budak tak di galak kan.

    DATT : malam confirm scary the movie.. hahaha mahal tu tak sure harga dia sebab company bayo.. mahal gak la kot sebab makan dgn transport dia ambik dari luar lagi.

    YR : mahal ke? aku pun tak check berapa harga dia. tapi ada khemah juga.. and khemah look nice and selesa jugok

    ReplyDelete
  8. HB : room service tak de kot.. tapi staff dia nampak quite attentive jugak ler.

    ETK : khemah tu ramai mat salleh yang duduk... dia buat betul2 tepi sungai tu.

    Biq : Silap silap dlm utan ni 4 tahun lagi ada hard rock cafe..

    * ayuh pengsan bersama !

    ReplyDelete
  9. hurm.. ari tu kawan saya yang kije kat saim darebi pun ada upload gambar team building kat sini, baruuuuuuuuu je upload.. adakah bos juga bikirja di situ? jeng jeng jeng..

    ReplyDelete
  10. Ayu : Saim darebi tu apah????

    * pandang ke langit merenung masa depan

    ReplyDelete
  11. Boss, Saim Darebi tu ada bau2 bacang dengan Hahrun Salim Bahcik.. ahaksss

    ReplyDelete
  12. tempat ni exclusive..banglo je pun rate 1 malam 6k++
    yg mcm dorm tu pun dah 2rat++
    tp cntik kan tempat dia..hahahha..bru jmpe owner dia minggu lpeas..

    ReplyDelete
  13. AF : HSB? hahahaha.


    ABG : ya la. resortnya bagus. tempatnya je jauh sikit dan jalan rayanya yang tak elok..

    ReplyDelete
  14. hye..ada nombor telefon x? call nombor handset yang 0123564... tu x berjawab la..tq

    ReplyDelete
  15. MF : tak de la..

    cuba contact thru FB diaorang

    https://www.facebook.com/tanahaina

    ReplyDelete
  16. MCM MANE NAK BOOKING? HUHU .. ADE NO DOWG X ..

    ReplyDelete
  17. NH : sorry la aku tak tau nombor sebab opis yang set kan.

    cuma contact thru fb la kot

    ReplyDelete
  18. Sy baru lepas pegi 24-25/1/15, tmpt ni khas tok yg pencinta alam n yg sukekn hijau or aktiviti lasak, sungai yg bersih n tak tercemar dr banjaran titiwngsa boleh mandi dgn ikan kelah, barang mndian disediankn dr herba tanpa bahan kimikal, mmg superb rse taknk blk kl dah...

    ReplyDelete
  19. Ahmad : ya. kalau nak mencari kedamaian buleh la kot..

    bagus la kau seronok di sana.. nanti buleh pi lagik

    ReplyDelete
  20. Ros : i have no idea. kena book direct with the resort.

    check FB mereka

    ReplyDelete
  21. We are also contactable at;

    Juliet +60 16 6090 493 or Neni at 010-2265 815

    Should you not get through us via mobile, please kindly drop us an email at booking@tanah-aina.com and we will get back to you within 48 hours. Thank you.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...