Wednesday, July 31, 2013

Masterchoi Seleburiti Ramadhan 2013 : BRUNO MARS KEMBALI : Steamed Pangasius Sutchi

Ok la ok la...lepas kena azan dengan BW berkali-kali (tak cukup kat telinga, kat sms, kat whatsapp, kat facebook, kat LINE, kat MIRC...)

ok, MIRC tu aku exaggerate...hahaha

Lalu aku pun dengan langkah longlai siapkan jugak assignment Masterchoi aku yang tergantung hari tu...mati la korang kena berimaginasi...bukan salah aku ok...memang aku plan nak mengarang lepas BW haplod gambar...tup-tup terjongoi dalam entry tengahari esoknya...

Cepat salahkan MENG!! Hahaha

Eh, sebelum tu...aku nak perkenalkan diri aku...sape yang tak kenal aku tu memang saja la cari nahas...punya la glamernya aku satu dunia kenal...lagu-lagu aku jadi siulan segenap lapisan masyarakat...sedap ok lagu-lagu aku...dah dengar lagu Talking To The Moon belum? Kalau belum cepat tengok kat youtube...merdu gila suara aku dalam lagu ni!

*mati la kau riak macam kesial...hahaha

Akulah BRUNO MARS...

Apa? Tak percaya ka Bruno Mars masuk dapur kopek bawang buang taik ikan bilis sume? Masak pakai kain pelikat lagi...

Tu time aku takde konsert jelajah dunia ataupun rakaman album la...

Ok, enough intro, let’s cut to the chase...hari tu ada gambar je kan? Ingat lagi tak? Ingat lagi? Tak ingat kalu, ok la aku tunjukkan semula...

Senang je nak buat steamed pangasius sutchi ni (nama taknak kalah!)...

1. Mula-mula sediakan pangasius sutchi atau bahasa biasanya ikan patin...hahaha


Pastikan patin yang diternak di sungai ye tuan-tuan puan-puan...aku tak syorkan patin kolam...ko nak potong-potong ke nak buat sekor terus ke terpulang la...aku potong-potong sebab steamer aku cute...

2. Lepas tu ambik beberapa ulas bawang merah, bawang putih sikit, 2.54 cm halia dan serai. Kuantiti bahan-bahan ni terpulang la kat korang...aku pun tak pandai nak agak...main humban je...Blend semuanya...

3. Then, gaulkan dengan ikan...letak sos tiram, kicap dan garam secukup rasa...

4. Bagi melengkapkan nutrisi makanan yang seimbang mengikut piramid makanan, humbankan juga sayur-sayuran yang ada dalam peti es anda...aku letak kobis bunga dengan lobak je...


5. Masukkan dalam steamer dan kukus sampai ikan masak...



Lepas siap, angkat dan hidangkan...hiaskan dengan daun ketumbar bagi mendapatkan efek visual yang lebih memukau...


Matilaa over padahal makan sorang je...hahaha

Tadaaaa...siap satu hidangan yang sihat...

Cuba jangan tak cuba...

Kalau tak sedap ko hambat Meng ok...jangan cari aku...

Jumpa lagi tahun hadapan dalam rancangannnn ‘Ketuk-ketuk kepala kau’

Ok lah...aku nak bermalas-malasan sambil nyanyi lagu The Lazy Song...5 ekor beruk back up dancer aku tengah menunggu...

Today I don’t feel like doing anything
I just wanna lay in my bed
Don’t feel like picking up my phone
So leave a message at the tone
Cause i swear I’m not doing anything....



6 comments :

  1. cantik steamer..boleh buat periuk masak gulai..

    ReplyDelete
  2. of chos la Nohas... Bruno tu kan dah billionaire...

    muahhahaa

    ReplyDelete
  3. Bruno ni fishetarian ke? 18hb hari tu masak ikan jugak... Jangan nak tipu ok, mak ada bukti nyahhhhhh! haha

    ReplyDelete
  4. ehh ehh apsal telor tu dh cam kena ngap?? hehehe

    err..cili mmg x letak ekk?

    ReplyDelete
  5. ikan patin sinonim dgn masak tempoyak tp kali masak stim menu sihat nih. Ha'a lah brunos pandai mkn ikan patin heee

    ReplyDelete
  6. Ayu : ?????

    HB : telur tu dia dah belasah dulu ler tu.. hiks.. cili bruno kata ikut sesuka hati. nak pedas isi la... tak nak pedas.. tak payoh..

    JM : Bruno ni melayu skit.. suka ikan sungai...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...