Tuesday, July 30, 2013

Masterchoi Seleburiti Ramadhan 2013 : AVRIL LAVIGNE : My Happy Ending Shrimp & Mushroom Aglio Olio

Heyy heyy You you!!Are you all fasting..No way no way! dont ponteng puasa..

Puasa tak uols arini? Avril mesti laa puasa...xcaya??sampai tergolek avril ni belum tggal puasa lagi okeh..

lesu di bulan ramadhon

Tapi demi tak menghampakan permintaan peminat2. .terpaksa lah cergaskan diri utk memasak hari ini..sebelum tu..jom stretching!


OK ready! Resipi hari ni bertajuk My Happy Ending Shrimp & Mushroom Aglio Olio..

First skali mari kita tgk bahan2 nya :




1. Spaghetti
2. Udang..ikut suka nk makan berapa ekor
3. "Virgin" Olive Oil
4. Garlic..crushed pepper..cili kering (actually resipi guna chilli flakes tp aku malas cari..so aku "flake" kan je cili kering yg ade)
5. Oyster mushroom (nk tuka mushroom lain pon oke..ikut selera memasing la)
6. Cheese
7. Butter

Aku masak ni utk 2 portion ye..satu utk buka and lebih simpan sahur..mmg dasar pemalas katanye hiks..

So, first step..mestilah kena rebus spaghetti uols..agak2 laa berapa byk nk makan..boil water smpai mendidih..kalau boil spaghetti slalunye avril letak garam sket and olive oil..xnak bagi dia melekat2..pastu masukkan spaghetti..biarkan mendidih smpai agak2 "al-dente"...


Apa??!!xtau al-dente tu ape??sila google ape maksud al dente..tp dulu chef avril ajar nk tau al dente ke tak..putuskan sket spaghetti tu pastu tgh2 dia mesti ade titik putih..it means "firm but not hard"..

ok..sementara tggu spaghetti masak..kita prep kan bahan2 lain pulak..


Kupas udang tu..buang kepala and vein yg kat belakang tu..tapi jgn buang kulit udang tu lg..we need it for the stock..

pastu..racik2 cili kering sbb konon2 nk jadikan flakes..crushed kan black pepper and carik2 / hiris mushroom..

Sambil2 tu check spaghetti..oh dah siap nmpaknya..

so toskan spaghetti tu and put aside..


Next..amik kulit and kepala udang tadi..letak air agak2 semua tenggelam..and then rebus smpai mendidih..once mendidih..toskan dan kita akan dpt stok yg kaler mcm kat gambo bawah ni..


Dah setel semua..sekarang dah boleh masak the whole bahan..excited tak semua??!hepp..jgn nak buat2 muka penat n malas..semua kena excited macam avril ni haa.. 


Amik kuali..panaskan butter..dah cair..masukkan udang..goreng smpai agak2 masak then angkat udang..


TAPI..jgn tutup api dulu..pas dah angkat udang..masukkan sikit olive oil..then stok udang tadi skali dengan garlic and chilli flakes..goreng smpai kering and brown..


Once da agak2 kering..jgn smpai hangit pulak ye..masukkan spaghetti and udang tadi..kacau..then masukkan mushroom..kacau sampai sebati..kalau agak2 kering time ni..bole masukkan lagi stok udang td kalau still ade balance...lepas da sebati semua..letakkan sket garam and crushed pepper tadi..


Gaul2 sampai puas hati and angkat lah..taburkan sket cheese kat atas and TARAAAAAA...dah siap menu utk ari ni..


Hidangkan lah bersama kuih muih untuk berbuka puasa..

Rupa menu avril arini adalah berikut :


Spaghetti..popia beli kat depan rumah..air minute maid..and ayam bakar free amik kat gerai boifren iolsss...

Selamat menjamu selera uolss...:)

Sebagai penutup..terimalah lagu raya dari avril. Enjoice !!!!



20 comments :

  1. errr...garam mmg xde letak ekk? hehe maklum la aku kan chef wanna be kena la tanya kekekeke...

    ReplyDelete
  2. ok.. sume barang saya ada.. menu hari ni.. tengs chep avril..

    ReplyDelete
  3. damnnnnnnnnn...nampak sedap la avril! blk nanti i nak goreng pad thai ok!

    ReplyDelete
  4. easy measy la resipi ni mau coba jgklah olio o aglio tergeliat lidah nk menyebutnya ehhhh org kg katakan

    ReplyDelete
  5. err Avril, akak pun pose jugak, lesu jugak, tapi takder la pakai baju kurang kain cam tu.. hahahaha

    ReplyDelete
  6. sedapnya....

    semua nampak sedap bila lapar2 mcm ni..

    ReplyDelete
  7. ohhh ada rupanya garam...apsal aku x pasan masa baca tadi aishhh...

    ReplyDelete
  8. HB : ada la garam part bawah bawah tu... tahun depan aku nak jemput ko memasak kat SM ni.. sila bersedia.. hahahaa

    Z : jangan lupa hantar sedulang

    Biq : aku pun terus kemaruk nak spage olio lepas tgk resipi si avril ni.. now terasa nak phad thai pulop.

    bak sini semangkuk !

    ReplyDelete
  9. JM : bak kata Avril Lavigne ni. Aglio = bawang putih, Olio = olive oil.. so jangan buh minyak cap bunga matahari pulok... dok jadi..

    Ayu : biasala avril ni seksi manjang...

    DATT : tu la.. kan

    HB : Haa jumpa pung ko

    ReplyDelete
  10. Aku lately ni mls btl nk masak..tau nk ngap jer..

    HB btl2 xnmpk grm..pdhal ade 2 gmbr sudu grm dlm tu..

    Aku yg nmpk kebulur sgt sbb dh bape hr terlps sahur..sedar2 dh subur..sedih mak nokkk..

    ReplyDelete
  11. HB tu dah mamai jugak DATT....

    ke terlebih pesona tgk avril nyanyi lagu raya?? hahahaha

    ReplyDelete
  12. Pembetulan..subuh..

    Type gina hset..hbs typo

    ReplyDelete
  13. heh. aku semalam x bangun sahur buat pertama kali nya.. tapi nasib baik cuaca x panas sgt so ok ler kot. mampu bertahan

    ReplyDelete
  14. HB same ngn aku tu..jiwa kaco mggu ni

    ReplyDelete
  15. hehehe...jiwa kaco sbb nak siapkan assignment ngan research proposal...seb bek smlm dh tukar tarikh hantar proposal tu...kalu x..x tido lee jawabnya hehehe...

    ReplyDelete
  16. nah, sila layan gambar...sekupang dah masak pad thai smlm :D dap woooooo!

    ReplyDelete
  17. HB : tak raya la ko tahun ni yek?

    Apa apa pun semoga kau dgn DATT tenang tenang saja.. nak raya ni weh.. jangan jiwa kacaooo.

    Biq : Mana mana mana???

    * ketuk pintu Good Evening Bangkok

    ReplyDelete
  18. aiks ko tak dpt ke link? ce try ni..

    gambar pad thai
    http://instagram.com/p/cY4bz9y_TW/#

    gambar spaghetti
    http://instagram.com/p/cbc2abS_V8/#

    ReplyDelete
  19. Biq..

    Nmpk sedap btl 2-2 hidangan tu..tp nk bt nye femalas..

    Tgklah klu ptg ni rajin..tgh dok gigih uli sekut raya..

    ReplyDelete
  20. Biq : nampak lazat. aku dah dpt spag olio semalam.. nak try phad thai lak nanti.

    DATT : rajin ko

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...