Saturday, April 18, 2015

Trip Sabah 2015 : 05 - Rumah Terbalik, Tamparuli

Singgah lagi !

Bila nak sampai Kundasang ni?

On the way dari Likas ke Kundasang, kami melalui Tamparuli yang terkenal dengan jambatan Tamparuli nya itu.

Tapi kami tak singgah situ. Kami singgah di Rumah Terbalik, Tamparuli. Hero yang excited sangat lepas aku bagitau kami akan singgah di rumah terbalik ni.

Jalan ke Tamparuli

Ada kereta megatron kat depan

Tak susah nak jumpa tempat ni sebab letaknya dekat tepi jalan.

Kalau dari KK, lepas belok ke arah Kundasang, akan lalu lah tempat Rumah Terbalik ni yang terletak sebelum station minyak shell. Opposite dia ada warung Tembikai !

Rumah Terbalik

Parking

Sebenarnya kami pun terlajak. OR lah drive menonong je ikut suka dia. Nasib baik ada u turn kat depan dan kami pusing balik semula.

Park kereta. Memula orang macam tak ramai. Tapi macam biasa, bila artis antarabangsa je sampai.. terus orang datang berpusu pusu.

Peta Kawasan Rumah Terbalik

Tempat beli tiket

Harga nya.. Princess tidur masa tu dan aku dokong.. so minah tu cakap tak payah bayar lah so tiket budak untuk Hero je kami beli

Tiket masuk

Plague perasmian pun tulisan terbalik

Sebab macam ada pembinaan di tempat ni dan kawasan dari arah jalanraya tu di letak dinding so memang tak boleh nampak dari luar.

Kena masuk dalam baru la nampak bangunan utama rumah terbalik ni.

Rumah Terbalik

Kereta terbalik

Pintu rumah terbalik

Pasu bunga pun terbalik

Pendek kata semua terbalik.

Kalau dari luar boleh ambik gambar. Tapi kalau kat dalam rumah... a big no no. Kalau tak kena bayar RM 200 untuk setiap gambar yang di ambik.

Waktu kami sampai, ada sorang mamat ni akan guide bawak masuk ke dalam rumah dan cerita la apa apa yang patut.

Laluan masuk ke rumah terbalik

Kena bunyikan gong dulu tanda nak masuk rumah

Sebab dalam rumah terbalik tu tak boleh nak ambik gambar jadi tak de la gambar kat dalam tu.

Macam biasa. Dalam rumah tu ada ruang ruang seperti ruang tamu, ruang dapur, bilik dan sebagainya dan semua kedudukan barang barang tu dalam keadaan terbalik.

Tapi ada jugak yang tak terbalik iaitu aircond !

Sebab aircond tu berfungsi dan bukan lah sebagai prop. Kang kepanasan pulak orang dalam rumah tu.

Rumah dia tak de la besar mana. Sekejap je dah boleh abis. Then kami di benarkan keluar ikut pintu belakang.

Kat belakang tu ada setting jugak la benda benda terbalik ni, lebih kurang macam dalam rumah tadi jugak. So kat sini boleh la ambik gambar.

Toilet yang terbalik

Taman terbalik

Nak keluar tu ada cafe dan kedai cenderamata

Bahagian bahagian lain dalam kawasan Rumah Terbalik Tamparuli ni.

Sedikit info pasal rumah terbalik ni.

Rumah Terbalik (Upside Down House)

Turn your world upside down when you visit this unique house in Tamparuli – literally! The ‘Rumah Terbalik’ (which translates to Upside Down House) is the first of its kind in South East Asia and among the five upside-down structures in the world (3 are found in Europe and another in Japan).

The house was opened to the public in early February 2012 and has since been attracting visitors from near and far. The house itself is hard to miss, having been flipped upside down, with its floor facing skyward. Everything inside the house, from furniture to household appliances, hover above your head, as the ceiling is actually the floor. Visitors will notice some distinguishing Sabahan décor and features showcased in this house. In the garage, a car is parked upside down. It might seem disorienting in the first few seconds, but the fascination of it all takes over. This architectural wonder has also been included in the Malaysia Book of Records for being the first of its kind in the nation. Visitors can enjoy a meal or afternoon snack at the Rumah Terbalik Café or pick up a souvenir at the Gift Shop. Guided tours are available.

Opening Hours
Daily (including public holidays): 7:00am to 7:00pm

Getting There
The house is located along Mile 21, Jalan Telibong, Tamparuli. The journey by road takes approximately 40 minutes. Taxis can take you from the city centre but be sure to make return arrangements as taxis on standby may not be readily available at this location.

Admission Fee
MyKad holders: RM10.00
Others: RM18.00
Students/Children below 12 years: RM5.00
Children below 3 years: Free of charge
** Kindly note that indoor photography is prohibited.

Bagi aku, Rumah Terbalik ni biasa biasa jer. Tak de lah istimewa mana pun. Kalau setakat nak pegi semata mata untuk tengok, tak payah lah. Tapi kalau kebetulan pass by area ni, boleh lah singgah.

Aku rasa bayaran masuk RM 10 tu mahal dan tak berbaloi.

Tapi di sini la satu satunya rumah terbalik yang ada di Malaysia ni kot.. so kalau nak tengok dan mau singgah, boleh saja.

Kami tak lama di sini... seterusnya bergerak semula menuju ke Kundasang. 

Kali ni janji tak mau singgah mana mana dah ! Hari pun dah petang. Tak boleh buang waktu !



Hanya ku sendirian menunggukan sesuatu
Siapa tahu biuarlah waktu selalu saja sakit hatiku

Waktu tidak menentu bagaimana hanyalah aku
Jangan tunggu biar takut ikutlah waktu hilang bayangan rindu

Kasih kamu dan sayangku mengapa tinggalkan aku
Kau jelaskan daku janganlah membisu di mana jawapanmu
Berapa tahun waktu tahu temanku hanyalah waktu
Meninggalkan kamu semua pun tahu
Aku masih hanya cinta padamu

bersambung.............

21 comments :

  1. Singgah jambatan tamparuli dok ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dok.. gi doh dulu.. tak dok mende pung

      Delete
    2. oh yeahhhhh...org Italy cakap Ganung !!!! hahahahahhaah

      Delete
    3. of chos la....kata kan international

      Delete
  2. Replies
    1. tengok tak pe. jangan duduk. pening kepala

      Delete
  3. Bukan you sepatutnya kena RM 18 ker , sebab International - HITALY hahahhahahahaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. well... en ghaz.. sebab muka italiano ala ala malay-no.. so dpt la harga murah. muahahaha

      Delete
  4. Setuju..entrance fee mahai sgt. Rasa x berbaloi jer byr..tp dh kata must visit terjebak gak lar masuk tgk..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat masuk sekali seumur hidup buleh la kot. nak pegi lagi rasanya tak berbaloi dah la kot

      Delete
  5. Aku masuk dulu masa baru buka rumah ni. Xde taman or bathroom kat luar tu lagi. Jalan masuk pun x berbumbung. Huntonglah sekarang dah banyak improvement. Ko x pening ke Meng? Aku keluar je dari rumah terus muntah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. muntah? wahhh... hebat penangan rumah terbalik.

      aku tak sempat nak pening sebab masuk rumah tu.. 10 langkah je dah keluar dah.. kecik sangat. patut dia buat sekolah terbalik ke... baru la besor dan puas hati nak bayo banyak tu

      Delete
  6. Apa sbb diorang wat rumah gitu? Hihihi tak senibina lansung aku ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebabnya adalah untuk mencari keuntungan.. business bebeh

      Delete
  7. memg mahal RM10 tu kan...patut RM4 jew...tapi kan rumah ni dibina oleh mcm individu or sykt yg ofkos motifnya nak untunggg...p/s aku pegi seminggu lepas Datuk Masidi rasmi rumah ni pastu sorry la nk repeat lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ya. rm4 aku setuju. masalahnya rumah tu kecik benor...

      jalan 5 langkah.. pastu corner 7 langkah. pastu keluar dah

      Delete
  8. Tempat cinonet macam ni bayar rm10 .Tempat sendu macam ni pun mahal

    denda 200 setiap satu gambar yang diambil memang melampau.Keji sangat bunyinya.Lagi mahal dari tiket masuk uss.Tempat tak gempak mana pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.... kalau kau ambik gambar pun bukan senang senang nak copy.

      aku pun tak faham.. kdg kdg dia org ni mencari exclusivity dengan cara yang bukan bukan. end up tak la exclusive mana pung

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...