Monday, March 2, 2015

Ayubowan Sri Lanka - Highlights & Itinerary

Aku tanya apa khabarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr semua ?

Cemana cuti tahun baru Cina? Ada ke mana mana? 

Aku memula ada jemputan ke rumah Elizabeth Tan. Dia yang jemput, rasa bersalah pulak tak pegi, tapi tak boleh nak elak. 

Dialog busuk kami berdua.

"Knock Knock"
"Who's there"
"It is me. Sorry Eli.. I tak boleh pegi beraya di rumah you sempena CNY ni. I ada temujanji lain"
"Dengan siapa?"

Dia bertanya.

"Dengan Eli jugak ................."

Tapi.. elephant !

Pengsan terus Elizabeth Tan tu. Bukan pengsan sebab aku, tapi pengsan sebab dia makan limau mandarin banyak sangat kot. Banyak kabaid !

Okey.. Sempena cuti yang ada, aku telah pegi melawat sedara mara yang jauh.... yang tak kenal. Sedara sesama manusia di Sri Lanka.

Layan highlight dan gegambar dulu bagi segarkan mata.

Kandy

Dambulla

Sigiriya

Lion Rock

Kandy

Kandy

Train to Nanu Oya

Train to Nanu Oya

Train to Ella Ratu Rock

Train to Ella

Ella

Ella

Ella

Ella

Mirissa Beach

Mirissa Beach

Mirissa Beach

Mirissa Beach

Mirissa

Mirissa

Look who is here ? Paus-ziah Paus

Mirissa

Unawatuna Beach

Unawatuna Beach

Galle

Galle

Galle

Galle

Colombo

Colombo

Colombo

Perfect Timing?

Colombo

Colombo

Sedap sedap kan nama tempat tempat mereka?

Aku kongsi itinerary aku selama 6 hari 5 malam di Sri Lanka.

ITINERARY


Day 01 - Depart from KLIA 2 to Bandaranaike International Airport (CMB) then terus ke Kandy by Bus. Overnite Kandy.

Day 02 - Kandy to Dambulla by bus then Sigiriya then balik semula ke Kandy thru Dambulla. Overnight Kandy.

Day 03 - Train from Kandy to Ella. Overnite Ella.

Day 04 - Ella in the morning then off to Mirissa by bus. Overnite Mirissa.

Day 05 - Whale Watching Mirissa then off to Unawatuna by Bus. From Unawatuna to Galle by Tuk Tuk and bus to Colombo. Overnight Colombo.

Day 06 - Galle Face Green Colombo then off to Bandaranaike International Airport sebelum fly back to KLIA2.

Aku memang try to squeeze banyak tempat dengan masa yang singkat. Tu memang cara aku travel sebab aku tak suka stay kat satu satu tempat lama lama. Tapi memang agak memenatkan plus turun naik bas dan average aku travel every day 5 jam.

Ada few tempat lain yang aku tak sempat pegi seperti Dalhouse kalau nak panjat Adam's Peak. Yala National Park kalau nak tengok binatang. Nuwara Ellya kalau nak rasa sejuk sikit dan few ancient cities kalau sukakan sejarah.

My favourite places are Galle and Mirissa. Should not be missed ! Kandy with excursion to Sigiriya adalah wajib walaupun aku rasa biasa biasa jer. Ella tu tak best sangat, boleh try Nuwara Ellya instead. Unawatuna too crowded. Colombo boleh skip unless memang nak pegi sebelum ke airport.

BUDGET

Aku tukar USD 350 masa kat airport CMB. Belnja semua then masa balik boleh tukar balik Sri Lanka Rupee dan dapat USD 100. So kira all in tak termasuk tiket adalah USD250. Kecuali hotel last night kat Colombo aku bayar pakai Agoda. Tu pun last last aku agak bermewah makan di tepi tepi pantai jadi cost shud be lesser than USD 200 pun mencukupi. Kalau pegi ramai boleh dapat murah lagi kot sebab boleh save transport ( sewa van ) etc. 

TAKE NOTE 

10 benda yang korang kena tahu sebelum pegi Sri Lanka.

01. Public transport especially bus adalah murah. Tapi bersedialah untuk bersesak sesak dan kena berdiri sepanjang perjalanan dengan lagu lagu Ceylon berkumandang sekuat hati. Ada options untuk naik private bus dengan tambang agak mahal sikit tapi bas ada aircond. Tuk Tuk agak mahal jugak dan kena berhati hati jugak dengan dia orang ni. Make sure sebelum naik Tuk Tuk ni agree dulu on the price.

02. Train adalah mode of transportation yang perlu di cuba di Sri Lanka. Biasanya tiket boleh di beli on the spot dan harga pun agak murah kecuali kalau ambik first class ( Laluan Scenic Route Kandy to Nanu Oya). Mahal sikit tapi sebenarnya tak de la mahal mana. Apa yang penting jangan cheapskate sangat. Jangan risau sangat kita sebagai pelancong overpaid ke apa... eventually the public transport di Sri Lanka ni memang kiranya murah.

03. Makanan adalah tak susah sebab ada Muslim di sana dan ada option untuk vegetarian food. Cuma kalau nak sedap bawak la serunding daging ke atau sambal bilis bagi menambah selera.

04. Untuk travel ke Sri Lanka memerlukan visa. Boleh apply siap siap kat sini ETA Sri Lanka. Sebaiknya apply online dapat murah USD 5 dari harga di airport iaitu USD 35.

05. Di Sri Lanka Forex tak menerima duit RM jadi tukar kepada USD dan nanti kat airport tukar kepada Sri Lanka Rupee. 100 LKR = RM 2.70.

06. Entrance fee untuk tempat tempat especially UNESCO sites adalah sangat mahal untuk foreigner jadi bersiap sedialah membayar kalau nak masuk. Average dalam USD 15 - USD 30.

07.  Orang Sri Lanka rata ratanya baik dan helpful kecuali yang money oriented macam drebar tuk tuk yang suka overcharge kalau tak bernasib baik. Berhati hati kalau orang nak tunjuk jalan sebab biasanya dia orang akan mintak duit sebagai imbuhan.

08.  Accommodation adalah berpatutan dan ada hotel dan juga homestay sebagai options. Pendek kata travel to Sri Lanka adalah consider affordable tapi sebaiknya book ahead penginapan. Walk in kadang kadang buat kita tak bernasib baik. Lagi haru lepas penat berdiri dalam bas/train dan penat jugak nak cari penginapan.

09.  Sri Lanka adalah bersih. You will be amazed !

10. Souvenir macam FM ada tapi aku sendiri pun tak beli ( sebab dah malas nak kumpul )... kebanyakkannya ada di jual di area Galle dan Unawatuna. Area lain aku tak jumpa.

RUJUKAN

Seperti biasa trusted rujukan aku adalah wikitravel setiap tempat yang aku nak pegi.

Ada jugak few blogger yang dah pegi so boleh refer mereka.

01. Lady Bermimpi - Thanks lady ! Banyak info aku cedok dari blog ni.
02. Galak Jalan - Sangat sangat helpful on itinerary and costing.
03. Passport to The World - Thanks HiDayah for sharing the experience

Dan ada few blog lain boleh refer jugak dan aku ada glance thru jugak to get some ideas of Sri Lanka.

1. How Big is Your Brain?
2. Aina Emir - Dari Mata Dan Hatiku
3. Jalan Jalan Satu Dunia - Informative. Thanks !
4. From Malaysia to Sri Lanka

Now verdict aku.

VERDICT

Aku sebenarnya ada mixed feelings sepanjang aku berada di Sri Lanka ni. The first two days betul betul mencabar kesabaran dan ketabahan. Sampai satu tahap aku hampir give up dan menyumpah diri sendiri kenapa aku datang Sri Lanka ni.

Bersesak sesak dengan orang naik bas. Berdiri berjam jam dalam bas. Bergaduh dengan drebar Tuk Tuk memang buat aku rasa stress gila. But things get better and easier lepas tu when you get the grip of travelling. Kena fikir positive lah. The purpose of travelling is to go out from our comfort zone. Plus benda benda tu sementara je dan aku mengaku, aku memang tak tabah mana memula tu. Menyirap je rasa. Tu yang rasa tak best.

Tapi overall Sri Lanka memang menarik untuk di jelajahi dan macam biasa, tak Supermeng lah kalau tak bercerekaraMeng. Ada banyak gila drama. Yang busuk. Yang keji. Yang bangang. Yang bengang dan macam macam lagi.

Aku tak rasa aku akan repeat Sri Lanka sebab bagi aku attractions dia biasa jer. Tapi to experience the journey aku memang recommend korang pegi dan rasakan sendiri. Pengalaman kita pastinya berbeza.

Dan satu benda yang buat aku tak nak repeat Sri Lanka adalah sebab aku malu. Ada sekali tu, aku pegi pantai dan masa balik tu aku nampak satu underwear terdampar sepi tepi pantai tu. Aku dah keji separuh mati sapa lah bangang boleh tercicir spentot ni tetiba ...  tut tut tut !!!!!

* pakai sarung ninja dan gerakkan mata hitam ke kiri ke kanan.

Tapi yang penting, aku jumpa Neelofa di Sri Lanka ! Serious tak tipu ni.

Anyway.. to all, pack your beg and jangan lupa ke destinasi anda seterusnya Sri Lanka - Garden of Evan !

Thank you Sri Lanka, you will be missed.



Every day I wake up
I hope I'm dreamin
I can't believe this shit
Can't believe you ain't here
Sometimes it's just hard for a nigga to wake up
It's hard to just keep goin
It's like I feel empty inside without you bein here
I would do anything man, to bring you back
I'd give all this shit, shit the whole knot
I saw your son today
He look just like you
You was the greatest
You'll always be the greatest
I miss you Big
Can't wait til that day, when I see your face again
I can't wait til that day, when I see your face again...

Yeah... this right here (tell me why)
Goes out, to everyone, that has lost someone
That they truly loved (c'mon, check it out)

[Verse One: Puff Daddy]

Seems like yesterday we used to rock the show
I laced the track, you locked the flow
So far from hangin on the block for dough
Notorious, they got to know that
Life ain't always what it seem to be (uh-uh)
Words can't express what you mean to me
Even though you're gone, we still a team
Through your family, I'll fulfill your dream (that's right)
In the future, can't wait to see
If you open up the gates for me
Reminisce some time, the night they took my friend (uh-huh)
Try to black it out, but it plays again
When it's real, feelings hard to conceal
Can't imagine all the pain I feel
Give anything to hear half your breath (half your breath)
I know you still living your life, after death

[Chorus: Faith Evans]

Every step I take, every move I make
Every single day, every time I pray
I'll be missing you
Thinkin of the day, when you went away
What a life to take, what a bond to break
I'll be missing you

[Puff] I miss you Big

[Verse Two: Puff Daddy]

It's kinda hard with you not around (yeah)
Know you in heaven smilin down (eheh)
Watchin us while we pray for you
Every day we pray for you
Til the day we meet again
In my heart is where I'll keep you friend
Memories give me the strength I need (uh-huh) to proceed
Strength I need to believe
My thoughts Big I just can't define (can't define)
Wish I could turn back the hands of time
Us in the 6, shop for new clothes and kicks
You and me taking flicks
Makin hits, stages they receive you on
I still can't believe you're gone (can't believe you're gone)
Give anything to hear half your breath (half your breath)
I know you still living you're life, after death

[Faith Evans] Somebody tell me why

[Interlude: Faith Evans]

On that morning
When this life is over
I know
I'll see your face

Every night I pray, every step I take
Every move I make, every single day
Every night I pray, every step I take
[Puff] Every day that passes
Every move I make, every single day
[Puff] Is a day that I get closer
[Puff] To seeing you again
Every night I pray, every step I take
[Puff] We miss you Big... and we won't stop
Every move I make, every single day
[Puff] Cause we can't stop... that's right
Every night I pray, every step I take
Every move I make, every single day
[Puff] We miss you Big

23 comments :

  1. Dari sini nak pi Sri Lanka cuma dalam 3.5 hours. Tapi anak-anak siang-siang dah tolak proposal. Boleh agak la kan knape..

    Tapi ramai kawan-kawan dah lepas pi sana.. memang cun..

    P/s;
    Pics mantap la bang.. 5*****

    ReplyDelete
  2. Awesome sangat Meng!!

    Terlepas rindu aku sekejap lepas tengok gambar2 cantik ko kat sana:)

    Thanks to you. Pasni aku cedok info dari ko pulak sebab aku nak repeat sana balik:)



    ReplyDelete
  3. update cepat tak sabar nak baca

    ReplyDelete
  4. Wahh dah siap itenary..best2. x zabar nk baca full entry of this trip. chaiyok abg meng! :)

    ReplyDelete
  5. mengg?? adekah ko tak prasan spender ko tertanggal? hahahahah

    ReplyDelete
  6. dah agak..
    superman-dalam-movie kan biasa spender pakai kat luar..
    apalah sangat nampak spender sendiri terdampar di atas pasir...
    Astagfirullah...apakah yang akak ngarut nih??

    (duduk sopan sambil lipat kain batik)
    Sri Langka..menarik!!!!!!

    ReplyDelete
  7. x paham...spender terlondeh tgh jln??erkk..

    ReplyDelete
  8. ko kurang makan ke meng kat sana sampai spenda pun tertanggal ko tak perasan..kesian ko meng tak pasal2 buat drama kat tempat orang.. tak cukup fofular ke ko kat tanah melayu nie haish :P

    dah aku pulak yang melalut..tak sabar aku tunggu entry ko nie, gambar dah asyik sangat dah..

    ReplyDelete
  9. Nama2 tempat tu banyaknya cam perempuan...Adakah orang sri langka pencinta wanita?...Amboi Sri langka...

    ReplyDelete
  10. bestnya sri lanka!
    salah satu tempat yang aku teringin nak pegi jugak!
    wajib la entry kau dijadikan panduan dan pedoman nanti

    ReplyDelete
  11. view cantik n train pun menarik. wishlist yang belum kesampaian lagi ni. thanks abg meng for the entry

    ReplyDelete
  12. Sham : Sri Lanka ni rasanya much better than southern part of India.. OK lagi kot..

    Kena pegi dulu baru dpt pengalaman.


    Lady : sama sama..

    nanti kau repeat eh..

    aku tak moh repeat dah.


    CC : oh lambat lagi nak update penuh..

    kerajinan kurang skit skrg ni


    An : sabar menanti.............

    ReplyDelete
  13. Azra : hahaha memang x perasan dan tak tau...

    cuma .... argh..

    * kesat air mata


    Anash : Hahahhaa

    OK kak anash. boleh ajak travelholicawesome pegi ke sri lanka lak lepas nih.


    Rosatie : tak payah faham la... hahahahahah

    ReplyDelete
  14. JJ : wait wait


    Smile : tunggu nanti aku update slow slow.. heheh


    Nasa : sri lanka la.. tak de G..

    tu la nama tempat memang stock awek jambu jambu jer...


    Mya : di persilakan normaya...


    Ajlaa : sama sama...

    siap siapkan diri utk ke sri lanka..

    ReplyDelete
  15. hari tu ada sebut2 kan? rupanya dh pegi..okey nk bookmark entri nih

    ReplyDelete
  16. part byk gila DRAMA tu yg JM x sabar nk tahu

    ReplyDelete
  17. Meng ...

    Tak sabar nak ikut penceritaan Sri Lanka you !!! Suka dengan ELLA RATU ROCK hahahahahahah !!!!

    Dan jugak jumpa Neelofa ... (Pelik nyer nama dia !!!) - Orang Malaya ker dia? Atau Sri Lanka?

    ReplyDelete
  18. JM : ya.. dah pegi. dah balik pun.

    CNY hari tu tak ke mana mana ke?


    Ghaz : harus kena bersabar sebab nak kena tulis balik dengan penuh emosi. nak bagi peminat2 merasai sama gelora jiwa time tuh..

    neelofa tu.... nama dia memang macam tu.. tapi kulit ada berkerak sikit laaaa

    ReplyDelete
  19. Lor...yg sendiri punya ker?? Hahahhahaa

    Adehhhh.....mcm2 la ko ni...

    Aku suka gmbar ella yg ada jambatan train tu...lawaaaa

    ReplyDelete
  20. Liza : tu la...

    dalam dok keji keji. rupanya sendiri punya.. hiks....

    Boleh la nanti ke sana ....

    ReplyDelete
  21. terbaik. thanks for sharing this bro. dapat clear idea pasal sri langka. malangnya trip ke colombo aku minggu depan hanya untuk 2hari. jadi tak dapat la nak cover tempat2 lain kat sri langka

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 hari boleh cover Colombo dengan Galle tu...

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...