Wednesday, July 25, 2012

02 MasterChoi Selebriti Ramadhan - Pondan Lorong - Pajeri Longan

Helloooo nyah-nyah semua… 

Bertemu lagi kita dalam rancangan Master Choi Selebriti tahun ni. Tahun ni mak nak masak menu spesel untuk uols. Menu ni mak cipta secara spontan masa mak beli juadah dinner last day sebelum kita start puasa. Mak suka pajeri. So, aritu mak beli lauk pajeri nenas. Dekat tempat gerai jual nasik campur tu, ada Kedai Acheh. Kedai ni tempat Makcik Kantin shopping jugak sebelum dia pindah Osaka.


Dipendekkan cerita, oleh kerana giliran mak yang kedua dalam rancangan masak-memasak ni, mak terpaksa start masak awal la sebab nak hantar resepi kepada Juri Utama (bukan Jury). So, masa belek-belek barang dalam kedai Acheh, mak terpandang hidangan utama dalam resepi ni iaitu LONGAN. So, terciptalah dalam kepala hotak mak – Resepi Tekejut Pajeri Longan Ala Pondan Lorong. Lepas ni mak nak tapau bagi kat kawan-kawan pondan mak la.. Penat dorang tertonggok carik jejanz-jejanz di lorong ittew.



Mak tanak banyak cakap dah.. So, jangan lupa salin resepi ni tau. Dijamin sedap. Kebetulan member mak, sorang jantan dan dua orang pompan ada datang umah mak malam tadi. Terus mak suruh theyols rasa. Habes uols! So, jom cekidaut!

Bahan-bahan

1. Setin longan



2. 4 ulas Bawang kecil



3. Sepeket bahan untuk menumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)



4. 3 sudu cili boh



5. 2 susu serbuk kari



6. 2 cawan santan



7. 1 sudu kerisik



8. 3 biji cili besar


9. 3 sudu minyak untuk menumis. Pastikan minyak ni menjalani proses pemeringkatan dua kali. Minyak apa???!!!

9. Garam secukup rasa


Cara-cara

1. Pose ala-ala Pondan Lorong mencari pelanggan



Tetek original bang.. Bukan operate..

Pondan Lorong dalam cubaan menyenduk tetek yang tak berapa nak hado

2. Panaskan minyak



3. Masukkan bawang


4. Tumis bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga sampai naik bau


5. Tumiskan cili sampai agak garing


6. Masukkan rempah kari sampai pecah minyak.


6. Kacau biar sebati


7. Masukkan santan


6. Masukkan cili besar dan longan



7. Kacau rata


8. Bila dah agak kering, masukkan kerisik


9. Biar sampai masak


10. Hidangkan dengan nasik panas. Nasik hujan panas pon boleh..

Menggiurkan tak hasilnya?

p/s : Mak rasa kalo masukkan udang kering lagi terangkat!

Last sekali jangan lupa…..

11. Posing lagi ala Pondan Lorong kepuasan dapat capai target *matila markah puasa akak jadi -40%!

  Mak Hayam runsing memikirkan bisnes bulan ni…

5 comments :

  1. longan pun boleh buat pajeri , ek?

    ReplyDelete
  2. durian pun boleh. hahahha tak de lah.

    ntah. cuba la buat dan rasa.. mana tau lebih sedap pada nenas.

    ReplyDelete
  3. hmm.. klu longan buleh buat msk pajeri.. kwnnya laici pun buleh kot? hehehe apa2pun menarik recipe ni..simple tk dak bwg putih, halia segala..

    ReplyDelete
  4. pondan lorong ckp.. laici kureng sebab texture dia lembek.. longan ni kental skit

    ReplyDelete
  5. camne aku leh missed yg nih??

    mak suka nokkkk! pandai ko masak nyah! mak tak penah tgk orang buat pajeri longan! ko dah takde barang ke nyah nak masak sampai air buah ko buat masakan? hahahaha! kelessss ko nyah! mak nak masak pun sumpah laki mak tak makan rasanya.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...