Wednesday, August 5, 2020

#coronaCATION : 02 - THE CHOW KIT - an Ormond Hotel | Hotel & View

Hah ! 

Ini lah sebab meronda sakan ke sana ke sini tak henti henti. Export budak budak rumah pakcik depa sebab aku dengan OR nak gi berdating datingan. Berdua saja !

Santai kota di The Chow Kit - an Ormond Hotel, Kuala Lumpur !

Highlight di sini telah muncul dulukala : Santai CoronaCation



Dah lama teringin nak overnight di sini since tukar nama ni. Sebelum ni, hotel ni di kenali sebagai Tune Hotel KL !

Tune Hotel je? Hahahah Ya tapi lepas di rebranding, kali ni lain sikit jadinya dengan tempat ni.....




The Chow Kit - an Ormond Hotel is a simplified luxury boutique hotel located in Chow Kit, the heart of old Kuala Lumpur - rich in character and history. The property isn't always the first stop for every traveler, but then again you're not just any traveler and there are rewards lying behind the neighborhood's tough, gritty exterior. 

Guests can enjoy unique excess to this neighborhood through our curated neighborhood listings and guided walking tours to discover the historic food, culture and architecture that made this a thriving center of trade in the past. 

The Chow Kit Kitchen, located at the heart of the soul of the hotel is an all-day dining restaurant with international classics and reimagined local favorites. There is a yoga and meditation pavilion on the rooftop, along with meeting rooms for hire. 

The hotel features free high-speed Wi-Fi throughout the property and all guest rooms feature a Smart TV, bespoke luxury toiletries and linens. This is the perfect hotel for travelers who value food, design and art above everything else. The hotel is designed by award-winning, Brooklyn-based design firm, Studio Tack, and is their very first Asian project.

Ha... dari zero ke hero. Sekarang dah jadi hotel mewah. Semewah mana tu? Jom kita usha dulu !


Lokasinya masih sama iaitu dekat persimpangan Jalan Sultan Ismail dengan Jalan TAR. Opposite Maju Junction tu jer.

Jom usha kawasan sekitar dia dulu..










Oh Parking di sediakan di sebelah tepi bangunan hotel. Tapi parking agak limited, kalau dah penuh ke park kat public parking jer bayar sehari RM 10.





Masih belum nampak di mata cemana mewah jadi nya?

Tak pe. Sambung usha lagi... 





Dah park, ready untuk check in. Area lobby...







Staff okey. 

Kami di layan sebaiknya sebagai tetamu yang datang menginap. Memang masuk dalam kat level lobby dia feel dia rasa lain dah tak de rupa macam Tune Hotel yang dulu dulu.

Sementara tunggu urusan check in, usha lagi kawasan lobby...










Gempak eh. Ya lah. Berbeza dari setting kebiasaan.

Di level bawah tu ada jugak cafe dan ruang menunggu..

Ruang lobby tu sebenarnya ada 2 floors yang mana tingkat atas untuk meeting dan private room kalau ada diskusi diskusi kecil taiko taiko kaya.

Sebenarnya The Chow Kit - an Ormond Hotel ni cuba mengembalikan kegemilangan area Chow Kit dengan menjadikan ia seperti port tokey tokey Cina yang kaya dan taiko taiko besar bertemu sua.

Sebelum usha bilik di sini dan cemana mewahnya, aku nak tunjuk satu kawasan di hotel ni yang agak menarik. 

Rooftop !



Ada akses dengan spiral stairs terus ke bumbung. Atas tu boleh usha kawasan sekitar kawasan....














Boleh la layan view walaupun agak limited sebab di kelilingi banyak bangunan tinggi tinggi.

Dan view sekitar kawasan hotel ni nampak lebih menarik dengan limpahan lampu lampu bila waktu malam menjelma...














So dah ada rasa rasa kemewahannya?

bersambung...............

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...