Monday, March 5, 2018

StayCation 01 : ELEMENT Kuala Lumpur by Westin

Jom bercuti di tengah kota !

Mengambil kesempatan budak budak tak de sebab dah export ke kampung bersempena cuti sekolah, aku dengan OR pun dengan girangnya gi cuti cuti berdua jer..

Tak cuti jauh pun, stay kat KL je. Di salah sebuah hotel yang baru di buka di tengah tengah kotaraya dan banyak sebab yang buat aku teringin untuk menginap di sini. Element Kuala Lumpur by Westin.

Terletak di Ilham Tower di Jalan Binjai, KL

Bangunan hotel.

Perkarangan

Element Kuala Lumpur stands proudly at 274-metre high in Ilham Tower, one of the tallest, most iconic buildings in Malaysia, designed by the globally acclaimed Foster+Partners. Element Hotel draws inspiration from the sense of renewal that defines the Westin brand experience. Hotel lobby on level 40 expands to a 360 degree panoramic view of the Kuala Lumpur city skyline. Hotel consists of 252 well-appointed rooms ranging from studio to 1-3 bedrooms, meeting rooms, all-day-dining restaurant and bar. The 39th floor is designed with “live well” concept as it comes with spa, in-door swimming pool, gym and exercise rooms.

Element is the first of its brand to set foot in South East Asia. Built green from the ground up and the hotel promotes eco-friendly practices. With the Ampang Park Light Rail Transit (LRT) at its doorstep, you can explore the world renowned Petronas Twin Towers less than a kilometre away, or visit Kuala Lumpur’s vibrant shopping malls and popular tourist destinations. Otherwise, bicycles to borrow at our ground floor allows you to explore the city and KLCC park at your own pace.

Ilham Tower

Niat nak lepak sini dah lama tapi asyik tertangguh. Plus dari pembacaan aku, hotel ni macam tak berapa mesra budak budak, jadi aku kena cari masa time dia orang tak de baru aku boleh datang sini. 

Dan staycation ni pun kira macam ad hoc jugak. Lepas hantar budak budak ke KLIA sebab dia orang ambik flight ke kampung, aku terus ajak OR dan dia setuju jer. Booking pada hari yang sama dan tup tup tengahari tu kami dah muncul di sini untuk check in !

Perkarangan Ilham Tower

Memula sampai masuk parking tapi rupanya silap. Parking hotel ikut entrance lain. Mamat Bangla tu beria ria suruh aku parking bawah, dah parking tak jumpa laluan ke lobby hotel.

Keluar balik dan masuk entrance parking khas untuk hotel

Parking pun OK. Banyak.

Dah parking turun semula ke lobby

Lobby di gound floor

Kehadiran kami di sambut mesra dan di alu alu kan ke reception area di tingkat 38.

Lif khas untuk tetamu hotel. Lif agak laju dan mencukupi

Reception area di tingkat 38

Sebagai member SPG pantas aku di layan dengan mesra oleh front desk.

Ruangan reception area.


View ke bawah

Twin Towers

KLCC

Urusan check in tak lama. Settle semua kami di beri kunci untuk ke kamar penginapan.

Element by Westin ni mengambil kira Green Building Index with nature influence environment dalam memastikan tetamu yang menginap di sini menikmati pengalaman yang terbaik. Dengan bilik ala urban residences serta menitik beratkan eco-hijau dengan mengekalkan kestabilan persekitaran.

Antara element element yang dipamerkan....

Inspired by Westin® Hotels & Resorts, Element encourages renewal through a nature-influenced environment. Intuitively constructed with an efficient use of space, Element helps you stay connected, feel alive and thrive while you’re away.

Element restores your balance while being kind to the environment. Eco-conscious Element Hotels contribute to sustainability through paper recycling bins in each room, recycled materials in carpets and low VOC interior paints.

Whether you are on the run or have time to relax, our complimentary breakfast is a nutritious way to start the day. Healthy grab-n-go options get you out the door, while the soothing design of the breakfast area invites you to linger.

Relax and refresh while away from home. Element Hotels is a new kind of hotel, one that ensures you will have everything you need to be at your best – whether your stay is a quick weekend getaway or a weeks-long trip.

A relaxed feeling comes over you as you enter the bright, open, nature-inspired space. Whether you are looking to mingle or catch up on work, the multi-functional public space encourages a sense of renewal and empowerment.

Reflecting the smart design of urban residences, the flowing layouts of our guest rooms were created to maximize space and enable you to use the room in multiple ways. You can actually customize the space to meet your needs.

Personally, first impression aku sangat terpukau dengan Element KL ni. Dari staff dia, design, environment dan keseluruhan penyediaan memang menarik. 

Tapi satu yang tak menarik. Sebab green building, hotel ni adalah a non smoking hotel !

Kalau nak smoking kena turun bawah. * lap peluh

Nasib gak kat bawah ada NEWS... boleh beli rokok kalau kehabisan

Di tingkat 39, adalah facilities yang disediakan untuk tetamu hotel ni.

Arah tuju. SPA masih belum di buka masa aku menginap di sini

Towel Counter

Gym

Laundry

Pool

Seating area

Santai and relax

Di sertakan dengan view yang menawan sekitar Kuala Lumpur. 






One of the best hotel yang pernah aku stay di KL ni. Semuanya lancar dan selesa.

Satu lagi yang menarik di Element KL by Westin ni adalah breakfast dia. Makanan banyak dan sedap sedap belaka.............

Trace di level 38

Ambiance pun best

Staff OK

Banyak makanan

Clean

Fresh

Varieties

Mengenyangkan





Segalanya mencukupi. Santai yang sempurna.... Pengalaman yang menguja. Everything you need for a great stay !

Nanti usha bilik penginapannya pulak..............................

Oh... tidur dan lena..............selesa bersatu

bersambung....................

6 comments :

  1. ada hotel..ingatkan office je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hotel atas.. bawah office.. tapi entrance sebelah sebelah

      Delete
  2. lg tinggi pd menara citibank. cayalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya la dulu citibank hok antara tertinggi.. le ni still tinggi gok

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...