Thursday, February 22, 2018

GREECE | 07 ATHENS : The Acropolis - Part 01

Masa yang di nanti dan di tunggu tunggu. Kita bakal ke Acropolis !!!

Jalan kaki je dari Hadrian's Arch

Usha usha kawasan jalanan. Banyak cafe cafe di sepanjang jalan. Start dari sini tak de kenderaan bermotor dibenarkan melalui jalan ni.

Ramai pulak orang kat kedai ni. Jual apa ntah. Aku benarnya agak lapar ni. Perlukah aku makan orang?

Aku cuba cuba buy time sebab cuaca masih panas lagi. Nak memanjat kang lencun aku di buatnya. Jadi aku plan ke Acropolis Museum dulu since letaknya tak jauh dari entrance naik ke Acropolis tu.

Acropolis Museum - Ultramodern glass & steel museum housing ancient artifacts from the Acropolis archaeological site.

Baca ....

The Acropolis Museum was founded to exhibit all the significant finds from the Sacred Rock and its foothills. It was designed by architect Bernard Tschumi with Michael Photiadis and inaugurated in the summer of 2009. The Museum hosts its collections across three levels, as well as in the archaeological excavation that lies at its foundations.

Located on the ground floor, the “Gallery of the Slopes of the Acropolis” houses finds from the sanctuaries that were established on the slopes of the Acropolis, as well as objects that Athenians used in everyday life from all historic periods.

Ala ala open museum. Boleh tengok kesan kesan yang ditemui di bawah bangunan museum ni.

Bangunan kat sebelah

Kalau tengok yang kat luar ni free je. Tapi kalau nak masuk dalam kena bayar. 12 Euro tak silap.

Boleh refer website museum : The Acropolis Museum
Bacaan lanjut :  Acropolis_Museum

Orang agak ramai. Nak masuk dalam pun macam kena scan apa semua dan aku rasa macam tak berapa teruja nak turut serta, so aku lepak kat luar je. Buang buang masa.

Menunggu detik menuju puncak Acropolis nanti.

"Bismillah... Serang............................. !!!"

The Acropolis of Athens Greece: The Sacred Rock, the Acropolis in Athens, is the symbol of the entire Greece. It is also the most important ancient monuments in Europe. Surrounded by the modern town of Athens, the Parthenon still stands proudly, a reminder of the old aura of the city. One can see the Acropolis and its Parthenon from almost every part of Athens.  

Ke Acropolis

Ada 2 entrances sebenarnya untuk naik ke atas. South dengan North Entrance. Aku ambik ni south entrance dan sini memang kurang orang.

Jangan lupa bekalan air minuman. Kat atas takde jual air tapi ada water tap.

Oh.... mampu kah aku?

Kuatkan semangat. Tekadkan dalam hati, aku akan sampai ke puncak dengan jayanya nanti !

Perjalanan ke Parthenon kena melalui laluan yang ada dari entrance masuk hingga lah ke pendakian ke puncak. Di lereng Acropolis ni terdapat jugak beberapa tempat bersejarah yang lain yang turut sama dalam kawasan Tapak Warisan Purba ini. 

The acropolis in Athens was a military fortress during the Neolithic period, due to its position which offers a great view of the land and the sea. During the Mycenaean times, it became a religious centre, dedicated to the worship of the goddess Athena. 

It is said that the place was declared a province only to the gods by an oracle, and therefore stopped being inhabited by the people. The three temples of major importance, the Parthenon, the Erechteion and the Temple of Nike, were erected during the classical period (450-330 B.C.) on the remains of earlier temples. All three of them are dedicated to different aspects of the Goddess Athena. The Persians destroyed the Acropolis during the battle of Salamina in 480 B.C. 

Baca : Acropolis_of_Athens

Kalau dari south entrance akan jumpa statue ni dulu.

"Hi Meng... berpeluh nampak? Ni baru sikit ni. Kemon ! Kemon !"


Statue of Menander

Then akan bertemu dengan kawasan theater zaman purba

 Theatre of Dionysus


Huge, tiered performance space seating around 15,000 people, dating from the 6th century B.C.

The remaining ruins of the 5th-century theatre built in stone and marble by Lycourgos indicates the greatness of the site: the auditorium had 17 000 seats of which only 20 survived. The Greek Archaeological Society started excavations around the sanctuary of Dionysos and brought to light the theatre of Dionysos in 1838. The decorative relief at the rear of the stage is from the 2nd century BC and depicts Dionysos life and myths. Unfortunately most of the figures are headless. 


Panjat kawasan. Laluan dia memang berbatu batu tapi ada jugak akses yang tak di turap. 


View dari atas. Baru suku pendakian ni.


Nampak pokok, gi berteduh dulu... tapi ke arah pokok tu bukan lah laluan sebenar. Jalan mati di situ.


Tapi area ni OK untuk layan view.

Athens area Acropolis Museum yang aku pegi tadi.

Hadrian's Arch


Temple of Olympian Zeus

Syok gak dok bawah pokok tu sebab teduh dan angin sepoi sepoi bahasa Greek. Tapi ada je yang datang menganggu keamanan aku di sini. Ada jugak yang cuba cuba ikut laluan terus konon nak explore lelebih padahal dah tulis laluan tu adalah jalan mati. 

Memang laluan dari pokok aku berehat ni kena patah balik semula.

Dan lalu lereng yang sama atas Theatre of Dionysus tadi

Temple of Thrasyllos

This temple was erected in 320-319 BC by Thrasyllos. It was standing on the katatome, the great rock that had been artificially evened out vertically for the construction of the Theatre of Dionysos. The only remains of this temple are the two Ionic columns standing above the lovely, tiny Chapel of Panagia Hrysospiliotissa (our Lady of the Golden Cave), which was built into a small cave of a cliff hidden behind the Theatre of Dionysos. 

Ikut laluan lereng bukit  dan mendaki dan lereng akan terus sampai di Theatre of Herodes Atticus.




This theatre was built by Herodes Atticus, a wealthy Roman. He created this architectural miracle in AD 160, in loving memory of his wife Regilla. 

This huge construction has a 38m radius, which allows it to offer space for more than 5000 spectators. The seats were made of marble. It was discovered in 1857-58 and restored in 1950-61. 

The summer Athens Festival which takes place every year nowadays uses the Theatre of Herodes Atticus from musical to dancing performances, or theatrical plays. Famous artists and performers come from all over the world to perform there, and create an amazing atmosphere.

Aci lepak lepak kat situ sebelum meneruskan pendakian. Trek dia OK je tak de lah steep sangat. Slow slow panjat tangga tu should be sampai lah.

Separuh pendakian.

Menuju puncak.

Layan view jap

Dah boleh memanjat tangga yang lebih steep. Marmar dia licin dan laluan tak de tempat pemegang.

Entrance ke Acropolis area di belah atas yang di kenali sebagai Propylea 

Entrance ke atas ni adalah satu satunya laluan samaada kita datang dari North or South entrance.

The Propylea is on the same line as the Parthenon, and is the monumental gateway to the Acropolis in Athens. Built from a design by Mnesicles, it is composed by a central hall and two lateral wings. The sections of the temple used to be the only possible way to enter the Acropolis.

The northern wing was decorated with painted panels and was used as a picture gallery. The south wing was the antechamber to the Temple of Athena Nike and the ceiling of the Propylea's central hall was painted with gold and colorful decoration. The northern wing was decorated with painted panels and was used as a picture gallery The building was build during 437-432 BC, badly damaged in the 17th century from an explosion. Its restoration started in 1909 and is still going on today. 

Sebaik saja melangkah melalui gerbang Propylea tu maka nampak lah di depan mata....

The Parthenon

Bila tengok Parthenon dengan mata sendiri ada 2 benda yang agak buat aku kecewa. Pertamanya kerja kerja restoration tengah di jalankan. Nampak tak lawa pulak. Dan ke dua nya, aku imagine size dia lagi besar pada tu !

Pasrah nengok orang bertukang

Usha beberapa landmark pentng yang kelihatan....







Usha dulu view dari sekitar puncak Acropolis ni ke seluruh sekitar kota Athens...











Puas hati dapat jejakkan kaki !


Nak buat macam ni tak reti...........

Sudahnya lap peluh yang tak henti henti mengalir dibakar terik mentari.

Adoi lambat lagi nak tunggu senja ni....  Dapat goreng pisang dengan teh o ais sedap ni.

bersambung.................

10 comments :

  1. Cantikla pulak...hmmm... tengah contemplate ni..between Marrakesh and Athens...

    ReplyDelete
  2. Tuba-tiba macam rasa baca buku Sejarah Peradaban Dunia tingkatan 4.

    Kalau ootd warna biru dan coklat mmg masyukkk sangat la

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm tak pernah ingat belajar benda benda ni semua.

      nampak sgt tak ambik port

      Delete
  3. brp lama masa pen-daki-an? (belengah dop?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends fit ke tak fit.

      kalau fit 30 minit leh sampai.
      kalau 5 minit tu fitnah.

      south entrance steep skit tapi view lawa lagi..

      Delete
  4. Akhirnya..tahniah Meng!! Cemana lar depa bina bangunan2 tue dedulu eh..tempat tinggi lak tue..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. kalau dulu makan puluh puluh tahun nak siap ni. mesti ramai yang ada pengalaman ngeri time pembinaan mcm ni

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...