Thursday, July 23, 2015

Postcard from USA - 02 - Colorado (CO)

Aku sampai ke Colorado dengan flight untuk siri road trip West & West Coast, USA.

Trip ni memakan masa selama 3 minggu. Kami sewa kereta Ford Taurus yang besar dan selesa, muat untuk 4 orang !

Antara tempat yang aku sempat lawat di Colorado adalah Colorado Springs. 

 Colorado Spring

Drive jauh gila dari Kansas. Di Colorado Springs ada pusat Sukan Olympic athlete USA. Setakat lalu situ dan tengok dari luar je. Tapi Colorado Springs memang cantik. Kalau sepanjang perjalanan di Kansas pokok pokok bunga matahari dan ladang ladang, kini aku sampai di kawasan berbukit yang sejuk sejuk suam cuacanya.

Colorado Springs time tandus

Aku sempat bermalam di hotel murahan di Colorado Springs sebab tak de member Melayu kat situ.

Di Colorado Springs ni aku sempat jugak pegi melawat Royal Gorge Bridge. Jambatan gantung tertinggi di dunia. Tinggi gila. Gayat. Cuaca berkabus. Sejuk. Tapi boleh turun ke bawah gaung dengan menaiki lif. View memang superb.

Royal Gorge Colorado

Dari bawah

Sempat ke Garden of God . Tempat formation batu batu yang agak pelik dan Seven Falls. Air terjun 7 tingkat. 

Garden of Gods

Rock formation 

7 Falls

Seven Falls

Dari Colorado Springs aku ke Denver. Singgah makan tengahari kat Denver rumah member Melayu.

Kota Denver

Dari Denver terus ke Aspen merupakan tempat main ski yang terkenal di US.

Downtown Aspen

Bagi aku Aspen memang lawa gila ! Tapi barang dia mahal sikit sebab famous for ski resort. Nak tidur pun mahal. Just jalan jalan ambik gambar lebih kurang. 

Menikmati keindahan alam yang sangat lawa. Tapi masa ni aku belum sampai Canada lagi so aku rasa Aspen dan Colorado ni dah abis cantik dah.

Aspen time sejuk sikit

Aspen

Seperti biasa di Aspen terjah Hard Rock Cafe.

Perjalanan meninggalkan kota Aspen memang cantik. Gunung gunung. Ada salji sikit sikit, cuaca sejuk dan jalanraya agak licin. Jalan pulak tak berapa lurus. Kena berhati hati. Tapi masing masing memang puas !

Dari Aspen dan kawasan hot springs, bergunung ganang dan cuaca yang sejuk aku bergerak ke Utah.

Terimalah postcard from Colorado, USA

Available An

Available

Available

Available

Map CO

One Republic was formed in Colorado Springs, CO.

pic from internet. postcard are mine.



This town is colder now, I think it's sick of us
It's time to make our move, I'm shaking off the rust
I've got my heart set on anywhere but here
I'm staring down myself, counting up the years

Steady hands, just take the wheel...
And every glance is killing me
Time to make one last appeal
For the life I lead

Stop and stare
I think I'm moving but I go nowhere
Yeah, I know that everyone gets scared
But I've become what I can't be, oh
Stop and stare
You start to wonder why you're here not there
And you'd give anything to get what's fair
But fair ain't what you really need
Oh, can you see what I see?

They're trying to come back, all my senses push
Untie the weight bags, I never thought I could...

Steady feet, don't fail me now
I'mma run 'til you can't walk
Something pulls my focus out
And I'm standing down...

Stop and stare
I think I'm moving but I go nowhere
Yeah, I know that everyone gets scared
But I've become what I can't be, oh
Stop and stare
You start to wonder why you're here not there
And you'd give anything to get what's fair
But fair ain't what you really need
Oh, you don't need

What you need, what you need...

Stop and stare
I think I'm moving but I go nowhere
Yeah, I know that everyone gets scared
But I've become what I can't be
Oh, do you see what I see?

25 comments :

  1. Uih dapat poskad dari USA, terbaik, cita cita betul nak jejak kaki ke sana

    ReplyDelete
  2. Nak let go gak ke yg ni Meng?

    *tanya ngan harapan dpt poskad dari supermeng ngan autograph..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh..dh ada story, smlm pic poskad jer..hehe..

      Delete
    2. iya.. semua yang aku post semua boleh let go.. duk dgn aku pun bersepah jerr

      Delete
    3. haaa. alang alang.. goreng la sikit...

      lemak otak nak recall citer lama lama... tapi biarlah daripada terus lupa

      Delete
  3. cover semua states kt US..perghh..terbaikk..hitchhiking ke? *hehe..akibat byk sgt tengok US movies*..

    collect poskad jg dulu..versi tanah ratu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de la hitch hiking.. tu zaman 70 an kot.. drive la. road trip

      dulu dulu poskad je la yang ada. FM pun jenis yang boleh lentur je

      Delete
  4. sabar meng sabar..baru sampai entry genting nie...bertabah aku baca dari start bulan posa nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar la ni.. nak sabar ke mana? hahahaha

      Delete
  5. Teringat kat kampung halaman , Golden ....

    Hahahahhahahahaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. I tak sempat pegi kampung halaman u... mesti lawa juga kan di sana

      Delete
  6. Wahh jambatan tu cantik! Meng gmbo semua tu gmbo ko ke?cun giler.ni kamera kodak ke apa?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. of chos la gambar cedok...

      zaman aku mana ada dslr... nak ambik gambo pun sayang kalau silap.. x leh tala sesuka jiwa raga...

      Delete
  7. meng, zaman ko kat sane dah ade digital camera ke? gambo semua cun , tak mcm gambar amik ngan kodak pastu pi print banyak2 kat Walgreen gune discount coupon

    ReplyDelete
    Replies
    1. azra . kita adalah sezaman. time dinosaur baru berputik cinta.. digital camera tak de lagi kot. kalau ada pun mahal. x mampu nak beli. pakai yang berfilem tu la....

      semua gambar gambar ni adalah ehsan dari pakcik google... harap maklum !

      Delete
  8. macam mana rupa bentuk lif turun bawah tu?? lif dalam tanah ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. igt dia tebuk bukit tepi tu buat lif.. hahahah.. imagination terlebih lak...sbb ingat mcm lif yg kat gardens by the bay singapore tu.. yg nak g ke MRT station.. lif dia dalam tanah kan.. hahah

      Delete
  9. baru ingat nak minta klau ada yang nova scotia....tengok balik map....itu bukan under state, tapi canada....apa dah..mana2 pun tak kisah janji ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. aku pernah berangan nak drive sampai hallifax NS tu.. tapi bila fikir balik mcm jauh gila.. so tak terpegi lah..

      nanti email alamat... aku bagi

      Delete
  10. Meng, mendaki tak sampai puncak di seven falls tu, atau hanya memandang dari atas ke bawah atau bawah ke atas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tangga la.. naik la setingkat dua.. masa tu masih mampu berdaya saing lagi nak memanjat ni. cuma mengah tu... tetap la ada.. hahahhaha

      Delete
  11. Kertu rupanya si meng ni.. *nyelam 12m ke dlm laut

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...