Friday, March 27, 2020

Summer In the Alps - SWISS 03 : Adelboden | Blausee | Oeschinen Lake, Kandersteg

01 - ADELBODEN 

Resort percutian santai di tengah-tengah Alpen Bernese mempunyai ciri-ciri perkampungan. Pada musim sejuk, kawasan ni bertukar menjadi syurga sukan musim sejuk.

Snowboarding kat Adelboden, Switzerland sememangnya menjadi tumpuan time musim sejuk sebab tenang dan cantik permandangan kat kawasan slope di sini. Kurang orang ya jugak tapi agak bahaya kalau terjatuh kat lurah sedalam 30 meter. Mana orang nak dengar jeritan batin kita kalau tetiba terjerumus ke lembah kehinaan....

"Dengar................ oh ! Jeritan batin ku. Memekik mekik. Memanggil manggil... Help ! Help !"

Menjerit la sorang sorang kat situ mintak tolong !

Time summer, tempat ni menjadi tumpuan bagi yang mencari penginapan......
















02 - BLAUSEE

Blausee atau Blue Lake adalah tasik hutan yang indah yang terletak di Bernese Oberland. Warna tasik sangat biru. Lokasi ini juga tidak jauh dari Oeschinensee. Jadi anda boleh melawat Blausee dan Oeschinensee pada hari yang sama.

Natural Wonder of Switzerland disebabkan air tasik yang berwarna Turquoise dan jernih memukau mata yang melihat.

Disebalik tasik yang sangat cantik ini ada satu mitos di sebaliknya. Mengikut cerita orang tempatan disini ..

Pada zaman dahulu terdapat, seorang gadis muda dan seorang budak perempuan tinggal di Kander valley ni. Pada waktu malam mereka akan menyelinap ke Blausee untuk menghabiskan berjam-jam di atas bot sambil menikmati cahaya bulan di tasik berwarna perak.

Pada suatu hari, sheperd meninggal dalam kemalangan. Dan gadis itu dalam kesedihan. Sehingga suatu pagi, bot dan gadis itu ditemui di dasar tasik. Dari saat ini, air tasik, yang pernah menjadi warna yang sama seperti tasik lain, kini berubah menjadi warna biru turquoise and crystal clear water. Katanya warna biru, datang dari air mata yang masih berjalan dari mata birunya.

Kalau korang boleh nampak pada gambar first, terdapat patung seorang perempuan didalam tasik ­čść

The best time to visit will be in the off season. Pada waktu ini korang akan dapat menikmati ketenangan di tasik ini. In case, korang pergi pada waktu high season, korang boleh pergi hari weekdays untuk mengelakkan dari orang ramai.

Another possibility, korang juga boleh pergi selepas pukul 5 petang, tidak terlalu sesak macam waktu siang. Tasik itu masih dibuka sehingga pukul 9 malam dan pada waktu petang, tasik itu masih lagi cantik dengan cahaya matahari di atasnya. Antara aktiviti yang korang boleh lakukan di sini korang boleh la berpicnic dan cuba naik boat.















03 - OESCHINEN LAKE, Kandersteg

Oeschinen Lake di Kander Valley Switzerland adalah tasik alpine terbesar yang dikelilingi oleh Alpen Swiss yang megah. Pada ketinggian 5,177 kaki dan dipenuhi dengan air glasier yang dingin tetapi serta cantik untuk dilihat.

Ia merupakan sebuah tasik di Bernese Oberland, Switzerland, 4 kilometer timur Kandersteg di lembah Oeschinen. Pada ketinggian 1,578 meter, ia mempunyai luas permukaan 1.1147 kilometer persegi. Kedalaman maksimumnya ialah 56 meter. Tasik itu kekal dalam himpunan rimba dan arus sungai dari pergunungan mengalir di bawah tanah.









Cara cara nak ke Oeschinensee Lake, Kandersteg : 

01. Drive and park near the Oeschinensee Lake cable car entrance. Jangan confuse dengan parking at Kandersteg train station
02. Return ticket naik cable car dalam CHF 28
03. Parking rate CHF 5 sehari
04. Trekking around 1 km and voila, jumpa tasik indah. Jangan lupa dendangkan lagu ikan kaloi kalau rasa suara tu sedap.
05. Before turun, boleh main alpine slide (almost similar like Luge in Queenstown) CHF6/ride. Boleh ride 2 person/sled kalau nak. Kalau body berat macam kapal korek, jangan cuba cuba. Kang kena cerca sebab vandalisme !

Yang pasti, viewnya cukup menghantui !!!



It’s funny how we’re still floating on a sinking boat
But better ride or rather go die
Think I’ll lose, lose myself
I am ruined baby

But you, you don’t treat your love like this
You, I know you’ll be left in pain
You gotta stop, it drives me insane
Stop all the talk I’ll do the same
You can walk that walk, stuck in this maze
This mess that you made
Stuck in a haze, neither one will stay
Little bit too late, fuck what you say
Fuck what you say

I gave you my body
Which I give to nobody
Cause you were somebody
And you don’t appreciate

It’s silly how we keep digging through our own graves
Dig deep till I am left with nothing
Baby did you gain anything
Coming back again

bersambung.............

3 comments :

  1. Cantiknya rumah2 kat sini..tp setiap kali orang amik pic x pernah nampak tuan umah dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lockdown? hahahah dia org dah bosan tengok tourist ramai ramai kot... dah tak aman

      Delete
  2. Rumah org Swiss memang besar-besar ker? Atau sebenarnya hotel atau motel?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...