Monday, January 13, 2014

Gorkhi Terelj National Park, Mongolia

Gorkhi Terelj National Park terletak kira kira 2 jam perjalanan dari Ulaanbaatar.

Sebenarnya kalau ikutkan lebih kurang 66 km je tapi tau tau je la jalan nak keluar dari UB tu. Bernanah tunggu sebab jem macam L to the A to the HA to the NUT !

Baca je la ni. Aku cedok tanpa rasa bersalah.

Gorkhi-Terelj National Park is one of the national parks of Mongolia. The Terelj tourist zone has a number of "tourist camps". It is connected with Ulan Bator by a paved road (main road to the East #A0501 Baganuur-Öndörkhaan direction, 37 km from Ulan Bator city center, left turn to the branch #A24, 5 km later road crosses Tuul River and the National park territory begins). The road comes to the Gorkhiin Davaa (Mongolian: Горхийн даваа) pass. Most of the tourist camps and tourist attractions are before this pass. The road then ends at the settlement of Terelj, which features small shops and restaurants. The Terelj settlement is located in the valley of the Terelj River (Terelj Gol), approximately 66 km from the Ulaanbaatar city center. The national park tourist zone is formally in Nalaikh düüreg (district) part of Ulaanbaatar municipality, the rest of the protected zone beginning to the north of the Terelj River, is located in Mongolia's Töv Province (Töv aimag).

A small southern portion of the park is developed for tourists, with restaurants, souvenir shops, horses and camels for rent, and tourist ger camps, many of them run by the Juulchin corporation, the former state tourism company. However, most of the park is undeveloped and difficult to access. Attractions include Khagiin Khar Lake, a 20m deep glacial lake 80 km upstream from the tourist camps, and Yestii Hot Water Springs, natural hot springs 18 km further upstream. The park also has a Buddhist monastery that is open to visitors. Park wildlife includes brown bears and over 250 species of birds. The Tuul River flows through the park.

The park has many rock formations for rock climbers, and includes two famous formations named for things they resemble: Turtle Rock (Mongolian: Melkhii Khad) and the Old Man Reading a Book (Praying Lama Rock).

Many Westerners were introduced to Gorkhi-Terelj National Park when the CBS reality television program The Amazing Race visited the park in the second episode of its tenth season.

Now layan gambar je dulu.

Perjalanan dari UB ke Terelj NP. Jalan adalah tak berapa elok sebenarnya

View sepanjang perjalanan

Nak masuk ke kawasan National Park

Kawasan tempat aku menginap

Batu berbentuk Unta. Ada juga turtle rock

Elok aku sampai je salji turun dengan lebat. Punah harapan nak merayap lelebih

Kuda kuda liar. Tau tak kuda di Mongolia lebih banyak dari manusia !

Salji turun 

Salah satu wooden homestay

Pokok pokok tandus di musim winter

Snow makin lebat

Ger camp. Ger tu bukan gersang.. sebutannya GIR

Sejuk. Aku memang tak expect snow di awal Nov

Dalam sejuk sejuk pun aku belasah merayap

Pondok kaler ungu

Senja di pergunungan

Sejuk tak leh tahan

Pagi di Terelj NP

Ger Camp aku. Menggigil aku keluar nak ambik gambar ni

Morning

Angin kuat gila malam tu, esok salji salji semua dah hilang

Tapi sejuk memang tetap tahap gaban

Perkampungan di Terelj NP

Meninggalkan Terelj NP

Terelj NP

Aku suka tempat ni. Memang cun. Cuma time aku pegi dah nak masuk winter so bukit bukau semua dah bertukar warna. Kalau summer semuanya hijau.

Memang time summer menjadi tumpuan pelancong tempatan untuk datang ke sini. 

Aku sempat menginap 1 malam di Ger Camp. Tapi time tu cuaca tetiba sejuk menggila. Malam tu aku tak boleh nak tidur. Kayu api semua abis. Abis balut dengan macam macam kain nak bagi panas tapi gagal.

Rasa macam nak bakar kerusi jer kasik unggun api menyala. Tak pun terjun terus dalam unggun api tu. Memang aku tak prepare untuk cuaca yang extreme cam ni tapi tu lah.. survive jugak la dalam menyumpah nyumpah pun. Hahaha

Memang sejuk gila dan aku sorang sorang. Memang insaf sekejap. Fikir.. kalau apa apa jadi, no one knows where the hell I am !!

Tapi ini lah highlight trip aku ke Mongolia selain daripada Trans Mongolia. Kelakar gila bila kenang kenangkan nak bercakap dengan Ger family ni. Macam itik dengan angsa. Cuma tak de shower dan toilet dia... aummmph memang terbantut nak memerut.

Apa apa pun...  tempat ni memang lawa dan wajib pegi kalau sesiapa berpeluang ke Ulaanbaatar. Cuma aku ralat sebab cuaca sangat sejuk pagi tu so aku tak dapat nak merayau tunggang kuda.

Kuda pun tak nak bawak aku sejuk sejuk time tu.

Cuma kalau suruh pegi lagi dengan cuaca macam time aku pegi tu. Memang aku dah tak sanggup !!



Setelah sekian lama baru ku menyadari
Mengapa ku selalu menahan rasa sakitku
Ingin ku hapus saja semua dendam ini
Tapi rasa tak mungkin lagi

Biarkan ku pergi karna aku tak sanggup lagi
Mengingat semua kenangan dulu di saat engkau menyakitiku
Mengapa semua terjadi di saat kau mulai menyadari
Semua kesalahanmu padaku tapi ku tak sanggup lagi
Ku akui sekarang engkau mulai berubah
Namun rasa sakitku terlalu dalam 'tuk terobati
Ingin ku hapus saja semua dendam ini
Tapi rasa tak mungkin lagi

17 comments :

  1. national park ni kelihatan gothic lagi dramatik di waktu winter.

    kuda lebih byk dari orang eh...
    tak merasa ke sup daging kuda? hiks

    ReplyDelete
  2. x try bakar ger camp tuh? hangat sket kot .. haha

    ReplyDelete
  3. err pondok pepel tu boleh dipanggil pondok ke?? aku tgk dh macam tinggal sekeping jek!! hahaha apa pon mmg superb la pemandangan kat sana...

    ReplyDelete
  4. cantiknya pemandangan kat situ meng!!
    ku terkesimaaaaa...

    ReplyDelete
  5. ala bestnyer salji turun, ko nganga2 mulut tangkap salji tak? hahaha!

    uih camp tu beso eh? ko duk sorang lak tu...mahai dak?

    ReplyDelete
  6. kayu api tu ko kena sediakan atau dorang sediakan? hehehe...sapa bakarkan? adoi banyak plak soklan mcm la nak gi esok hahahaha....

    ReplyDelete
  7. terbaek meng...central asia neh..mmg menakjubkan landscape dia.

    ReplyDelete
  8. Kuda lagi banyak dari manusia :D
    huhuhuu.. apakah.. Mongolia memang cantik la.. terbaik bro dah sampai sana :D

    ReplyDelete
  9. Tahniah sbb dah sampai ke tmpt sgtt cantikkk!!!

    ReplyDelete
  10. NanaT : Daging kuda? Daging kambing pun aku x lalu..

    x moh la. aku siap tengok dia cuci kepala lembu utk hidangan..

    nasib tak muntah belahak.

    Fee : x terfikir ke situ.. sebab nanti sengsara makin sejuk. tapi ada la fikir nak bakar kerusi kayu dlm ger cam tu.. hahaha

    tapi rugi kena ganti.

    HB : pondok jugak la. tapi mcm dah nak roboh...

    ReplyDelete
  11. Mya : Cantik jugak.. tapi sejuk sgt tak berapa dpt nak menikmati..

    nak explore pun tak abis.

    Biq : Kalau aku tau sejuk mcm tu aku bawak sirap dgn kacang dan bukak gerai ABC..

    * mati la makan sendiri je lepas tu.

    Ger Camp tu sesuai utk 4 orang.. tapi tak de org nak ikut aku ke sini, so redha la bersolo molo...

    trip cost dlm 80 USD all in.

    T3. Thanks... kalau ke UB jangan lupa singgah ke sana..

    ReplyDelete
  12. HB : Kayu api tuan empunya homestay yang hantar.. tapi malam tu dia dah hantar.. so aku abiskan sebab sejuk..

    pastu mcm riang suka hati dok main bakar bakar sampai kayu abis.

    pastu ngagau la.. nak kejut dia org tak sampai hati. nak keluar gi cari kayu api takut kena gongong dengan anjing lak..

    Agip : ya ya... menakjubkan dan menyeksakan juga...

    hahahaa

    ReplyDelete
  13. TT : kau lagi la dah sampai afrika... hahaha..

    sila la lawat mongolia..

    * pose pose duta

    Terima kasih PM..

    nanti ke beijing jangan lupa panjang2 kan langkah sampai ke sana....

    ReplyDelete
  14. wow! gambar yang diambik memang lawa lawa boleh dibuat wallpaper laptop!!

    ReplyDelete
  15. usd80 dah kire murah la tu kalau all in....teringin nak dok dalam ger camp cam ko gak la...hahahahaha

    ReplyDelete
  16. SM : terima kasih. cuaca cantik gambar cantik la.. kalau cuaca sendu gambar harus la buruk...

    HB : haa. tu sebab aku solo. tak de org nak ikut. kalau ada geng boleh murah skit sebab ger camp tu sepatutnya boleh shared...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...