Pages

Friday, August 10, 2012

14 MasterChoi Selebriti Ramadhan - Penari Kebudayaan DBKL - Ketam Masak Lemok

e'ek ey eeeiii' mok weiii..amboi maghi ni weiii nak ghoyak ni weii..amboi ni baru kelik menari mokyong dekat alek siye'' pah menari ...letih ughat saraf lagi ni weii...ambo nok perkenal diri la ni..ambo ni adik abey yusof penari kebudayo'ey...tapik ambo ni nari mokyong jah...

tapi dakpo lah ..maghi la kita g dapor..g menari pon perut lapor jugok..kena sumbat jugok suruh kenyei'..baghu lah seney nok gi menari ...opss..buley pose patut g terawikh jangey nak g slow selaaa tok tetu kalu gitu deh!...

ho pah tu gak maghi la kita g masuk dapor ..bendo hok keno ado nya gak...seghupa gamba la deh!..mek masok ikut apo ado jah seney!

anok beranoknya ho kita nok buboh buak seghupo ni lah:- 

ketey

lado dengey bawey

lado hok besa dengan timun batey

ikey bileh dengey kunyik

segha batey..(jangey bubuh segha daun pulok)

satey pekak

Lepah tu gak...tumbok laa ikey bilih, lado kecik, kunyik dengey bawey meroh dua ulah tu...(nok mesin pakai blander pung bulih jugok),, ketuk segha tu kat palo dia capok segalo yg ado tu dengey ketey tu buh daley puyok (periuk)..buh air sket dulu...lepas dah gelegok ketey tu gak buh la satey pekat tuh...buh ghare (garam) secukup raso...pahtu gak kacau la slow slow...supayo nanti satey tu dok ketul2...pehtu bubuh timun batey tadi dengey lado besar tadi....buboh asey keping seketul la mek tadi lupo nok buboh...

agok2 timun lembek doh gak masok la tu doh..bulih la kito makey..tapi tunggu la dulu bang magrib deh!


taraaaaa..ni lah ketey capok2 tadi...


makey masok lemok ni gak ambo suke benar la kalu ada gue dio..ikey goreng..... tok key la wat ikey goreng pong dok gheti? seney jah...buh ikey tu ngan garey kunyit...


pehtu gak goreng la garing2..sedakk ni makey ngan ketey masok lemok tu..



harini mek raso dahago benar la wei...mako nya mek tgk dlm ais bok tu ada cincau..maka mek raso2 baik lah buat air cincau jah.. sebab seney benar jah nyer..dok payoh nak g beli air lain doh..kalu tidok gak minum jah la air sejokk

cicey cicey cincau tu sampai hancur gitu..buh gula... pehtu buh la air..kaco2..nanti dekak nok buka buh la ais..tapik mek ni dok minum ais..maka minum panas2 jah la sedakk tekok mek..



gini la ghuper nya...sebenar nyo ado bendo lain mek tamboh tu..napok dok macey anak berudu tuh?..hooo tu ..chia seed...sebab tu ada rupa biji2 plak daley air cincau mek tu? utk menerangkan khasiat chia seed ni mek nak ghoyak daley bahasa kolo lumpo lah deh?!..seney nok pahe sikit..dok gitu?

Alkisah nya Chia seed ni iols selalu la bubuh dalam minuman dah 6 bulan juga amalkan selain minum bird nest tu...byk khasiat chia seed ni sebab dia kaya dengan serat..lepas tu dia ada omega 1 2 3 4 5..semua omega ada..sebab dia kaya ngan serat maka dia meningkatkan metabolisma..maka nya sesapa nak kurus elok la telan benda alah ni....dia tak rasa apa pon sebab bila letak dlm air dia kembang macam biji selasih tu jer...bila telan benda alah ni iols dah takde la berdiet..makan je seperti biasa tapik dia akan kontrol ok senirik je berat badan iols..selain itu dia bagi tenaga buat kita tak cepat letih...itu iols rasa je lah tetau la berkesan ke tidak utk org lain...but bleh la cuba..tak caya tanya le org terdekat camne iols makan..banyakkkk ok!

saja nak sharing sebab org duk tanya iols diet ke sebab dah slim? (muntah)..haha bila iols pikir2 mungkin sebab kan chia seed ni la kot!..bleh tanya pakcik google lah utk tahu lebih lanjut ya!!.pasal chia seed ni...benda2 baik kita patut share..baru lah manafaat sama2 kita merasa...so sila la cuba jika mau..tak mau pong takpe..iols tak jual pong benda alah ni sila g beli senirik di kedai..iols selalu beli kat cosway je ...


ok selamat mencuba..jgn menari di bulan puasa ni...dah ujung2 mari lah beribadah dengan khusyuk..semoga Ramadhan tahun ni bagi banyakkk banyak banyak keberkatan pada semua budak kelas Havoc ado...Ramadhan dah nak habis dah..jgn ingat nak raya jer..hahahah

bye...selamat berbuka

6 comments:

  1. aloh lah abe meng wei... kecek panda doh.. tp budu mano budu? ike kunyik tu make denge budu sedak. kalu hok ike rebus make denge budu lagi sedak.. kalu mok tuo lalu ikot belake pon meme mek tok perase doh tu... sedak sangattt!!

    hahahaah.. taksabar nak balik kampung jumpa tok mama... tok mama oghe panda masok! sedakkk...

    ReplyDelete
  2. hahahaha suguh2 mu kecek kelate deh. penak ghoyak tuka kecek koluppo? hahahaha!

    mek suke deh keta masok lemok gini! dak errr!

    ReplyDelete
  3. keta??

    pengsan

    tengok mulut aku ni saporah

    KETEY !!!!

    * pengsey

    ReplyDelete
  4. oi fida.

    entry resepi ni bukan aku yg tulis la. ko dah kenapa?

    lagi pun abang x pandai ckp ckp kelantan ni. abang cakap italy.... !!

    "allo.. gapo?? hoh.. nok kelik la nih "

    ReplyDelete
  5. masa iols kat kampung kat paris kan abg meng, dlm train kat disneyland, iols duduk sebelah org italy!!!

    PENGSANNNN! hahahah.. kenapakah iols pengsan?

    ReplyDelete
  6. mesti sebab dia wangi sampai terodok lubang hidung nak terbersin

    ReplyDelete