Makan lagi !
Tapi kali ni di Seremban pulak.
Lepas check out dan keluar dari Port Dickson, kami tak terus balik. Misi seterusnya adalah makan tengahari tapi di Seremban.
Dah check kedai yang menghidangkan makanan Lemak Cili Padi yang paling ummph di Seremban ni.
Selamat Datang ke Seremban
Asalnya kami nak pegi makan di Restaoran Wadi Al Raudah.
Dah cari guna Waze jumpa lah dekat Taman Seri Rahang. Tapi sampai depan kedai tengok tengok... tutup !!
Tutup !
Ah... kecewa lagi.
Dah la berpusing pusing sebab terlepas simpang masuk.
Anyway... always be ready dengan plan B. Tak jauh dari restoran ni ada lagi restoran yang tak kurang famousnya iaitu Nelayan Seafood.
Terletak betul betul depan padang SK Rahang. Area yang sama dengan restoran Wadi Al Raudhah tu jugak. Tapi kalau dari bandar Seremban, belok kiri Jalan Hutton selepas SMK King George V dan Shell. Ada Gym Rakyat kat area tu.
Signboard
Bangunan tinggi tu kedai dia dan warung atap zink tu pun kedai dia jugak.
Memula ingat tutup rupanya aku tersilap tengok kedai kek kat sebelah.
Sampai, park je la kat tepi tepi jalan tu then masuk. Orang agak ramai. Tunggu sekejap bagi clear dulu. Nasib la kedainya agak luas jugak.
Dah dapat seat
Ada banyak jenis aneka lauk pauk yang boleh di pilih. Boleh makan macam nasik campur biasa ataupun ambik lauk dan hidang hidangkan mengikut selera dan citarasa.
Usha dulu bahagian makanan dia.
Pelbagai jenis lauk ada
Sayur mayur
Lagi jenis jenis lauk berlemak
Ayam goreng dan ikan goreng pun ada
Dan ini yang kami ambik untuk hidangan makan tengahari
Daging salai masak lemak. OK. Daging macam ni aku boleh makan
Udang.. Sorang sekor
OR nak siput sedut
3 ketul ayam goreng
Belacan dan tempoyak dan ulam ulaman
OR nak rasa Ikan sepat masak cili ni
Now verdictnya...
Lauk lemak cili api dia adalah sedap ! Antara yang tersedap aku pernah makan. Be it udang, daging salai dan siput sedut. Memang nikmat.
Ayam goreng sedap jugak.
Daging salai macam tu aku boleh makan tanpa daging melekat di gigi dan rasa daging yang over. Jadi aku suka jugak.
Paling inzal adalah sambal belacan dia. Yummeh !!!!!
OR kata sambal tempoyak dia pun sedap. Ikan sepat tu masin. Memang dia buat pakai ikan masin agaknya.
Hidangan kami
Yang tak sedapnya adalah harga. Agak mahal. Tapi sebab aku fikir aku ambik ayam lagi, then udang tu.. maybe sebab tu mahal kot.
Dah clear.
Perut kenyang suka hati.
IG cakap, dia pernah datang kedai ni dah beli daging salai masak lemak tu je bungkus. Harga RM 20 lebih ! Lepas tu terus dia blacklist kedai ni.
Then baru aku realize aku punya pun memang mahal la kot for RM130 !
Tapi bab makan makan ni aku malas nak berkira. Masuk perut sendiri jugak plus sedap. Tapi sekali sekala nak mencuba. Boleh jer. Sedap tu memang sedap la bai.. tapi tak boleh la selalu selalu kan?
Apa??
Nak mencuba?
Tak perlu ke Seremban. Now dah buka cawangan kat Putrajaya. Sila pegi riki !
Kini di buka di Putrajaya. Eh aku buat promo lelebih lak ni.
Apa apa pun. Kenyang Alhamdulillah.
Kalau boleh memang nak pegi lagi. Tapi kena kumpul duit dulu tunggu tabung ayam penuh dan duit botingkek tingkek baru boleh datang ke sini semula................
Waghih!!
Duek den botingkek tingkek 5x
Dari Jolobu sampai Bongek
Koba an kek seluruh kampung
Duek koteh nak di lambung
Kuek bona laie sombong
Keto kek ghumah bersusun-susun
[*] Koba an kek seluruh kampung
Duek koteh nak di lambung
Kuek bona laie sombong
Keto kek ghumah bersusun-susun
Itu gayo payo Kumboh
Jadi monantu memang untung
Tak payah nak bukak warung
Duek tak abih bosambung-sambung
Duek den botingkek-tingkek (7x)
Dari Jolobu sampai Bongek
Duek den botingkek-tingkek
Ado tanah meghato tompek
Dalam kampung pandu Cadillac
Cormin golap body full black
Belanjo ghoto tak abih-abih
Namo ea pon MC Waghih
Tak ponah donga ko cik adik?
Waghih! Waghih! Waghih!
Terobang tinggi ala cenderowasih
Laei tinggi dari V6
Tompek turun VVIP
Tingkek totinggi KLCC
Mitsubishi Lancer Poit
Guno ea nak poie ladang sawit
Duek dah botingkek-tingkek
Duek den botingkek-tingkek (7x)
Dari Jolobu sampai Bongek
Okay esey on, ekau pon on
Tengok sapo laie champion
Masih hari hari mantai
Lombu totumbang macam sambut don
Ghoman sey macam James Bond
Milah tengok pun turn on
Tak sodar diri dah mengolamun
Kok iyo pun jangan la guno timun
Sonang ceghito orang panggil den joki
Kotongahkan muzik rap dalam dialek nogori
Musuh tengok iri hati
Tok Mat dongar confirm happy
Ghoto kalau dibelanjo di jalan boto
Tak salah tu doo
Masalah orang kito takdo duit
Borobot ghoto
Duek abih tah komano
Monyosa kemudian takdo guno
Ghumah togadai nak tingga kek no?
Melopong yolah nak buek camno
Duek den botingkek-tingkek (7x)
Dari Jolobu sampai Bongek
Duek den botingkek-tingkek (7x)
Dari Jolobu sampai Bongek
Haha. Waghih.
Duo ghibu duo boleh
Boek tak boek jang
Panjangnya lirik. Nasib copy paste je. Selamat makan !
bersambung...........
yey jumpa tempat mkn sedap kat seremban! dekat-dekat dah dgn umah baru aku tu. runsing gak kot seremban takda tmpt mkn yg bes.
ReplyDeletetapiiikk...
tak brapa nak yey psl harga *campak pompom kat kuali
*larilajulajusampaiKL
NanaT : lepas ni kau berkampung kat seremban je la pulok..
ReplyDeletekedai ni oke.. sedap juga cuma tu la...
mahai botingkek...
Apa laaa... asyik tutup je kedai diorang ni. Ha, aku tahu sebab mahal. Pasal udang dengan daging salai dia, udang tersebut adalah udang galah segar dan daging salai adalah daging lembu tempatan, bukan daging import dalam kotak tu. Aku penah tapau jugak daging salai masak lemak tu dgn siput sedut, udang tak berani amik - RM20 daging salai masak lemak! Takpe, janji sedap!
ReplyDelete(Sambil jilat pinggan)
wah selalu dgr restoran nelayan kat seremban ni lauk sedap...sedap dari tekak org nogori sendiri la....tapi tak pernah pi pun....hehuuuuu....now dah buka kat putrajaya?hehehe harus diterjah nih!hehehe
ReplyDeletebab cawangan kat putrajaya tu tukang masak yg sama ke? hehehe belum tentu sesedap kat kedai asal sbb tukang masak lain2. tp kalau nak cuba apa salahnya kan Meng...ahakssss...
ReplyDeleteaku murung baca n3 ni. pilu pon ada. asal smua org ckp sedap ha? tekak aku ke mslh? nelayan ni asal dia bkn kt sni.. tp situ2 gak la kedai dia. memang dr dlu dia jual benda pelik2. pelik2 cam landak la, puyuh la, ayam serati la, tapir lah. tu yg pemes. plus sedap la. DULU! aku x pnh try pon. ahaks. ni dah pindah kat sini pon sama. aku x pnh pegi kcuali bru2 ni nak la terai. xle belah laaa weh. manissssssssssssss. ke aku silap hari mse tuh? eh rase nak repeat plak.
ReplyDeletepasal rege pon tolak tepi lah. jdi darah dging pon dak.
Daging salai masak lemak tu yang paling mengancam...memang mengoda jiwa dan raga...
ReplyDeletelagu best le meng.
ReplyDeleteAP : sedap jugak la.. oo kau owner kedai ni ke ali?
ReplyDeleteke sedara mara? hahahhaa
tapi makanan dia agak Okey walaupun pricey.
DJ : sila terjah secepat mungkin. try la sedap ke tidak.
HB : btol. maybe tukang masak dia lain.. belum tentu sedap.
tapi kalau tak cuba mana nak tau.
so sila pegi cuba !!!
Beb : Tapir?
ReplyDeletekah kah kah......
time tu gula tumpah kot tu yang terlebih manis. aku pun tak tau sebab try sekali rasa oke..agaknya try lagi sekali dah lain lak rasanya....
AR : buleh la.. masakan nogori dari nogori... mesti la authentic..
MKL : waghih?
Mmg mahai pun. Bru p thari td. Tq la en supermeng. Blog u sgt mmbantu kami yg kelaparan td. Tapi tudia la kba berapi td.
ReplyDeleteCIdah : kau pegi yang seremban ke putrajaya.
ReplyDeletemahal gak la tapi sedap kan? sekali sekala apa salahnya... sedap tekak sendiri juga
tapi x leh la pegi selalu selalu .ye dok
sama sama
Harga dia x munasabah.. Mahal sgt..
ReplyDeletetu la.. hari tu try kat putrajaya pun sama.. mencanak mahal nya...
Delete